شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۸
بازنمایی صدساله زیست روزمره زنان در فضای شهر تهران در آینه مطبوعات

کتاب «زنان و ضیافت شهر» سعی دارد تصویری متفاوت برای فهم، تحولات تاریخی صد سال اخیر شهر تهران ارایه دهد. تصویری که فارغ از تحلیل‌های گاه یک‌سویه، تلاش می‌کند به صورت بی‌طرفانه، تحولات تاریخی دوره‌های مختلف حیات شهر تهران را از طریق بازخوانی مطبوعات همان دوره روایت کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «زنان و ضیافت شهر» با عنوان فرعی «بازنمایی صدساله زیست روزمره زنان در فضای شهر تهران در آینه مطبوعات» تالیف مجید فولادیان و فاطمه زیدانلویی توسط موسسه نشر شهر منتشر شد. این کتاب دارای یک مقدمه و شش فصل طرح موضوع، زنان در فضای شغلی، زنان در فضای آموزشی، زنان در فضای ورزشی، زنان در فضای دینی و جمع‌بندی و نتیجه‌گیری است.

سازماندهی فضا و زمان محصول تعارضات اجتماعی است. از آنجا که نظام قدرت در طول تاریخ در ایران مردانه بوده است لذا تکاپوی زنان برای حضور در عرصه‌های اجتماعی با فراز و فرودهایی همراه بوده است؛ در طول تاریخ و در زمینه‌های متفاوت شاهد محرومیت‌های زنان از دسترسی به برخی فضاها و تحرک تدریجی آنها به سمت تصاحب فضای شهری بوده‌ایم.

در این کتاب با بررسی صد سال روزنامه اطلاعات ایران، تغییرات تدریجی بازنمایی حضور زنان در فضاهای شهری تهران در جریان زیست روزمره شهری بررسی می‌شود.

شکل و شمایل تهران 1400 دیگر شباهت چندانی با تهران 1300 ندارد و همان‌گونه که در این یکصد سال، جلوه‌های مختلف زندگی انسان ایرانی دستخوش دگرگونی و تغییر شده، مهم‌ترین و بزرگترین شهر این کشور نیز تحولات و دگردیسی‌های بسیاری را پشت سر گذاشته است.

از عمر مطبوعات مدرن در ایران نیز چیزی در همین حدود می‌گذرد و همگام با سایر تحولات، در این یکصد سال، پدیده‌ای به نام روزنامه نیز به فرهنگ سیاسی و عمومی ایران افزوده شده است. پدیده‌ای که گاه یگانه درگاه ارتباطی بدنه اجتماعی با اتفاقات و رویدادهای مهم کشور و شهر بوده و در برهه‌هایی مورد اعتمادترین رسانه برای شهروندان به شمار می‌رفته است.

از این نظر، مطبوعات را می‌توان آیینه تاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی در یکصد سال اخیر دانست. آنها در نقل و بیان مطالب، آزاد یا نسبتا آزاد بوده‌اند. بنابراین، می‌توانند راوی صادقی از رویدادها و احوال جامعه و حکومت باشند یا در دوره‌هایی با انواع محدودیت‌ها و سانسورها درگیر بوده‌اند که باز هم می‌توان از بررسی مطالب آنها در این دوران، خطوط نانوشته حاوی آنچه بر جامعه، گروه‌ها و فضاهای اجتماعی و حکومت می‌رفته است را رهگیری کرد.

گروه‌های خاص نیز در تهران شاهد تغییر جایگاه خود در طول صد سال اخیر بوده‌اند. زنان که در طول تاریخ و در زمینه‌های متفاوت شاهد محرومیت از دسترسی به برخی فضاها و تحرک تدریجی به سمت تصاحب فضای شهری بوده‌اند، یکی از این گروه‌ها محسوب می‌شوند. شاید مهم‌ترین تغییرات در جایگاه زنان در شهر را بتوان در وضعیت حضور آنان در فضاهای شهری در جریان رفتارهای زندگی روزمره دید. از سوی دیگر، وضعیت زنان متاثر از تغییرات اساسی در سیاست‌ها نیز بوده و همین سیاست‌ها بر شیوه‌های حضور زنان در شهر تاثیرات اساسی گذاشته است.

این کتاب سعی دارد تصویری متفاوت برای فهم، تحولات تاریخی صد سال اخیر شهر تهران ارایه دهد. تصویری که فارغ از تحلیل‌های گاه یک‌سویه، تلاش می‌کند به صورت بی‌طرفانه، تحولات تاریخی دوره‌های مختلف حیات شهر تهران را از طریق بازخوانی مطبوعات همان دوره روایت کند.

کتاب «زنان و ضیافت شهر» نوشته مجید فولادیان و فاطمه زیدانلویی در 226 صفحه، شمارگان 100 نسخه و قیمت 65 هزار تومان از سوی موسسه نشر شهر منتشر شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها