وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در حوزه هنر، نظریه تولیدی زیادی نداریم، تاکید کرد: باید فقر در این بخش را جدی بگیریم و در نظریه پردازی آن سرمایهگذاری کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: در این بخش توجه به فلسفه علومانسانی ضروری است. در اوایل انقلاب بحث فلسفه در برخی علوم ازجمله تاریخ و ... وجود داشت و این حس ایجاد شد که حوزه علومانسانی هم به فلسفه نیاز دارد زیرا وجود آن به مسیر علم کمک میکند. تا رسیدن به قله در این حوزه فاصله زیادی داریم و در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم به فلسفه هنر نیاز داریم.
وی در عینحال تصریح کرد: سازمان سمت در حوزه فلسفه علومانسانی اقداماتی را انجام داده و نقطه تلاقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و این سازمان در حوزه فلسفه هنر میتواند باشد که بتوانند با همگرایی و مشارکت کارهای بیشتری با یکدیگر انجام دهند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با مقایسه تعداد دانشجویان رشته هنر در قبل و بعد از انقلاب اسلامی ادامه داد: در حال حاضر تا سال 97 سیصد هزار دانشجوی رشته هنر و 400 هزار هم دانشجوی هنر بهصورت آزاد داشتهایم که در کل 700 هزار دانشجوی رسمی و غیررسمی در این رشته در حال تحصیل هستند که هر کدام از آنها بهعنوان محصول حوزه هنر به شمار میآیند.
صالحی ادامه داد: دومین حوزهای که مهم هم هست و جزو اهداف اصلی شکلگیری سازمان سمت هم به شمار میآید مباحث میان رشتهای است که در علومانسانی بیشتر مورد توجه است. اینکه چگونه مباحث میان رشتهای را فعال کنیم و نسبتها را کشف کنیم مهم است و برای رسیدن به آن نیاز به همگرایی و مشارکت این وزارتخانه و سازمان سمت داریم تا بتوانیم بحثهای میان رشتهای حوزه هنر را فعالتر کنیم.
وی افزود: سومین حوزه که در مسیر شکلگیری سازمان سمت نقش داشت، نظریهپردازی در علومانسانی است. علم جغرافیا و وطن ندارد اما اگر ملتی بخواهد عالم شناخته شود باید نظریهپرداز باشد و مصرفکننده صرف در این زمینه نباشد. بنابراین در بخش علومانسانی باید نظریهپرداز داشته باشیم.
صالحی در عین حال تصریح کرد: بنابراین در بحثهای هنر به نظریه در حوزه هنر نیاز داریم زیرا نظریه تولیدی در این بخش زیاد نداریم و بیشتر بهصورت ترجمه و شرح است و سرمایهگذاری در این بخش را باید جدی و مهم بدانیم زیرا در این حوزه دچار فقر نظریه هستیم و باید با تشریک مساعی آن را پیش ببریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توانشناسی دانش را چهارمین موضوعی برشمرد که سازمان سمت مسیر خود را براساس آن طی کرده و ادامه داد: توانشناسی دانش به این معنا که ما در گذشته دانشها و تواناییهایی داشتهایم که امروز مغفول مانده باید آنها را دوباره بازآفرینی کنیم و در خدمت علم معاصر بیاوریم. در این حوزه هم بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سمت میتواند اقدامات مشترک خوبی شکل بگیرد.
وی گفت: محور پنجم که سازمان سمت براساس آن شکل گرفت، گفتوگوهای فرامرزی در حوزه علومانسانی است. اینکه بدانیم در این حوزه صدای فهم انسان از ایران چیست مهم است. اینکه برای جامعه جهانی در حوزه علومانسانی چه حرفهایی برای گفتن داریم. در این حوزه هم برخی کارها و آثار انجام شده و در حال انجام است. ولی درعینحال باید کارهای جدیتری انجام دهیم تا داشتهها و حرکتهای خود را با افکار بیرونی مرتبط کنیم.
وی تاکید کرد: با وجود این پنج هدف که سازمان سمت آنها را دنبال کرده، میتوان بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و این سازمان ارتباط و نقطههای مشترک ایجاد کرد و براساس آن نقشه راه ترسیم کرد.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود یاد و خاطره احمد احمدی، رئیس فقید پیشین این سازمان را گرامی داشت.
وی افزود: آمدن به این سازمان حضور آقای احمدی را برای انسان تداعی میکند. ایشان فردی کمنظیر و کمیاب بود و کمتر فردی مانند ایشان دیدهام که ترکیبی از خصلتهای خاص را با هم داشتند.
صالحی ادامه داد: آقای احمدی در سه حوزه کمنظیر بود. نماد حوزه و دانشگاه بود. به این معنا که کمتر کسی مانند ایشان و شهید مطهری بودند که هم شخصیت حوزوی خود را حفظ کردند و ارتباطات خود را با حوزه قطع نکردند و هم در عین حال ارتباط عمیق و پیوستهای با فضای دانشگاه برقرار کردند. آقای احمدی همچنین ترکیبی از علم و عمل بودند. ایشان توانست بین علم و عمل توازن که کار سختی است برقرار کند. ترکیب انقلابی گری و انصاف و اعتدال هم از دیگر ویژگی های ترکیبی آقای احمدی بود که ایشان را کمیاب و کم نظیر کرده بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: آقای ذبیحی هم به واسطه ارتباط عمیق و قدیمی که با ایشان داشتند ادامهدهنده راه وی در سازمان سمت هستند و امیدواریم با ابتکارات، جدیت و سختکوشی که دارند راه آقای احمدی تداوم یابد.
در این نشست حجتالاسلام والمسلمین محمد ذبیحی رئیس سازمان سمت هم گزارشی از مجموعه اهداف و اقدامات این سازمان ارائه کرد.
وی با اشاره به برخی مشکلات موجود در سازمان سمت گفت: برای اینکه کتابهای این سازمان را به دانشجویان ارزانتر ارائه کنیم نیاز به حمایت داریم.
وی افزود: نیاز داریم تا بخشی از کتب چاپ جدید این سازمان برای کتابخانههای سراسر کشور خریداری شود و در بخش نشر الکترونیک هم که یکی از پیشگامان این عرصه بودهایم نیاز به حمایت داریم.
در حاشیه این دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بازدید از آثار سازمان سمت گفت: سازمان سمت یکی از اقتباسهای علمی و دانشگاهی کشور به شمار میآید که از دهه 60 کار خود را آغاز کرده و وجود بیش از دو هزار اثر تولید شده آن نشاندهنده تکاپو در تالیف آثار انسانی است.
وی افزود: تنوع و دامنه موضوعات در علومانسانی در این 40 سال بسیار است و نشان میدهد که در این بازه زمانی تلاش قابلتوجهی در حیطههای مختلف علومانسانی شکل گرفتهاست اما تا رسیدن به افق پیش رو نیاز به تکاپوی بیشتری داریم و سازمان سمت میتواند با پیوندها و ارتباطات گسترده میزان و کیفیت تولید را افزایش دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عینحال تصریح کرد: در دهه پنجم انقلاب اسلامی جریان تبادل علمی بیشتر علومانسانی است و باید در این حوزه برای گفتوگوهای جدید تر در حوزه نظریهپردازی هم سرمایهگذاری کرد زیرا دهه پنجم دهه گفتوگوهای علمی است.
وی در ادامه درباره بودجه نمایشگاه کتاب با توجه به اینکه برگزار نمیشود، گفت: هم سال گذشته و هم امسال مشکلاتی داشتیم که هنوز ادامه دارد، ولی با پیگیریهای صورت گرفته امیدواریم شرایط از سال قبل بهتر شود و بتوانیم کارهایی در تمام حوزهها بهویژه حوزه نشر انجام دهیم.
صالحی افزود: بهعنوان مثال در حوزه نشر کارهایی ازجمله طرحهای فصلی کتاب مانند طرح بهارانه و تابستانه کتاب انجامشده و پاییزه و زمستانه آنرا هم به شکل وسیعتری خواهیم داشت. همچنین سهم خرید از ناشران را بیشتر در نظر گرفتهایم. همچنین نمایشگاه کتاب مجازی را هم جدی تر گرفتهایم.
نظر شما