چهارشنبه ۹ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۳
تحلیل رمان طاعون بر مبنای متدولوژی نشانه شناسی فرهنگی

در این کتاب رمان طاعون بر مبنای متدولوژی نشانه شناسی فرهنگی مبتنی بر الگوی ساختارگرایانه فردینان دوسوسور جهت استخراج مفاهیم، ارتباط دال و مدلولی و بازنمایی تغییرات گفتمانی عناصر به کار گرفته شده در متن رمان استفاده خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «معنای نشانه‌ها» با عنوان فرعی دیدگاه سوسور و لوتمان در طاعون کامو عنوان اثر جدیدی لز حوری دهقان شاد و فرهاد فخرایی است که از سوی نشر نشانه روانه بازار نشر شده است.

در بخشی از مقدمه کتاب می‌‌خوانیم: «گفتمان‌های موجود در ساختار فرهنگی هر جامعه به هنگام تقابل با فرهنگ دیگر دست به تولید متن‌هایی می‌زند كه گاه می‌تواند با واقعیت‌های زندگی زیسته مردم ناهماهنگ باشد. پاندمی، شیوع بیماری است كه به عنوان یك نامتن می‌تواند جامعه را در شرایط تقابل گفتمانی قرار دهد. رسوخ این نافرهنگ، عناصر درون جامعه را وادار به تولید متنی متفاوت می‌كند و تا آنجا می‌تواند پیش رود كه متن و واقعیت یك ساختار فرهنگی را تغییر دهد.

بررسی مطالعات گفتمانی با توجه به مطالب عنوان شده  می‌تواند تغییرات الگوی ساختاری فرهنگی جامعه را در مواجهه با پاندمی‌برای مطالعات و تحقیقات فرهنگی عینیت بخشد. یوری لوتمان فرهنگ متن محور را سوای فرهنگ دستوری، مطابق با نظام سیاسی جامعه می‌داند و معتقد است فرهنگ دستورمحور به کتاب‌های راهنما وابسته است.

کتاب راهنما رمزگانی است که پیام‌ها و متن‌های بیش تر را مجاز نمی‌داند. در صورتی که فرهنگ متن محور شامل رمان، شعر و داستان کوتاه است که می‌تواند تغییرات رفتاری و گفتمانی فرهنگی جامعه را در مواجهه با نامتن‌های موجود در ساختار فرهنگی نشان دهد.

رمان طاعون اثر آلبر کامو که در سال 1947 به رشته تحریر در آمد، از مهمترین آثاری است که به بررسی گفتمان‌های فرهنگی در مواجهه با پاندمی‌ بیماری‌های واگیردار پرداخته است. در این کتاب رمان طاعون بر مبنای متدولوژی نشانه شناسی فرهنگی مبتنی بر الگوی ساختارگرایانه فردینان دوسوسور جهت استخراج مفاهیم، ارتباط دال و مدلولی و بازنمایی تغییرات گفتمانی عناصر به کار گرفته شده در متن رمان استفاده خواهد شد. همچنین تفسیر عناصر فرهنگی و پارادوکس‌های برآمده از قیاس جامعه و انسان پیشاطاعون، طاعون زده و پساطاعون در چارچوب نظریه‌های مکتب فرهنگی تارتو مسکو و الگوی متداول نشانه شناسی فرهنگی یوری لوتمان صورت خواهد پذیرفت.»

کتاب «معنای نشانه‌ها» با عنوان فرعی دیدگاه سوسور و لوتمان در طاعون کامو نوشته حوری دهقان شاد و فرهاد فخرایی به بهای 30 هزار تومان از سوی نشر نشانه روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها