سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایرانیان (ایبنا) - اکرم عباسی: استان خراسان شمالی که به سرزمین گنجینه فرهنگها شهرت دارد، با داشتن پیشینه و پشتوانه غنی فرهنگی و ادبی چه در گذشته و چه در عصر حاضر، پیشتازی خود را در قلمروی ادبیات ایران حفظ کرده و چه بسا آن را تقویت کرده است.
این سرزمین از دیرباز مهد بزرگان بهنامی بوده که در این عرصه درخشیده و نام هر کدام به تنهایی میتواند آبرو و اعتبار این استان باشد. گنجینه فرهنگها، مخزن پرورش مشاهیر و مفاخری است که آثار خدمات آنها زبانزد و چهرههای ماندگار بسیاری را دارا است.
در گذشته مشاهیر و مفاخری همچون ابوالعباسفضلبناحمد اسفراینی، آیتالله محمدتقی بجنوردی، ابواسحاق ابراهیم اسفراینی و در حال حاضر محمود اکرامی، مرحوم احمد شاملو و بسیاری از اساتید این عرصه در شهرستانهای مختلف، سر بر سینه ادبیات گذاشتهاند تا بتوانند اسم و رسمی از دیار کهن خود گنجینه فرهنگها به یادگار بگذراند.
پاسداری و پاسداشت این گنجینههای ارزشمند ادبی نیازمند داشتن زیرساختهایی قوی است که نسل امروز با تکیه بر آنها، درصدد جستجو برای شناخت این مفاخر است.
خراسان شمالی در اواخر هفته جاری میزبان رئیسجمهور است و این میزبانی فرصتی مغتنم برای مسئولان عالی رتبه استان است تا بتوانند بهترین نتیجه را از این سفر برای استان به ارمغان آوردند.
۳ پروژه کتابخوانی بر زمین مانده در خراسان شمالی
خراسان شمالی هماکنون دارای سه پروژه مهم کتابخانهای بر زمین مانده با پیشرفت فیزیکی بالای ۷۰ درصد است که با مصوب کردن و زیر پوشش رفتن این طرحها در این سفر بار بزرگی از دوش مسئولان استان برداشته خواهد شد.
طبق اطلاعات واصله، با حضور نماینده ستاد ریاست جمهوری قبل از سفر رئیسجمهور به استان، بعد از بررسی، پروژهها از دستور کار خارج و عملاً در این سفر مهم که قطعاً برای استان همراه با خیرو برکت است، شاهد عدم اعتباربخشی به پروژههای نهاد کتابخانههای استان خواهیم بود.
پروژههای کتابخانهای استان خراسان شمالی تنها با مبلغ اندکی حدود ۱۲ میلیارد تومان حالا در گرو طرحهای دیگر گرفتار شده و این نشان از مظلومیت حوزه فرهنگی و ادبی استان است.
با کم اهمیت جلوه دادن حوزههای گوناگون فرهنگی، نبود زیرساخت و امکانات در این حوزه میتواند بیشترین صدمه و آسیب را به جامعه وارد کند.
در همین راستا و در آستانه سفر ریاستجمهوری در گفتوگویی با مهدی آریان، مدیرکل نهاد کتابخانههای استان خراسان شمالی به جزئیات این پروژهها و وضعیت کمی و کیفی کنونی کتابخانههای استان پرداختیم.
انتظاری برای اولویت دادن به پروژههای کم پیشرفت نداریم اما ۳ پروژه نیازمند نگاه ویژه است
آریان در گفتوگو با خبرنگار (ایبنا) گفت: بزرگترین مشکل ما عدم تکمیل پروژههای در دست احداث کتابخانههای عمومی است.
وی بیان کرد: در حال حاضر ۳ پروژه دارای اولویت داریم که دو پروژه دارای پیشرفت ۷۰ درصدی و یک پروژه دارای پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی است و در صورت تزریق اعتبار قطعاً در سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری خواهد رسید.
آریان افزود: تکمیل کتابخانه مرکزی شهرستان شیروان که هماکنون ساختمان کتابخانهای آن آماده و در حال استفاده است و تنها قسمت باقیمانده آن آمفی تئاتر است که این قسمت نیز با ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند اعتباری بالغ بر ۵ میلیارد و نگاه ویژه مسئولان در سفر ریاست جمهوری است.
وی با اشاره به دو پروژه شهر شوقان و سنخواست گفت: پروژه کتابخانه شهر شوقان با ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند اعتباری بالغ بر ۲ میلیارد تومان و کتابخانه شهر شوقان با ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند ۴ میلیارد تومان اعتبار است.
آریان تاکید کرد: در مجموع نهاد کتابخانههای استان خراسان شمالی برای تکمیل این سه پروژه دارای اولویت نیازمند شارژ ۱۲ میلیاردی تومانی است که بتوان پروژهها را در سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری رساند و چه بسا که با تامین اعتبار بشود در سال جاری حداقل یکی از سه پروژه را به اتمام رساند.
وی با اشاره به اینکه پروژههای زیاد تعریف شدهای در استان داریم، تصریح کرد: در حال حاضر پروژههای زیادی در نهاد کتابخانههای خراسان شمالی با درصد پیشرفت فیزیکی پایین داریم و انتظاری برای اولویت دادن به آنها نداریم اما در آستانه سفر ریاست جمهوری خواهان توجه به سه پروژه اولویتدار هستیم.
عقبماندگی خراسان شمالی در سرانه تعداد کتابخانهها
آریان با نگاهی به تعداد کتابخانهها گفت: هماکنون استان خراسان شمالی دارای ۴۰ باب کتابخانه شهری، ۳۴ باب کتابخانه روستایی و یک باب کتابخانه سیار است که این تعداد فضای موجود پاسخگوی نیاز مخاطبان نیست.
وی با بیان اینکه استان خراسان شمالی در بحث سرانه کتابخانه از استاندارد عقبمانده است، عنوان کرد: در حال حاضر تعدادی از کتابخانههای موجود در استان از فضاهای استیجاری استفاده میکنند که این تعداد در بجنورد ۲ کتابخانه و در شهرهای سنخواست، اسفراین، شوقان، طبر و قاضی یک کتابخانه استیجاری است.
آریان با اشاره به تعداد اعضای کتابخانههای استان خراسان شمالی افزود: هم اکنون تعداد اعضای کتابخانههای استان به بیش از ۵۵ هزار نفر رسیده است که این آمار نشان دهنده استقبال خوب اهالی استان است و ما باید زمینهها و زیرساختهای جذب مخاطب بیشتر را فراهم کنیم.
وی با نگاهی به شهرستانهای فاقد کتابخانه گفت: متاسفانه شهرستان مانه و شهر پیش قلعه و شهر آوا در استان خراسان شمالی فاقد کتابخانه هستند.
آریان تصریح کرد: مجموع تعداد کتب موجود در کتابخانههای استان یک میلیون و ۵۴ هزارو ۷۵۰ کتاب است که شهرستان های بجنورد، شیروان و اسفراین در صدر هستند.
وی در پایان گفت: امیدواریم با تلاشهای مقام عالی دولت در استان خراسان شمالی رایزنیهای مناسبی برای اعتبار بخشی به سه پروژه اولویتدار نهاد کتابخانهها در سفر ریاستجمهوری صورت پذیرد.
به گزارش (ایبنا)، جمعیت استان خراسان شمالی در سال ۱۴۰۳ از مرز یک میلیون نفر گذشته و این استان هم اکنون دارای ۱۰ شهرستان است.
نظر شما