نصری در این اثر با بررسی همهجانبه فیلمها، بر زوایای تاریک آنها نور بتاباند و خواننده این متن و بیننده فیلم را با راز و رمز هر فیلم آشنا کند. نویسنده با بهرهگیری از دریافت هرمونوتیکی، فیلمها را منحصر به یک موضوع ندیده و هر کدام را با توجه به مسائل انسانشناسی، جامعهشناسی، تاریخ و سیاست مورد دقت و کنکاش قرار داده و به نکاتی اشاره داشته است که ممکن است مخاطب فیلم در نگاه نخست از کنار آنها عبور کرده باشد. نویسنده به دلیل آشنایی با مکاتب فکری و سیاسی، فیلم را در آن فضا مطالعه کرده که تا کنون کمتر منتقدی به آنها پرداخته است و راز ماندگاری این فیلمها را نیز در گستره نامحدود مفاهیم جستجو میکند.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: در سالهای آخر دهه هفتاد، بهعنوان علاقمند به سینمای ارزشی، برای تماشای آثار تارکوفسکی، با صفهای طولانی در برابر گیشه بلیط فروشی سینما عصر جدید و چند سینمای دیگر تهران مواجه شدم و تصمیم گرفتم که به راز جاذبه آثار سینمایی این فیلمساز روسی پی ببرم که بهویژه در میان روشنفکران و دانشجویان طرفداران زیادی داشت. به این ترتیب من هم یکی از کسانی شدم که برای بهدست آوردن بلیط، همچون دیگران گاهی بیش از چند ساعت منتظر میماندم تا مجوز ورود به سالن سینما را بهدست آورم. گاهی هم دو یا سه ساعت یک نفس در سالن به فیلمها چشم میدوختم.
در ادامه این مقدمه می خوانیم: گاهی از کسانی که فیلم را میدیدند، میپرسیدم چه درکی از فیلم داشتهاند؟ اما اغلب که نه بلکه همه کسانی که مورد پرسش قرار میگرفتند بهنوعی دچار سردرگمی و گیجی شده و خود را ناتوان از درک مضمون و مفاهیم فیلم میدانستند. پس از آن این اعتماد به نفس را پیدا کردم که بدانم در عدم درک مکاشفات عارفانه و دم مسیحایی آن فیلمساز بزرگ تنها نبودم و همین دستمایهای شد تا یکی از فیلمهای این فیلمساز مطرود در کشور خود و مورد پذیرش در نسل جوان ایران را بررسی کنم و با فریاد بلند به آن جماعت پشت گیشههای بلیط فروشی تب کرده از تب سینمای تارکوفسکی بگویم وقت خود را زیاد تلف نکنید، اگر کمی به خرد خود اعتماد کنید درجه تب شما پایین خواهد آمد و متعاقب آن هم تب سینمای تارکوفسکی.
کتاب «از آندره تارکوفسکی تا اصغر فرهادی» تألیف ولیالله نصری، باطراحی جلدی از ساناز عابدی، در 250 صفحه و با قیمت 90 هزار تومان از کتاب فروشی های سراسر کشور می توانید تهیه کنید.
نظر شما