کتاب «جمعیت و قدرت ملی» نوشته کاظم سام دلیری و فتحالله کلانتری با استفاده از اظهارات افراد متخصص، تأثیرات مثبت و منفی جمعیت بر قدرت ملی را مورد بررسی قرار میدهد.
با توجه به نقش مهمی که عامل جمعیت در پیشرفت و توسعه هر کشوری بهخصوص کشور ج.ا.ایران خواهد داشت، به طور طبیعی لازم است برنامهریزیهایی برای رشد و توسعه کشور در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی متناسب با سیاستهای جمعیتی ج.ا.ایران انجام شود؛ در این راستا این سؤال مطرح میشود که آیا جمعیت زیاد فرصت است یا تهدید که کاظم سام دلیری و فتح الله کلانتری در کتاب جمعیت و قدرت ملی به آن پاسخ میدهند.
این کتاب در 10 فصل به فرزندآوری و افزایش جمعیت از دیدگاه قرآن کریم و اهل بیت علیهم السلام (محمدحسن دهقان)، آیندهپژوهی امنیتی گذار و سیاستهای جمعیتی جمهوری اسلامی ایران و ارائه سناریوهای محتمل (جواد منزوی بزرگی، صادق احمدی، محمدولی علیئی)، تغییرات در ساختار خانواده و کاهش باروری (محمدولی علیئی)، مروری بر آمارهای جمعیتی، سیاستها و راهبردها (علیرضا زاهدیان)، دگرگونی ساختار جمعیتی ایران و پیامدهای آن بر محیط دفاعی آینده (فتحا... کلانتری)، متغیرهای جمعیتی مؤثر در امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران (محمدباقر خرمشاد، مسعود آقامحمدی، سعید بابایی)، نقش جمعیت در تولید قدرت ملی (محسن مرادیان)، پویش محیطی مؤلفه جمعیتی جمهوری اسلامی ایران در راستای تحکیم اقتدار و امنیت ملی (مطالعه گروهی)، تحولات جمعیتی و تأثیر آن بر ارتش ج.ا.ا. (محسن مرادیان) و راهکارهای افزایش جمعیت و استفاده از تجربیات سایر کشورها (محسن مرادیان) میپردازد.
در بخشی از کتاب جمعیت و قدرت ملی میخوانیم: «باروری یکی از وقایع حیاتی است و از آنجا که در افزایش یا کاهش جمعیت بهطور مستقیم تأثیرگذار است، به عنوان مهمترین عامل حرکت زمانی جمعیت شناخته میشود. سابقه زاد و ولد انسانی به پیدایش اولین انسانها برمیگردد و از اینرو سابقهای طولانی به قدمت خود انسان دارد. این مفهوم در قرآن به وفور مشاهده میشود. یکی از دلایل ضرورت باروری و فرزندآوری حفظ نسل و بقای انسان است. تمام موجودات براساس غریزه طبیعی برای حفظ نسل خود به تناسل مشغول هستند. انسان نیز علاوه بر غریزه بر مبنای فطرت و عقل به بقای نوع خود توجه دارد. در سبک زندگی دینی این ضرورت از طریق ازدواج و فرزندآوری پاسخ داده میشود. بنابراین هر اقدامی که از تناسل جلوگیری کند، مخالف فطرت انسان است. بنا بر این تعریف و با توجه به وضعیت بیولوژیک زن و مرد هدفی جز تولید نسل و باقی گزاردن نسل منظور نبوده و باقی احکام مربوط به روابط زن و مرد از قبیل احکام رعایت عفت، زناشویی، اختصاصداشتن زوجه به زوج، احکام طلاق، عدّه، اولاد، ارث و... هم بر اساس همین واقعیت وضع شده است.»
کتاب «جمعیت و قدرت ملی» در 266 صفحه از سوی انتشارات دانشگاه عالی دفاع ملی تهران منتشر شده است.
نظر شما