آزاده آبتین، مدیر مسئول انتشارات آبتین رسانه هنر خبر داد:
طرح «همیار کتاب_همراه قلم» در کرج برگزار میشود
مدیرمسئول انتشارات «آبتین رسانه هنر» با اعلام خبر برگزاری همایش همیاران کتاب و همراهان قلم در شهر کرج بر اهمیت افزایش سرانه مطالعه کشور و کشف و پرورش استعدادهای ادبی تاکید کرد.
این همایش شنبه(19 بهمنماه) از ساعت 17 تا 20 در سالن سیروس صابر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز با حضور فرهیختگان، نویسندگان، دانش آموزان و دانشجویان با هدف رونمایی رسمی از طرح «همیار کتاب_ همراه قلم» و تبدیل شهر کرج به پایتخت کتابخوانی ایران برگزار خواهد شد.
هدف از اجرای طرح همیار کتاب-همراه قلم چهبود؟
ارتقاء ۵دقیقهای سرانه مطالعه کشور، کشف و پرورش استعدادهای ادبی، معرفی المانهای کتابمحور در کشور، تشکیل گروههای دوستدار کتاب، معرفی بازیهای کتابمحور و ایجاد شهرها و جوامع دوستدار کتاب از مهمترین اهداف برگزاری این همایش است.
طرح «همیار کتاب_همراه قلم» پس از چند سال پژوهش و برنامهریزی در کارگروههای مختلف انتشارات آبتین رسانه هنر و با بهرهگیری از پشتوانه مطبوعاتی کارشناسان انتشارات آبتین رسانه هنر از سال گذشته به صورت پایلوت در استان البرز و شهر کرج عملیاتی شدهاست. تبدیل شهر کرج به پایتخت کتابخوانی ایران بهعنوان شهری که از آن به ایران کوچک و سکونتگاه و گذرگاه تمام اقوام ایرانی یاد میشود، یکی از مهمترین اهداف طرح «همیار کتاب_همراه قلم» است؛ با نهادینه شدن فرهنگ مطالعه در کرج که از یک سو در فاصله اندکی از پایتخت قرار دارد و از سوی دیگر یکی از کلانشهرهای ایران است؛ میتواند بستر ساز حضور موفق طرح همیار کتاب در سایر استانها و شهرهای کشور باشد.
طرح همیار کتاب - همراه قلم از چه زمانی رسماً در کشور آغاز خواهد شد؟
از سال 1399 و پس از ارزیابی کارشناسان طرح «همیار کتاب_همراه قلم» از نحوه اجرای آزمایشی این طرح در استان البرز و شهر کرج، اجرای رسمی آن در سایر استانهای کشور آغاز خواهد شد. البته طرح «همیار کتاب_همراه قلم» درحال حاضر در بسیاری از استانهای کشور از طریق تشکیل گروههای همیار در جریان است؛ اما اجرای رسمی آن از سال 1399 و پس از بررسی نقاط ضعف و قوت طرح در این استان آغاز خواهد شد.
آیا همایشهای دیگری هم در این راستا اجرا خواهد شد یا خیر؟
در بهار سال آینده دو همایش با موضوع کتاب و کتابخوانی در شهرهای فردیس استان البرز و اراک استان مرکزی برگزار خواهد شد که امیدواریم ماحصل این کوششها منتج به ترویج فرهنگ مطالعه در کشور باشد.
بودجه این طرح چطور و با مشارکت کدام یک از نهادهای خصوصی و دولتی تامین شد؟
علیرغم موفقیت نسبی طرح «همیار کتاب_همراه قلم» در ترویج فرهنگ مطالعه و همچنین کشف و پرورش صدها استعداد ادبی در کشور، متاسفانه تاکنون ریالی حمایت مالی از اجرای این طرح صورت نگرفته و تمامی هزینههای معرفی و اجرای طرح از انتشارات آبتین رسانه هنر و با سرمایه شخصی صورت گرفتهاست.
البته رسانههای مردمی نیز چون صدا و سیما پوشش رسانهای مطلوبی از این طرح نداشتهاند و امیدواریم که در آینده نزدیک و پس از برگزاری همایش کرج؛ پایتخت کتابخوانی ایران این رویکرد تغییر کند.
این طرح چهاندازه در کشف استعدادهای ادبی و فرهنگی موثر بودهاست؟
از سه سال پیش و پس از اجرای پراکنده و محدود طرح «همیار کتاب_همراه قلم» بسیاری از افراد خلاقی که دارای ذوق ادبی و استعداد نویسندگی یا تصویرگری بودند؛ شناسایی و تحت آموزش قرارگرفتند که خوشبختانه امروز بسیاری از این استعدادها به نویسندگانی تبدیل شدهاند که یک تا پنج کتاب به چاپ رساندهاند.
بیشتر چه قشر و چه گروه سنی در این طرح مشارکت داشتند؟
دانشآموزان، دانشجویان و بازنشستگان از مهمترین اقشاری هستند که به واسطه حضور و همکاری در این طرح موفق به چاپ کتاب شدهاند و به این دلیل، گروه سنی همیاران و استعدادهای ادبی حاضر در طرح بسیار متنوع است و به طور معمول اغلب از هشت تا شصت و پنج وسال است.
خوشبختانه امروز، مجریان طرح «همیار کتاب_همراه قلم» به واسطه کشف و پرورش صدها استعداد کودک و نوجوان، نوقلم، بزرگسال و بازنشسته که بدون تردید بسیاری از آنها در آینده در ردیف بزرگان ادب و فرهنگ کشور خواهند بود و به خود می بالند. این مساله باعث ایجاد انگیزه مضاعف برای کارشناسان طرح و همیارانی شده که ثمره تلاش آنها کاشت و پرورش نهال دانش است.
این طرح چهتاثیری در تربیت کودکان خلاق و کتابخوان جامعه دارد؟
در این طرح تلاش شده ضمن بهرهگیری از خلاقیت و فضاسازی کودکان و نوجوانان در خلق اثر ادبی، تحت حمایت نگارشی و ویرایشی نویسندگان حرفهای بزرگسال قرار بگیرند تا ضعف نگارشی آنها محسوس نباشد که به اصل داستانگویی یا پردازش خلاقانه آنها لطمه بزند.
نویسندگان کودک و یا نوقلم به مرور زمان با مهارتهای نگارشی آشنا میشوند. روند روبهرشد مهارتهای نگارشی در کتابهای دوم یا سوم کودکان حاضر در طرح «همیار کتاب_همراه قلم» محسوس است و به نظر میرسد که این روند مداوم است.
چه شباهتها و تفاوتهایی میان این طرح با طرح جام باشگاههای کتابخوانی است؟ آیا در اجرای این طرح به طرح جام باشگاههای کتابخوانی هم نظر داشتید؟
طرح «همیار کتاب_همراه قلم» طرحی برآمده از یک نهاد خصوصی و مردمی است که ضمن شباهتهایی با طرح جام باشگاههای کتابخوانی نسبت به آن برتریهای بارزی دارد. در این طرح به مقوله کشف وپرورش استعدادهای ادبی و یا بهرهگیری از تکنولوژی و المانهای کتاب محور شهری توجه شده که در طرح باشگاههای کتابخوانی این مساله نادیده گرفتهشده و یا کمرنگ است.
نظرات