شنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۶
تغییرات فضای خانگی از معماری و کالبد خانه تا شیوه‌های تقسیم فضا بین افراد

کتاب «دگردیسی‌های فضای خانگی؛ نمونه‌هایی از دو سده اخیر» نوشته جری اسمیت و دیگران به زودی ازسوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «دگردیسی‌های فضای خانگی؛ نمونه‌هایی از دو سده اخیر» نوشته جری اسمیت و دیگران مجموعه‌ای از مقالات گردآوری شده از سه کتاب مجزا به نام‌های «خانه ما؛ بازنمایی فضای خانگی در فرهنگ مدرن» (جری اسمیت و جو کرافت)، «انسان‌شناسی فضا و مکان؛ فرهنگ مکان‌یابی» (ستا ام. لو و دنیس لارنس- زونیگا) و «تبادل نظری درباره زندگی خانگی؛ تولید فضایی جنسیت در معماری مدرن» (هیلدا هینن و گلثوم بایدار ) است که توسط زهرا غزنویان، لیلا صادقی‌تبار، الهام نظری، ابوالفضل حاجی‌زادگان، نازنین دلنواز و حامد جلیلوند ترجمه شده است.

این کتاب شرح می‌دهد که آن‌‎چه که امروزه با عنوان فضای خانگی می‌شناسیم تا چه حد جدید بوده و در گذر زمان تا چه حد رنگ به رنگ شده است. گذشته از معماری و کالبد خانه، اشیاء و وسایلی که آن را تجهیز و تکمیل می‌کرده‌اند، شیوه قرارگیری آن‌ها در فضا، قواعد تقسیم فضا بین افراد، شیوه‌های استفاده از هر فضا و نیز معنی هر کدام، در هر دوره تاریخی و هر نقطه جغرافیایی، متفاوت بوده و حال و هوای خاص خود را داشته است. بنابراین، فضای خانگی، هم از نظر شکل و هم از حیث کاربرد، دسترسی و از همه مهم‌تر، معنی، تغییر کرده و می‌کند.

کتاب این تغییرات را در دو دسته جای داده که در واقع مبنای دو بخش آن هستند:

-دگردیسی‌های تدریجی و طبیعی که به مرور روی می‌دهند و حاصل گذر زمان و عمر هستند. این دسته از تغییرات می‌توانند در عینیت و کالبد خود بنا رخ دهند (مقالات ۲ تا ۵ بخش اول) و یا صرفا در ذهن و تجربه ما از آن، و معنای فضا را برایمان عوض کنند. (مثل فصل ۶ از بخش اول)

-دسته دوم، دگردیسی‌های سریع و برنامه‌ریزی‌شده هستند و حاصل الزامات و سیاست‌های دولتی، مردمی یا بخش خصوصی در دوره‌ای خاص از زمان. (چنآن‌‎چه در مقالات بخش دوم این کتاب می‌بینیم که مدرنیسم و پس از آن، جنگ‌های جهانی چه‌طور باعث تغییراتی در نظام سازماندهی فضاهای خانگی در برخی نقاط جهان شدند.)
 

«دگردیسی‌های فضای خانگی؛ نمونه‌هایی از دو سده اخیر» همچنین پایان داستان تغییرات فضای خانگی نیست و صرفا تلاشی برای حساس‌سازی مخاطب نسبت به آن به عنوان یک موضوع پژوهشی جالب توجه است. این کتاب، فضایی کاملا اروپایی دارد و بر تجربیات کشورهای انگلستان، سوئد، بلژیک و یونان متمرکز است. تنها نمونه آفریقایی آن نیز از دریچه نگاه یک پژوهشگر آمریکایی روایت شده است. بنابراین، جای خالی مطالعاتی که تغییرات این فضا را در ایران، ردیابی و تحلیل کنند، احساس می‌شود که امید است در آینده پر شود. این کتاب در کنار دو کتابی که پیشتر، از همین مجموعه منتشر شده، می‌تواند مبنایی را برای مطالعات انسان‌شناسی فضای خانگی در ایران شکل دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها