دكتر حكيمه دبيران استاد ادبیات کلاسیک دانشگاه تربیت مدرس، بر این باور است که سعید نفیسی در آثار خود بيش از هر چيز به كنكاش دقيق در آثار ادبي و تلاش براي نمايش ظرايف پنهان در نسخ خطي توجه داشت.\
دبيران، به مقدمه نفيسي بر نصيحتنامه (قابوسنامه) اشاره كرد و گفت: وي در مقدمه خود بر این کتاب، فوايد معنوي و لغوي قابوسنامه را شرح داد و در 20 صفحه انواع لغت را معرفي كرد.
اين پژوهشگر ادبي خاطرنشان كرد: به عقيده نفيسي بايد وقت را غنيمت شمرد. وي در مقدمه يكي از آثارش به نام«سرچشمه تصوف در ايران» مطالب اين كتاب را «تندنويس و مطالب پراكنده» خوانده و معتقد است كه هر مبحث و سرعنوان این کتاب، سرچشمه تحقيقات وسيع بعدي از سوی دیگران است.
وي افزود: سعيد نفيسي، دقت و جامعيت را در كنار يكديگر به كمال عرضه كرد. از جمله تصحيحهاي گوناگون وي ميتوان به «رباعيات بابا افضل كاشاني»، «كليات اوحدي كاشاني»، «قابوسنامه»، «ديوان نسيم شمال» و «كليات عراقي» اشاره كرد.
دكتر دبيران، از کتاب «كليات فخرالدین عراقي به تصحيح نفيسي» به عنوان نمونهاي از يك اثر فاخر و جامع ياد كرد و اظهار داشت: وي در تصحيح اين اثر از منابع مختلف فارسي و فرانسوي استفاده كرد و در مقدمه، به نقدي علمي و مستدل بر نظر ديگر اديبان درباره عراقي پرداخت. نفيسي در تصحيح كليات عراقي 18 نسخه خطي را مورد توجه قرار داد.
وي تصريح كرد: «كليات رودكي» نفيسي از يادگارهاي قابل توجه و باارزش وی محسوب ميشود. جالب است که نفیسی با وجود تلاش بسيار در يافتن آثار رودكي از ميان منابع مختلف و جداكردن دقيق ابيات متعلق به رودكي از بيتهاي منسوب و مشكوك، آنقدر شرافت علمی داشت که در مقدمه اثرش تاكيد كرد اين اثر ناقص است و بايد توسط نسل بعدي پژوهشگران تكميل شود.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس، به ترجمه نفيسي از كتاب «ايلياد هومر» اشاره كرد و گفت: متن ترجمه و مقدمه مفصل نفيسي در اين اثر براي استفادهكنندگان بسيار ارزنده است.
به اعتقاد دكتر دبيران، نفيسي پژوهشگران و اهالي ادب امروز را متوجه میكند كه در كنار توجه به لزوم اتخاذ رويكرد تدريجي در حصول تخصص در رشته زبان و ادبيات فارسي، و این که چنین تخصصی یک شبه حاصل نمیشود، ضرورت احاطه بر دانشها و تخصصهای مختلف ادبي و تنوع كار در این حوزه را نیز باور كنند.
فردا چهارشنبه 22 آبان، بیست و دومین سالروز درگذشت سعید نفیسی است.
نظرات