محمدکاظم کاظمی شاعر مطرح افغانستانی با ابراز تاسف بابت درگذشت حمیرا نکهت دستگیرزاده گفت: حمیرا نکهت از شاعران صاحب دغدغه بود و معمولا سعی میکرد که شعر را فقط برای تفریح و دغدغه شخصی نسراید.
وی ادامه داد: حمیرا نکهت تحصیلات خودش را در هرات و بعد از آن در کابل ادامه داد. البته این موضوع، مربوط به زمانی است که کابل هنوز درگیر جنگ نشده بود و بعد از آن اتفاقات، نکهت نیز مثل خیلی از مهاجرین و هموطنان ما راهی کشور بلغارستان و هلند شد.
این شاعر افغانستانی در توضیح دغدغههای زندهیاد حمیرا نکهت دستگیرزاده گفت: وی هم در شعر و هم در فعالیتهای ادبی، آدم بسیار فعالی بود. حمیرا نکهت فارغالتحصیل دکتری از دانشگاه بلغارستان بود و ویژگی شاخصی که داشت پشتکار و جدیت وی در فعالیتهای ادبی بود، به گونهای که در سالهای غربت بخش قابل توجهی از فعالیتهای فرهنگی و ادبی مهاجرین ما از سوی وی انجام میشد و حمیرا نکهت نقش فعالی در آن داشت. از جمله با همکاری تعدادی از اهالی ادبیات، انجمنی را به نام انجمن شاعران و نویسندگان افغانستان تشکیل داده بودند که به صورت مخفف «انشا» خطاب میشد.
وی افزود: انجمن انشا در اروپا فعالیت داشت و بیشتر فعالیتهایی که در این انجمن انجام میشد، از سوی حمیرا نکهت بود و تقریبا انجمن را وی میگرداند. نکهت روحیه بسیار، سرزنده، پرنشاط و فعالی داشت؛ یعنی بر خلاف خیلی از شاعران دیگر که فقط در بخش شعر فعال هستند، هر کاری که از دستش برمیآمد انجام میداد. برای مثال به خاطر دارم زمانی که تازه فضای اینترنت و وب و وبلاگنویسی راه افتاده بود و خیلیها هنوز با این فضا آشنا نبودند، او برای انجمن وبلاگی تاسیس کرده بود و در آنجا آثار و اخبار را منتشر میکرد.
دبیر علمی یازدهمین جشنواره شعر فجر با اشاره به آثار حمیرا نکهت گفت: مجموعه آثار متعددی از حمیرا نکهت منتشر شده است که برخی از آنها بسیار فاخر است. اخیرا نیز قصد داشت که مجموعهای از تمامی آثارش یا گزیدهای بسیار جامع از آثارش را منتشر کند که با بنده نیز برای ویراستاری در میان گذاشته بود که بعد میسر نشد و نمیدانم به دلیل وضعیت بیماری وی بود یا اینکه این کار را با شخص دیگری انجام داد و منتشر کرد.
وی ادامه داد: دغدغههای شعرهای او بیشتر دغدغههای اجتماعی شعر زنان بود. حمیرا نکهت از شاعران صاحب دغدغه بود و معمولا سعی میکرد که شعر را فقط برای تفریح و دغدغه شخصی نسراید. زنان افغانستان معمولا دو دغدغه مهم دارند؛ یکی دغدغه جنگ و مسائل مشکلات آن است و دیگری دغدغه تبعیضهایی است که در مورد زنان وجود دارد. در شعرهای حمیرا نکهت هر دو دغدغه دیده میشد.
کاظمی در پایان گفت: نکهت در بین بانوان شاعر نسل خودش جزو، پیشتازان بود. یعنی در نسلی که در دهه 50 و 60 فعالیت میکردند، چهره شناخته شدهای در میان شاعران خانم بود. البته در ادامه با توجه به سرعت تحولات ادبی که در کشور اتفاق افتاد، بانوان شاعران زیادی شروع به کار کردند که هر کدام حرفهای زیادی برای گفتن داشتند.
نظر شما