مورلند در کتاب «آگاهی و وجود خدا» سعی میکند که از طریق آگاهی، وجود خداوند را اثبات کند. البته غیر از مورلند فلاسفه خداباور دیگری مثل ریچارد سوئینبرن، آنگس منیوگ و روبرت آدامز نیز از همین روش برای اثبات خداوند استفاده کردهاند.
جی.پی مورلند(J.P. Moreland)- استاد فلسفه دانشکده الهیات تالبوت دانشگاه بیولای کالیفرنیای جنوبی- کتاب خود را با عنوان «آگاهی و وجود خدا: استدلال خداباورانه( Conscioueness and existence of God: theistic argument )» در سال 2008 در انتشارات راتلج به چاپ رسانده و علی سنایی استادیار دانشگاه سمنان در حال ترجمه آن است.
ترجمه این اثر در مراحل نهایی خود است و بعد از اتمام کار به زیور طبع آراسته خواهد شد. پیش از این کتاب اصول الهیات اعصاب اثر آندرو نیوبرگ و همچنین کتاب فلسفه و دین؛ از افلاطون تا پست مدرنیسم نوشته ماکس چارلزورث نیز به قلم همین مترجم در انتشارات دانشگاه سمنان به چاپ رسیده است. همچنین ترجمه کتاب آکویناس و فلسفه ذهن اثر انتونی کنی در نشر علم از دیگران آثار ترجمهای این عضو هیات عملی دانشگاه سمنان است.
مورلند در کتاب آگاهی و وجود خدا سعی میکند که از طریق آگاهی، وجود خداوند را اثبات کند. البته غیر از مورلند فلاسفه خداباور دیگری مثل ریچارد سوئینبرن، آنگس منیوگ و روبرت آدامز نیز از همین روش برای اثبات خداوند استفاده کردهاند. مورلند معتقد است که در کنار آثار بسیار زیادی که در دفاع از فیزیکالیسم انتشار یافته است، از اواخر دهه شصت قرن بیستم شاهد رشد نگرش خداباورانه در فضای دانشگاهی هستیم. به نظر مورلند با بررسی موشکافانه نظریات و الگوهای مختلف فیزیکالیستی مشخص میشود که فیزیکالیسم برخلاف ادعای خود توانایی تبیین خواص نوظهور آگاهی را ندارد. بر همین اساس میتوان با آشکار کردن نقاط ضعف فیزیکالیسم، راهی برای ورود نگرش الهیاتی به قلمرو فلسفه ذهن یافت. درواقع یکی از مهمترین حلقههای اتصال فلسفه دین و فلسفه ذهن، جایگاه وجودشناختی حالات ذهنی یا آگاهی پدیداری است.
مورلند در پیشگفتار این کتاب چنین مینویسد: «آیا آگاهی منحصر به فرد میتواند به طور جدی طبیعتگرایی را شکست دهد و بیّنه اساسی برای اثبات وجود خدا باشد یا خیر. من معتقدم که این کتاب امکان گشودن قلمرو جدیدی از موضوعات را دارد؛ مخصوصاً همانطور که اکثر فلاسفه میدانند رابطه بین آگاهی متناهی و ملاحظاتی درباره جهانبینی گسترده مستلزم این است که دو جریان فوق در مواجهه با هم قرار بگیرند. امیدوارم فلاسفه دین را با موضوعاتی در فلسفه ذهن آشنا کنم که به آن نمیپردازند و همچنین فلاسفه ذهن مخصوصاً طبیعتگرایان را با موضوعاتی از فلسفه دین آشنا کنم تا اطلاعاتی در دسترس قلمرو فکری آنها قرار بگیرد.»
این کتاب حاوی 9 فصل است که عبارتند از: 1) پس زمینه معرفتی برای تعیین جایگاه آگاهی در وجودشناسی طبیعتگرایانه 2) استدلال از طریق آگاهی 3) جان سرل و همبستگی ممکن 4) تیموتی اوکانر و ضرورت نوظهور 5)کولین مک گین و طبیعتگرایی رازورانه 6)دیوید اسکروبین و همهروانانگاری 7) فیلیپ کلایتون و یگانهانگاری نوظهور کثرتگرایانه 8)علم و فیزیکالیسم قوی 9) استدلال از طریق آگاهی(AC)، دوگانهانگاری و ترس از خدا.
نظر شما