کتاب حاضر در سطحی گستردهتر میکوشد تا سبک و سیاقی را که بر علم انسانشناسی از آغاز قرن نوزدهم حاکم بوده مجددا بازسازی کند.
از منظر بیرونی، روشی که انسانشناسی برای نیل به اهداف فوق به کار میگیرد مردمنگاری است که بهطور معمول شامل مشاهده مشارکتی و حضور دامنهدار پژوهشگر در محل پژوهش موردنظر است. هدف انسانشناس از اتخاذ چنین رویکردی کسب دانش و اطلاعات مفصل و دست اول از فرهنگ آن محل مورد مطالعه و درک عمیق از درونمایه وسیعتر آن است. اما چگونه چنین دانش مشروح درباره خصوصیات و پیچیدگیهای فرهنگی، با جهان امروز و مسائل پیش روی انسان و کره زمین در حال حاضر مرتبط است؟ و چطور با آن مسائلی پیوند پیدا میکند که در آینده با آنها مواجه خواهیم شد؟
با نگاه به نتایج موفقیت آمیز آثار مهمی که این انسانشناسان از خود به جا گذاشتهاند. کتاب حاضر در سطحی گستردهتر میکوشد تا سبک و سیاقی را که بر علم انسانشناسی از آغاز قرن نوزدهم حاکم بوده مجددا بازسازی کند.
این کتاب در بدو امر تصویر غلطی را بررسی میکند که از انسانشناسی شکل گرفته است، بعد به تاریخچه بحث انگیز قواعد آن (خصوصأ در رابطه با جنبههای کاربردیاش) میپردازد و در نهایت این پندار باطل را رد میکند که میگوید انسانشناسی علمی جالب اما نه چندان مفید است. ما خواهان این هستیم که انسانشناسی در ورای توصیف پدیدههایی حرکت کند که از منظر دانشگاهی جالب توجه هستند و به سمتی برود که طلایهدار تغییر و تبدیل به سمت احسن باشد.
نویسندگان و دست اندرکاران تدوین این کتاب با برگزاری همایشهای متعدد و تالیف چنین آثاری سعی در معرفی بهتر و توصیف و توضیح جایگاه علم انسانشناسی در میان سایر علوم و امکانات کاربردی و عملی آن داشتهاند. عصاره آنچه که این دانشمندان بیان کردهاند توجه به امکانات دانش انسانشناسی برای مداخله در مواجهه با مشکلاتی است که «مردم» در عرصههای مختلف زندگی فردی و جمعی خود با آن دست به گریباناند.
این کتاب و نقطه نظرات انسانشناسان برجستهای که به شکلی جذاب و آموزنده در آن قلم زدهاند برای مخاطب ایرانی و بهویژه دانشجویان انسانشناسی و سایر علاقهمندان، راهبردی و انگیزشی است.
با مطالعه این کتاب متوجه میشویم که در عصر نوین میبایست کمی از کلیشههای سنتی دانشگاهی فاصله گرفت و با روشهای خلاقانه و مهمتر از آن مداخلهگرایانه و آیندهمحور به سراغ مسائلی رفت که در عین آنکه بسیار فنی هستند، اما در واقع اجتماعیاند. چنین انسانشناسی همهجا به درد میخورد؛ در دانشگاه، در اجتماع، در نهادهای حکومتی، در سازمانهای دولتی، در بیمارستانها، در کارخانهها و در وزارتخانهها به خصوص وزارتخانههای متولی امور فرهنگی و آموزشی تا با حضور خود مانع از صدمات و الطمات ریز و درشت بر پیکره یکه سرزمین میشدند. برای مثال حضور یک انسان شناس و مشارکت سازمانی و فعال او در وزارتخانهای نظیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مانع از حذف قسمتی از مطالب این کتاب در خصوص بیماری ایدز و یافتههای مهم نویسنده میدان دیده آن میشد.
کتاب «چرا دنیا به انسانشناسان نیاز دارد» به کوشش دن پودیت، متا گوروپ، پاول براتسکی، کارلا گرن مونترو و ترجمه وحید سلیمانی از سوی انتشارات فرهامه در 272 صفحه و با قیمت 120000 تومان روانه بازار نشر شده است.
نظر شما