یکی از محورهای اصلی و البته تازه در این دوره از رویداد توجه به آثار منتشر شده درباره سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران است که حدود سه سال پیش در حملهای هوایی از سوی نیروهای آمریکایی در خاک عراق به دیدار حق شتافت.
سردار سلیمانی یکی از شهدای نظام جمهوری اسلامی است که بعد از حمله آمریکا به کاروان او، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و درباره او آثار متعددی منتشر شدند. امسال هم قرار است با تعریف محوری به نام «سرباز حکیم» در رویداد انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس، کلیه آثار تازه منتشر شده درباره این شخصیت مورد ارزیابی قرار بگیرند.
«سرباز حکیم» یک اتفاق مبارک است
جواد کامور بخشایش به عنوان یک چهره شناخته شده فرهنگی و از کارشناسان و پژوهشگران حوزه دفاع مقدس که در جریان راه اندازی محور «سرباز حکیم» است در این خصوص به خبرنگار ایبنا گفت: برگزارکنندگان دوره بیستم انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس باوجود حجم آثار منتشر شده درباره حاج قاسم به این جمعبندی رسیدند که خوب است بخش ویژهای درباره این شخصیت داشته باشیم.
وی افزود: پیشتر محوری درباره شخصیت سردار سلیمانی در کتاب سال پاسداران اهل قلم تعریف شده بود، اما اینکه در رویداد انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس نیز چنین محوری داشته باشیم یک اتفاق مبارک است.
کامور بخشایش سپس گفت: قرار است در این محور آثاری در ژانرهای مختلف همچون مستند، روایت، خاطره، مستند خاطره، کوتاه خاطره، داستان و شعر (با محوریت سردار سلیمانی) مورد ارزیابی قرار بگیرند و آثار خوب معرفی شوند.
فلسفه انتخاب عنوان «سرباز حکیم»
این کارشناس آثار ادبی حوزه دفاع مقدس درباره انتخاب عنوان این محور جدید در رویداد انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس هم اینطور توضیح داد: قرار بود این بخش عنوان خاصی داشته باشد، برای همین القاب و صفاتی که درباره سردار سلیمانی استفاده شدهاند بررسی شد. با توجه به اینکه در آستانه سومین سالگرد شهادت ایشان هستیم با توجه به منابع و مراجع گوناگون به دو واژه رسیدیم.
وی افزود: یک واژه سرباز بود، سردار سلیمانی خودش را سرباز وطن میدانست و با این عنوان معرفی میکرد و با توجه به مدارج نظامی و معنوی دوست نداشت با عنوان دیگری شناخته شود.
کامور بخشایش با بیان اینکه سردار سلیمانی شخصیتی ارزشمند و عارف بود، درباره انتخاب واژه دوم در محور «سرباز حکیم» گفت: حضرت آقا [اشاره به آیت الله خامنهای] درباره سردار سلیمانی اصطلاح «حکیم» را به کار برد. حکیم شخصیتی فرزانه است که همه کارهایش با تدبیر است. ما این دو واژه «سرباز» و «حکیم» را ترکیب کردیم به عنوان محور «سرباز حکیم» رسیدیم. سردار سلیمانی سرباز ولایت و دین بود و از طرفی هم شخصیتی حکیم بود که در کارهایش تدبر و تعمق میکرد. او در خدمت ارزشهای نظام، انقلاب و مقاومت بود و یکی از ارکان محور مقاومت به شمار میرفت.
وی ادامه داد: ما هم با این دو نگاه –مربوط به سردار سلیمانی- قرار است آثار خوب را در رویداد انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس انتخاب و معرفی کنیم. امیدوار هم هستیم در آثاری که در آینده درباره سردار سلیمانی منتشر میشوند این نگاه سرباز حکیم بیشتر مورد توجه نویسندگان آثار قرار گیرد.
کتاب «سرباز حکیم» توسط بنیاد حفظ آثار چاپ میشود
این کارشناس ادبی سپس گفت: بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس هم قصد دارد در آینده کتابی با عنوان «سرباز حکیم» را منتشر کند.
کامور بخشایش در بخش دیگری با توضیح اینکه شعار رویداد انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس امسال بر دو پایه قرار دارد. محور اول را مبارزه با تحریف عنوان کرد و با اشاره به تلاش دشمنان برای تحریف دفاع مقدس گفت: الان دوران جنگ روایتهاست و تلاشمان این است که با تحریفها مقابله شود.
وی افزود: محور بعدی شعار انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس هم مربوط به معرفت است؛ معرفت در عرصه انقلاب و دفاع مقدس و تلاش مجموعه این است که آثاری که داوری میشوند این ویژگیها را بیشتر داشته باشند. البته ممکن است این تردید ایجاد شود که چون قبلا این محورها اعلام نشده بودند چطور قرار است ارزیابی آثار با این رویکردها باشد. میدانم اینها مبنای داوران انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس نیست بلکه آثاری که این ویژگیها را داشته باشند امتیاز بیشتری خواهند گرفت.
تحقق شعار انتخاب بهترین کتاب سال دفاع مقدس در سالهای بعد
کامور بخشایش سپس با اشاره به اینکه قرار است با انتخاب این شعار و محور فضایی در ذهن نویسندگان ایجاد و ماندگار شود و اظهار داشت: هویت دینی و ملی میتواند در آثار مورد توجه باشد همانطور که قبلا نبود اما با انتخاب شعار با این محور در دوره قبل بر این اساس، امروز ملاحظه میکنیم که چنین موضوعاتی مورد توجه قرار گرفتهاند. نامگذاریهای شعار امسال هم حتما در سالهای آینده اثراتش را نشان خواهد داد.
نظر شما