پنجشنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۷
تدوین تاریخ شفاهی حوزه علمیه قم مغفول مانده است

حسین زنجانی در دوره آموزشی مبانی تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع مقدس در قم گفت: یکی از وجوه مغفول و مهم در تاریخ قم، تدوین تاریخ شفاهی حوزه علمیه است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، چهارمین نشست از دوره‌های آموزشی «مبانی تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع مقدس» با حضور حسین زنجانی نویسنده، پژوهشگر و فعال فرهنگی در سالن سوره‌ حوزه هنری قم برگزار شد.
 
این پژوهشگر حوزه تاریخ شفاهی در ابتدا نوع مواجه مصاحبه‌گر با راوی را درباره موضوع مورد بحث متفاوت ارزیابی کرد و گفت: روایت از سه منظر قابل بررسی است؛ روایت از مشاهدات، شنیده‌ها یا حضور راوی ناشی می‌شود. در هر نوع از این موارد مواجهه مصاحبه کننده با راوی متفاوت است.
 
حسین زنجانی در ادامه با اشاره به تکنیک‌های مصاحبه در تاریخ شفاهی گفت: از جمله شرایط یک مصاحبه خوب در حوزه تاریخ شفاهی توجه به عناصر زمان، مکان و شخصیت است. اگر مصاحبه‌گر این عناصر را با دقت مورد توجه قرار دهد و در مصاحبه از این امکانات بهره‌گیری کند می‌تواند به تولید مناسبی در این حوزه دست یابد.
  
وی افزود: شخص روایت‌کننده محوریت جلسه مصاحبه را شکل می‌دهد اما مدیریت جلسه مصاحبه با مصاحبه‌گر است. لازم است مصاحبه‌گر از پرش‌های زمانی جلوگیری کند.
 
زنجانی متفاوت بودن سوال‌های مصاحبه کننده را کلید موفقیت یک مصاحبه عنوان کرد و یادآور شد: توجه به نوع شخصیت راوی، جایگاه سیاسی، نظامی یا اجتماعی او از یک طرف و از طرف دیگر نوع برخورد و طرح سوال‌های متفاوت مصاحبه کننده مهم و اساسی است.
 
این فعال فرهنگی تصریح کرد: گاهی اوقات یک سوال اشتباه یا عدم رعایت احترام نسبت به راوی جریان مصاحبه را عوض می‌کند و باعث می‌شود راوی از ادامه گفت‌وگو خودداری کند، لذا مصاحبه‌کننده باید در طرح سوال و احترام به راوی دقت کافی را داشته باشد.
 
حسین زنجانی در پایان با اشاره به تاریخ حوزه علمیه قم و اهمیت آن بیان کرد: یکی از وجوه مغفول و مهم در تاریخ قم تاریخ شفاهی حوزه علمیه است. لذا لازم است گروهی به تحقیق و مصاحبه پیرامون این بخش از تاریخ انقلاب و دفاع مقدس بپردازند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها