دوشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۸
این کتاب درباره فرآیند کاهش عشق در زندگی است!

متأسفانه دیوار کوتاه‌تر از رشته خانواده درمانی یا مشاوره خانواده در کشور وجود ندارد و در گرایش‌های مختلف روانشناسی و حتی روانپزشک­‌ها به این حیطه ورود کرده و سخنانی بر زبان جاری می­‌کنند که نه تنها گاهی کمک کننده نیست، بلکه آسیب هم می­‌زند.

مصطفی بُلقان آبادی مترجم کتاب «وقتی عشق می‌­میرد: فرآیند سرخوردگی زناشویی» در گفت‌وگو با الهام عبادتی خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) بیان کرد: این کتاب در مورد فرآیند کاهش عشق در زندگی زناشویی سخن به میان آورده است و با مصاحبه با زوجینی که یکی از آنها یا هردوی آنها دچار خاموشی عاطفی و عشق شده­اند، علل این آسیب را در زندگی زناشویی تبیین کرده و بیان می‌­کند که زوجین چه احساساتی را تجربه می‌­کنند و چرا به این مرحله می‌­رسند. آیا در گذشته هم اینقدر عشق در زندگی تعیین کننده بوده است یا عشق محور اصلی زندگی امروزی است.

او ادامه داد: یک مقایسه جالب نیز بین زوجین سرخورده و زوجین غیرسرخورده انجام شده که در نوع خود جالب توجه است. از این منظر هم می­‌تواند برای زوجین و متخصصین حوزه خانواده درمانی ایرانی نیز مفید باشد، چراکه پویایی‌­های زندگی زناشویی مطرح شده در این کتاب شباهت زیادی به پویایی‌­های زندگی زناشویی ایرانی‌­ها دارد. در نهایت و در فصل آخر این کتاب، راه ­حل‌­های عملی مناسبی برای بازنمایی عشق پیشنهاد می­‌کند که در کنار کمک گرفتن از متخصصین خانواده درمانی، کمک شایانی به زوجینی که یک مرحله قبل از طلاق عاطفی قرار دارند، خواهد کرد.

او افزود: مخاطبین کتاب، متخصصین خانواده درمانی، علاقمندان به مباحث روانشناسی خانواده، زوجین که در آغاز زندگی زناشویی هستند. جوانانی که تصمیم به ازدواج دارند. بازخوردی که از صاحب نظران دریافت کردم، تحسینی بود برای ترجمه کتابی که از دل جامعه و براساس پژوهش کیفی و مصاحبه عمیق شکل گرفته که محدودیت‌های مطالعات کمی را ندارد و همچنین نظریه محور و انتزاعی نیست. عینی بودن مطالبی که در این کتاب وجود دارد، فهم آن را برای همه ساده کرده است. مسلماً هرچه افراد اهل مطالعه این کتاب را فارغ از میزان تحصیلاتشان بخوانند، درک بهتر و بیشتری خواهند داشت. با این حال، سطح تحصیلات کلاس ششم به بالا و یا سن 18 سال به بالا با هر سطح سوادی می‌­تواند از بخش اعظمی از این کتاب بهره ­مند شود.

بُلقان آبادی گفت: به عنوان یک متخصص خانواده درمانی که تقریباً 12 سال در این رشته در دانشگاه درس خوانده­‌ام و حدود هفت سال به صورت حرفه‌­ای به کار تدریس و مشاوره مشغول هستم، به این نتیجه رسیده‌­ام که جامعه نیاز به آگاه سازی حرفه­‌ای و تخصصی دارد. متأسفانه دیوار کوتاه‌تر از رشته خانواده درمانی یا مشاوره خانواده در کشور وجود ندارد و در گرایش‌های مختلف روانشناسی و حتی روانپزشک­‌ها به این حیطه ورود کرده و سخنانی بر زبان جاری می­‌کنند که نه تنها گاهی کمک کننده نیست، بلکه آسیب هم می­‌زند. سال­‌ها قبل وقتی ما مشکل جسمی برایمان پیش می‌­آمد به پزشک عمومی مراجع می‌­کردیم و خیلی اطلاعی از تخصص­‌های پزشکی نداشتیم.

به گفته این مترجم، اما امروزه، برای مراجعه جهت درمان مشکلات جسمی‌­مان به متخصصین پزشکی مراجعه می­‌کنیم. اما در مورد مشکلات روحی و روانی، هنوز تخصص‌­ها شناخته نشده و مردم به مانند 20 سال گذشته بدون اطلاع از تخصص‌­های حوزه­‌های روانشناسی، صرفاً به یک روانشناس مراجعه می‌­کنند و متأسفانه اطلاعی از تخصص آن روانشناس ندارند و البته متخصصین هم گاهاً یا صادقانه بگویم، به وفور خارج از حیطه تخصص خود مراجعین را می‌­پذیرند و البته این نتیجه ضعف سازمان­‌های متولی مجوزها و به خصوص ناظرین و بازرس‌­ها هستند.

بلقان آبادی با بیان اینکه علم روانشناسی به عنوان یک علم انسانی، پیچیدگی و گستردگی فوق العاده بالایی دارد که بیش از ده تخصص در ایران و شاید بیش از 20 تخصص در دنیا دارد گفت: اما حتی رسانه ملی هم خیلی در تفکیک این تخصص‌­ها تلاشی نکرده است و حتی با اشتباه معرفی کردن رشته‌­ها و تخصص‌­های این رشته، باعث آسیب بیشتر شده. به طور مثال، مردم عادی گاهاً تفاوت یک روانپزشک، روانشناس بالینی و مشاور خانواده را نمی‌­دانند.

او گفت: عمومی سازی دانشی که در این کتاب مطرح شده، حداقل باعث می‌­شود دانش درست و اصولی را با زبان قشنگ و شیوا به مردم برساند. منظورم از مطرح کردن زبان قشنگ در کنار دانش درست، این است که گاهی اوقات از برخی حرف‌های قشنگی می‌­شنوم که به عنوان یک متخصص خانواده اصلاً درست و علمی نیست. البته فقط در حوزه تخصصی خودم نظر می‌­دهم، اما گاهی از فردی که کلام شیوایی نداشته، حرف‌های به شدت درستی شنیده‌­ام که متأسفانه بخاطر نداشتن فن بیان و سخنرانی، حرف‌های وی به سخره گرفته شده و با بی ­اعتنایی روبه‌­رو شده است. شاهد مثال آن، ماجرای صحبت­‌های کاملاً علمی یک خانم در شبکه یزد در خصوص ماساژ پای همسر بود که بر اساس علم رفلکسولوژی یا ماساژ کف پا و کف دست، بسیار کار مفید و مناسبی هست که اثرات مفید آن در دنیا به اثبات رسیده و یک واحد درسی دانشگاهی در برخی رشته‌­هاست و یک علم محسوب می­‌شود، اما چون با زبان شیوا و خوب مطرح نشد، با تمسخر از کنار آن گذشتند، و اما سخنانی تماماً بی پایه و اساس، چون به خوبی سخنرانی و بحث می­‌شوند، بر دل نشسته و توجه عموم مردم را به خود جلب می‌­کنند. به جد در تلاش هستم که در این کتاب و کتاب‌های آتی که در دست ترجمه دارم، حرف‌های تخصص و درست را به گوش عموم مردم برسانم. از تمام همکارانم نیز خواستار تلاش بیشتر برای کاهش اثر وراجی روانشناس نماها و غیرمتخصصین هستم که خوب سخن گفتن را بلدند و اذهان مردم را از حرف‌های قشنگ ناصحیح پر می­‌کنند.

بلقان آبادی یادآور شد:‌ مطالب این کتاب برای اقشار متأهل جامعه و جوانان در شرف ازدواج، و متخصصین حوزه خانواده درمانی است مفید است و از خوانندگان تقاضا دارم در عصر دهکده جهانی و انفجار اطلاعات در فضای مجازی، در انتخاب آنچه می­‌خوانند، می‌­شوند یا می­‌بینند، وسواس بیشتری به خرج دهند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها