صالحی در آئین افتتاح مجتمع شورای حل اختلاف فرهنگ و هنر و رسانه؛
منزلت اصحاب فرهنگ در دادرسیهای قضایی دیده شود
صالحی در آئین گشایش مجتمع 35 شورای حل اختلاف، ویژه فرهنگ، هنر و رسانه با اشاره به ارتباط بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضائیه تاکید کرد: میتوانیم انتظار داشته باشیم نگاه تخصصی و حفظ شأن و منزلت هنرمندان با این اتفاق ایجاد و حفظ شود.
صالحی ضمن تبریک اعیاد ماه ذیالحجه و روز خبرنگار گفت: یکی از گامهای مهم همکاری بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضائیه با افتتاح مجتمع ۳۵ شورای حل اختلاف ویژه هنر فرهنگ و رسانه، برداشته شد.
وی با اشاره به بُعد فرهنگی انقلاب اسلامی ادامه داد: حوزه فرهنگ، هنر و رسانه حوزه خاصی از جامعه است. بهویژه در جامعه فرهنگی ایران که انقلاب ان نیز فرهنگی بوده است. طبیعتا با این نوع نگاه، نگاه به اصحاب فرهنگ و هنر تمایزها و مزیتهایی پیدا میکند.
صالحی ادامه داد: تاثیرگذاری فعالیت هنرمندان فقط محدود به جامعه هنری نیست، بلکه همه اجزاء جامعه را متاثر میکند. ازجمله حوزه اقتصاد، اجتماع، سلامت، علم و آموزش از حوزه فرهنگ هنر و رسانه تاثیر میگیرند.
وی افزود: پیش از این در سخنرانی اختتامیه جایزه کتاب سال گفتم، پیشرفتهای علمی و فناوری کشور علاوه بر تلاش دانشمندان مقدم، از پشتوانه کتاب و نشریههای علمی و همچنین خلاقیت و نوآوری برخوردار است؛ بنابراین حوزه فرهنگ و هنر نه بهعنوان ضلع و یا برشی از زندگی اجتماعی، بلکه حوزه فرهنگ و هنر و رسانه با همه اجزا زندگی اجتماعی پیوند خورده است. اگر این حوزه پرتوان، امن، آرام و خلاق باشد، طبیعی است بر بخشهای دیگر زندگی اجتماعی تاثیرگذار خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به گفتوگوهای سه سال گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضائیه بیان کرد: بخشی از این گفتوگوها ساختارسازیها است تا بتوان مناسبات اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه با نهادهای قضایی، روانتر، سریعتری جریان پیدا کند. در این زمینه با حضور ریاست جدید قوه قضائیه امیدهای بیشتر ایجاد شده است.
صالحی با اشاره به برخی ویژگیهای اصحاب فرهنگ و رسانه افزود: به برخی از ویژگیهای اصحاب فرهنگ و رسانه از باب تاکید اشاره میکنم.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید ادامه داد: اصحاب فرهنگ و رسانه، دارای ویژگیهای شخصیتی و منزلتی هستند. مناسبات فعالان این حوزه به اعتبار این ویژگیها باید به گونهای باشد که این ویژگیها ازجمله مرجعیت و منزلت اجتماعی آنها مراعات شود. با توجه به ایجاد تفسیرها و سوءبرداشتها فضای این گروه و اینکه همه در برابر قانون علیسویه هستند اما این ویژگی شخصیتی در فضای نظام دادرسی و قضایی حداکثری دیده شود.
صالحی افزود: طی چند سال گذشته که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور دارم، کاملا حس میشود که مسیر دادرسی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه طولانی است. این مسیر طولانی موجب میشود تا فعالان این حوزه به مسیر دادرسی ورود پیدا نکنند و یا در میانه راه، ادامه پیگیری را متوقف کنند؛ علاوه بر مسیر طولانی گاهی پیگیری دادرسی پرهزینه است؛ بهعنوان مثال در بحث حق مولف بین ناشر و مولف و یا در بحث قاچاق کتاب و دیگر محصولات فرهنگی.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: حوزه فرهنگ، هنر و رسانه، دارای شاخههای گسترده و به دنبال آن مشاغل متعدد و تخصصی است؛ علاوهبر این با ورود فناوریهای پیشرفته این شاخهها و مشاغل نیز گستردهتر شده است. بنابراین در مسیر دادرسی این مباحث با نگاه تخصصی مورد توجه قرار گیرد. حوزه فرهنگ، هنر و رسانه بسیار پرتکثر و تخصصی شده است؛ بنابراین ایجاب میکند، نظام دادرسی عادلانه به این تکثر و تخصص توجه کند؛ بهعنوان مثال با یک نگاه حقوقی، نمیتوان اختلاف بین مولف و ناشر را حل کرد.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: یکی از ساختارهای کمککننده در کوتاه کردن مسیر دادرسی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه شوراهای حل اختلافاند. گزارشهای منتشر شده از تاثیر شورای حل اختلاف حکایت دارد بهعنوان مثال در سال 1396 از بین بیش از دو میلیون پرونده ارجاعی به شورای حل اختلاف 700 هزار پرونده رسیدگی شده و به سازش منتهی شده است.
صالحی اصحاب فرهنگ و هنر را خانواده توصیف کرد و گفت: ویژگی خانوادهمحور بودن حوزه فرهنگ، هنر و رسانه موجب تشکیل شورای حل اختلاف فرهنگ،هنر و رسانه شد. یکی از اتفاقات لازم، امروز شکل گرفته است. معتقدم از زوایای مختلف قابلتوجه است. رویکرد تخصصی به جریان دادرسی با تشکیل این شورا برطرف خواهد شد. میتوانیم انتظار داشته باشیم نگاه تخصصی و حفظ شأن ومنزلت هنرمندان با این اتفاق ایجاد و حفظ شود.
وی بیان کرد: برخی اختلافها به دلیل خلاءها و ابهامات در آئیننامهها و قراردادها است. بسامد بررسی پروندهها در شورای حل اختلاف و نگاه پسینی به آنها موجب تقویت صنوف خواهد شد؛ بهعبارت دیگر آئیننامهها و قراردادها به گونهای باشد تا حداقل اختلافات را داشته باشیم. تکمیل آئیننامهها براساس نگاه پسینی به پروندهها، میتواند زمینهساز تکمیل شدن و کاهش اختلافات و یا حذف اختلافها شود. دسترسی به زمینههای پیشگیرانه یکی از فواید تشکیل شورای حل اختلاف است.
صالحی ادامه داد: نیاز داریم نگاه به حقوق فرهنگ، هنر و رسانه تقویت شود؛ بهعبارت دیگر این نگاه در مقایسه با سایر ساحتها رشد نکرده است. مدلها و ترمیمهای حقوقی در زمینه فرهنگ، هنر و رسانه متناسب با پیشرفتها و تاثیر فناوری نبوده است و نیاز به تکمیل دارد. به نظر میرسد این مجتمع در دیده شدن نقاط خالی موثر است.
وی با ابراز خرسندی از افتتاح مجتمع شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه افزود: حتما نظام ارتباطی حوزه فرهنگ با قوهقضائیه در کنار مراودات عاطفی که باید وجود داشته باشد، موثر است. بسیاری از سوءتفاهمها در نبود تعامل و ارتباط و گفتوگو ایجاد شده است. خوشبختانه بین این دو نهاد ارتباط قابلتوجهی وجود دارد و رو به گسترش است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر دادرسی تخصصی گفت: به این سمتوسو حرکت کنیم که کارهای کارشناسی در فضای مشترک سه ضلع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صنوف فرهنگی و نظام قضائی به پیش برود. داوری عادلانه فرض برکارشناسی همه جانبه است، کارشناسی همه جانبه نیز با حضور همه نهادهای مختلف و مرتبط ایجاد میشود.
صالحی با اشاره به رویکرد جدید نظام قضا گفت: در نظام دادرسی، حکم عادلانه حکمی است که اجتماع از آن حمایت کند که البته به معنای تطابق همه جانبه نیست. برای این موضوع مقدماتی نیاز است. نظام دادردسی ظرف تطبیق حکم را ظرف اجتماع بداند و نسبت حکم را با ظرف اجتماع برقرار کند.
نظر شما