نخستین دوره جایزه ادبی فلسطین با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.
در ادامه مراسم محسن پرویز، رئیس هیئت مدیره انجمن قلم ایران و دبیر جایزه جهانی فلسطین اظهار کرد: نکتهای که لازم است همه ما به آن توجه کنیم این است که گاهی بعضی افراد تشکیک میکنند و میگویند چرا بحث فلسطین را مطرح میکنیم یا باید مطرح کنیم؟ این بحث یک صورت زیبای ظاهری دارد همراه با یک باطن مخرب. باطن مخربش از اینجاست که فلسطین نماد مقاومت است و اگر ماجرای فلسطین با تصاحب سرزمینهای اشغالی و رسمیت بخشیدن کامل به این موضوع و با محروم شدن سکنه اصلی فلسطین از حضور در سرزمینهایشان حل شد، این در واقع رسمیت بخشیدن به تجاوز و حکومت زورگویان است. هر جنایتی اگر انجام شد و ما کوتاه آمدیم، طبیعتاً اجازه دادیم که این اتفاق مجدداً تکرار شود و به شکل بدتری در جاهای دیگر تکرار شود. این فارغ از این است که اساساً رژیم صهیونیستی یک رژیم غاصب است.
رئیس هیئت مدیره انجمن قلم با اشاره به دلیل انتخاب فلسطین برای یک جایزه با موضوع مقاومت گفت: آن روزی که بنا شد جایزهای برای مقاومت تشکیل شود، تصمیم بر این شد که فلسطین به عنوان نماد مقاومت انتخاب شود زیرا فلسطین نماد مقاومت است و نباید فراموش شود و آن نقطه ثقل اصلی جریان مقاومت است. هدف جایزه فلسطین در واقع بررسی آثار منتشرشده در این موضوع بود و امید داریم این رویه و اهدای جایزه فلسطین به همین منوال که برگزار شد، هر چند وقت یکبار تکرار شود و ما دیگران را هم به این کار تشویق کنیم و هر کس به سهم خودش به حرکت رو به جلو این جایزه کمک کند.
سپس میثم نیلی، مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: قصه اصلی قصه جنگ بسیار عمیق و یک مبارزه قدیمی میان کفر و توحید است و دعوای قدیمی میان حق و باطل است که همواره هر دو طیف یارانی داشتهاند. این مبارزه در مقاطعی به قتال هم رسیده است. نکته این است که اصل مبارزه همیشه بوده و هست تا حرکت نهایی جریان حق شکل بگیرد. جریان آزادسازی قدس سال گذشته در همین ایام سردار سلیمانی را از دست داد ولی به یک معنا شاید تازه او را به دست آورد. حاج قاسم مرد میدان سخت بود در حالی که امروز حاج قاسم جنگ نرم را هم فرماندهی میکند. حاج قاسمی که در دلهای نویسندگان و هنرمندان الهامبخش است امروز هم در حال ادامه مبارزه است.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی با بیان اینکه در هر دورهای جنگی میان حق و باطل بوده و در دوره ما مبارزه حق و باطل بر سر موضوع فلسطین است، گفت: معیار و ملاک امروز ایمان به آرمان فلسطین است و از این طریق میتوان به نفاق و ایمان جوامع و حاکمان پی برد. بهنظرم باید بیش از گذشته آمادگی ذهنی در جریان فکری هنری رسانهای ایجاد کرد و اهالی هنر و ادبیات باید نقش درخشانی در این جهاد فرهنگی ایفا کنند.
رئیس شورای سیاستگذاری جایزه جهانی فلسطین گفت: امروز روز نشستن و بیخیالی و فریاد نزدن نیست بلکه روز صراحت و بیان شیوا و رسا در مقابل دشمنی است که به صراحت و به وضوح به مقابله با جریان حق قیام کرده و آبروی خودش را برده است. جریان ادبیات و نشر کشور می تواند بخشی از آن صف نماز پر شکوه در مسجد الاقصی باشد و به این شکوه و عظمت افتخار کند. جمهوری اسلامی و سرمداران ادبیات انقلاب در تمام این سالهایی که گذشت باید نقش ویژهای ایفا میکردند. حاج قاسم حامی و الهامبخش جریان مقاومت در سراسر دنیا بوده است. همین نقش را ادیبان و هنرمندان ما باید در مقابل هنرمندان سراسر دنیا ایفا کنند.
دیگر سخنران این مراسم حجتالاسلاموالمسلمین مهدی براتی بود که با اشاره به وضعیت منطقه و محور مقاومت ارتباط شبکههای مقاومت را بیش از پیش به هم پیوسته دانست و گفت: اگر امروز به وضعیت منطقه نگاه کنیم و به آرایش دشمن توجه کنیم و حتی اقدامات نظامی را رصد کنیم، متوجه جایگاه ارزشمند محور مقاومت خواهیم شد. فعالیتهای اقتصادی کشورهای مقاومت جدای از روابط رسمی دولتها تعریف شده است و امروزه تجار و تولیدکنندگان کشورهای مقاومت در حال ارتباطگیری با یکدیگرند. محور مقاومت علاوه بر اینکه به بازدارنگی رسیده همواره به یک مسئله پایبند بوده و آن مسئله فلسطین است. فلسطین برای اسلام یک مسئله اصلی است و یک قطبنمایی برای امت اسلامی است که فراموش نشده است و مقاومت اجازه نداده است به محاق رود.
براتی گفت: در سالهای اخیر مسائل مختلفی در مقابل مردم فلسطین قرار گرفته ولی همواره گزینه محور مقاومت پیشرونده بوده است. حتی اگر امروز مسئله عادیسازی وجود دارد مردم کشورها به این اقدام نگاه مثبتی ندارند و در دلها و ذهنها هیچگاه فلسطین فراموش نخواهد شد. دشمن نمیتواند درک کند روابط بیقید و شرط امت اسلامی یعنی چه. امروز از تهران تا بلندیهای لبنان و سوریه و یمن حاج قاسم و شهید ابومهدی المهندس به عنوان فرماندهان محور مقاومت به زندگی ملتها معنا میدهند.
حجتالاسلام براتی این روزهای امریکا را ثمره تلاشهای محور مقاومت دانست و گفت: در سالروز شهادت سردار سلیمانی علیرغم فشارهای دشمن تروریست، فقط در هند بیش از ۴۰۰ مراسم برگزار شد. امروز افرادی که ما نتوانسته بودیم با آنها ارتباط بگیریم با شهادت سردار سلیمانی جذب محور مقاومت شدهاند و عکس سردار در منازل آنها نصب شده است. این همان ادبیاتی است که از سخنان سیدحسن نصرالله برداشت میشود. سید بزگوار فرمود: انگیزههای ما در جنگ قابل مقایسه با انگیزههای شما دشمنان که به دنبال پاداش و دنیا هستند نیست.
براتی در پایان سخنان خود با اشاره به اهمیت و ضرورت استفاده از هنر برای انتقال مفاهیم مقاومت گفت: این معانی بلند و معنای ژرف نمیماند مگر اینکه توسط هنرمندان در قالب هنر پیاده شود همانطور که امام خامنهای فرمودند هر اندیشهای که در قالب هنر نگنجد ماندنی نیست.
مجتبی رحماندوست - دانشیار دانشکده مطالعات جهان در رشته فلسطین - هم در این مراسم گفت: همانطور که بیان شد فلسطین نماد مقاومت شده است نه به معنای نمادین آن، بلکه به معنای واقعی نماد شده است. اصل مسئله مقاومت در منطقه، مسئله فلسطین است و اوج مبارزه در منطقه مسئله فلسطین است یعنی اگر ما از آن نقطه اوج هدفگیری کنیم سایر زیرمجموعههای آن و دامنههای این حوزه حل میشود چون فلسطین محل اتصال سه قاره است.
در پایان این مراسم نفرات برگزیده معرفی شدند و هدایا و جوایز آنها اهدا شد.
برگزیدگان بخش داستان بزرگسال و رمان
فاطمه بکزاده و مجتبی صفدری
حوریه مشهدیابراهیم (شایسته تقدیر)
بخش داستان کودک و نوجوان
هدا حشمتیان (شایسته تقدیر)
بخش داستانک
الهام نظامجو، فاطمه یونسی و فاطمه نودهی
بخش قطعه ادبی
حیدری، علی اکبری و ابراهیم قبله آرباطان
بخش شعر بزرگسال
علی سلیمیان، محسن کاویانی، افسانه سادات حسینی و سارا جلوداریان
بخش شعر کودک ونوجوان
ابراهیم قبله آرباطان
نظر شما