«کتاب مستطاب آشپزی، از سیر تا پیاز» در مدت دو دهه، بیش از 30 بار تجدیدچاپ شد. این اثر در دو جلد با عنوانهای «آشنایی و آموزش» و «دستورهای پختوپز» در 1965 صفحه از سوی انتشارات کارنامه به چاپ رسیده است.
سواد و آگاهی نجف دریابندری در آشپزی
سامان گلریز؛ سرآشپز بینالمللیِ اهل مطالعه که دستی نیز بر قلم دارد و کتابهای آشپزی او در داخل و خارج از کشور به چاپ رسیده، در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، درباره «کتاب مستطاب آشپزی، از سیر تا پیاز» اثر مرحوم نجف دریابندری، بیان کرد: سالها پیش که این کتاب به چاپ رسید، آنرا خریدم و از همان زمان ارتباط بسیار خوبی با آن برقرار کردم. برای آشپزها و کسانی که در حال ورود به این عرصه هستند، همچنین همه علاقهمندان به هنر آشپزی، این کتاب بهترین راهنماست.
وی ادامه داد: نکته مهم درباره کتاب این است که این مرد خودش آشپز نبوده، ولی دیوانه و شیفته آشپزی بوده و بسیار زیبا و جذاب این هنر را ترسیم کرده است. او با ذائقه ماجراجو، استعداد آشپزی و تجربیاتی که از سفر به کشورهای مختلف دنیا اندوخته بود، توانست این مجموعه بینظیر را خلق کند. موفقیت این کتاب حاصل تجربه، استعداد، تحقیق و پژوهش در زمینه ریشه غذاهای ملل مختلف و از همه مهمتر سواد و آگاهی نجف دریابندری در آشپزی است.
جلوههایی از تاریخ، علم و هنر در «کتاب مستطاب آشپزی»
مولف کتاب «آشپزی روز» گفت: مطالعه این کتاب برای همه علاقهمندان و کسانی که در دایره این حرفه و هنر فعالیت میکنند، مفید و کاربردی است، اما اگر کسی اندکی سواد زمینهای در حوزه آشپزی داشته باشد، بهتر میتواند از این کتاب بهرهمند شود.
گلریز در توصیف این اثر ماندگار نجف دریابندری، افزود: از وقتی «کتاب مستطاب آشپزی، از سیر تا پیاز» را خواندم، سواد آشپزیام بیشتر شد و هنوز هم هرگاه به مشکل و گرهی برمیخورم، نگاهی به آن میاندازم. این کتاب یک اثر تاریخی، علمی و هنری است و جلوههایی از هرکدام از این عناصر را به تصویر میکشد. نگاه دریابندری در این اثر چندوجهی است.
هنر با امثال نجف دریابندری همیشه زنده است
وی، اظهار کرد: رزا منتظمی وقتی در سال 1343 کتاب معروف خود با عنوان «هنر آشپزی» را به چاپ رساند، فروش بالایی داشت و استقبال خوبی هم از آن صورت گرفت و هنوز هم این کتاب کارایی دارد، اما نکته این است که در آن دوره کتاب آشپزی دیگری در آن سطح وجود نداشت. اما کتاب نجف دریابندری، بسیار جامعتر، دقیقتر و موشکافانهتر به آشپزی نگاه کرده است.
این چهره آشنای هنر آشپزی ایران در پایان گفت: وقتی میگویند هنر هیچوقت نمیمیرد و هنرمند همیشه زنده است، منظور امثال مرحوم نجف دریابندری است.
نظر شما