وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اختتامیه هفته پژوهش:
نقش علوم انسانی در سند ملی نظام نوآوری جدی گرفته شود
زلفی گل گفت: نقش علوم انسانی در خلق نوآوری های نرم در سند ملی نظام نوآوری باید جدی گرفته شود و باید مشخص شود که چه کاری باید انجام دهیم که ارتباط پژوهشگران با نیازهای جامعه، نظاممند و سیستماتیک باشد.
او با بیان اینکه خروجی پژوهش نوآوری است، اظهار کرد: نوآوری وقتی در عرصه فناوری نرم و سخت وارد میشود، یک شور و نشاط و فرهنگ جدیدی را ایجاد میکند. فرهنگ بهترین و بزرگترین سرمایه یک کشور است و باید توجه داشت که فرهنگها روزآمد میشوند.
زلفیگل ادامه داد: علم و فناوری جدید، برونداد پژوهش است. پژوهش، ایجاد نوآوری و فناوری، خلق ثروت و تولید سرمایه جدید میکند و وقتی اقتصاد پژوهش را در سرفصلهای مدیریت جامعه لحاظ کنیم، خود به خود فرهنگسازی کردهایم و علوم انسانی در این قسمت جایگاه ویژهای دارد.
وزیر علوم به ضرورت توجه به علوم انسانی اشاره کرد و گفت: علوم انسانی اهمیت زیادی دارند. علوم طبیعی در جامعه آسایش ایجاد میکنند، اما رشتههای علوم انسانی برای بشر آرامش ایجاد میکنند. برای همین ممکن است جامعهای از نظر آسایشی شرایط خوبی داشته باشد، ولی در آرامش مشکل داشته باشد و بالعکس.
او با تاکید بر اهمیت توزیع متوازن استعدادهای برتر گفت: در توزیع متوازن استعدادها مشکل داریم، اینکه ۶۰۰ هزار نفر از داوطلبان آزمون سراسری رشته تجربی و ۱۵۰ هزار نفر ریاضی را انتخاب کنند، مساله است. امروز بخش قابل توجهی از استعدادهای برتر، رشته های خاص را انتخاب میکنند. این امر نشان میدهد در توزیع متوازن استعدادهای برتر خوب عمل نکردهایم.
وزیر علوم یکی از وظایف پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را ارائه راهکار عنوان کرد و گفت: راهکارهایی درباره اینکه چگونه میتوانیم توزیع متوازن استعدادها را داشته باشیم؟ آیا میشود یک دیپلم داشته باشیم به جای علوم انسانی، تجربی و ریاضی و ...؟ در مورد مهارت محوری چه کاری انجام دهیم؟ چه کنیم که دانشآموختگان ما علاوه بر دانش نظری مهارت آموزی هم داشته باشند؟
زلفی گل با اشاره به تدوین سند ملی نظام نوآوری گفت: بر اساس پیشنهاد وزارت علوم به شورای عالی انقلاب فرهنگی که تصویب شد، تدوین سند ملی نظام نوآوری در دستور کار است تا تمام حلقههای موجود از خلق یک ایده انجام پژوهش تا تولید ثروت در آن احصا و درنظرگرفته میشود که پژوهشگاهها باید با مطالعات در بخش مربوط به علوم انسانی در تدوین سند نظام ملی نوآوری کمک کنند تا نقش علوم انسانی در خلق نوآوریهای نرم لحاظ شود.
او بیان کرد: نقش علوم انسانی در خلق نوآوری های نرم در سند ملی نظام نوآوری باید جدی گرفته شود و باید مشخص شود که چه کاری باید انجام دهیم که ارتباط پژوهشگران با نیازهای جامعه، نظاممند و سیستماتیک باشد.
وزیر علوم ادامه داد: ما امسال با همکاری با معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان توانستیم با یک پیشنهاد، در صورت انتخاب رشتههای خاص برای داوطلبین تا رتبه ۲۰۰ علوم تجربی و ریاضی و تا رتبه ۱۰۰ برای علوم انسانی و هنر، بورس شوند و حقوق دریافت کنند. همین باعث شد ورود افرادی که مدال کسب کردهاند، به این رشتهها دو برابر شود.
او در انتها اظهار کرد: باید راهکارهایی بیابیم که به توزیع متوازن استعدادها منجر شوند و افراد بر اساس علایق خود رشتهها را انتخاب کنند. یکی از مسائل در بحث پژوهش و اقتصاد پژوهش تحقیقات بین رشتهای و چندرشتهای است، باید آیین نامهها را بازنگری کنیم و تحقیقات بین رشتهای و چند رشتهای را افزایش دهیم، زیرا خروجی این تحقیقات بیشتر است.
نظر شما