محمدجواد جعفریهمت در بخشی از مقدمه این مجموعهشعر آورده است: «فرهنگ غنی جنوب بهخصوص استان بوشهر مملو از زیباییهای گوناگونی است از دنیای هنر که هر هنرمندی بایستی به سهم خود این زیباییها را متجلی و متبلور سازد.
اهالی قلم نیز شاید در این مسئولیت، سهم بیشتری داشته باشد؛ همانگونه که شروهخوانان فریاد عاشقانه و در عین حال مظلومانهی مردم خونگرم جنوب هستند، شروهسرایان و دوبیتیسرایان نیز می باید قلم را با مدد جوهر دریا و شرجی در خدمت فرهنگ و ادب و از همه مهمتر حقوق حقهی این ساحلنشینان قرار دهند؛ پاسداری از زبان آداب و رسوم و ارزشهای این خطه و مردمانش.
ادبیات بومی با مفاهیم گسترده و مفاهیم محدود، گنجینهی منابع ارزشمند فرهنگ و آداب و رسوم مردم اقوام و قبایل متنوع و متفاوت است در این ادبیات، اصطلاحات، گویشها، موقعیت جغرافیایی، اوضاع معیشت و سبک زندگی مردم با هم مشترک است.
در بسیاری از گویشهای بومی زبان فارسی، به ریشهی واژههای این شجره تنومند کهن، به واژگان اوستایی و پهلوانی نزدیک میشویم و کدام تاریخی میتواند این چنین آیینه فرهنگ و ادب باشد؟ وحدت گویش ملی، گفتها، اصطلاحها، اعیاد ملی و مذهبی، رقصها، آیین ازدواج و خاکسپاری، تولد و نامگذاری فرزند، طرز کوچ و مراسم همراه آن و وحدت زبان و تاریخ در بستر ادبیات بومی، از درهای این دریای بیکرانند.»
سراینده مجموعهشعر «غیاله» سپس اشاره کرده است: «ادبیات بومی این میراث فرهنگی هر قوم، نسل به نسل و سینه به سینه دستخوش تغییر و تحول و تکامل شده؛ ولی نه تنها با ادبیات امروزی تقابل و تضادی ندارد؛ بلکه با واکاوی ناشناختههای فرهنگ هر بوم، ظرفیتهای آن را عینیت میبخشد. همچنین مخاطب را با هنجارگریزی از زبان معیار به التذاذ بیشتر از داستانهای اقلیمی و بومی سوق میدهد.
بیراه نگفتهایم، اگر بگوییم فرهنگ و ادبیات شعر و موسیقی، مثلها و متلها از نوع بومیشان ارث نسلهای آینده هر قوم و ملیت هستند؛ اما به امانت نزد بزرگترها و بزرگان سپرده شدهاند.»
به گزارش ایبنا، «غیاله» اولین مجموعهشعر منتشر شده محمدجواد جعفریهمت، معلم بازنشسته و شاعر بومیسرای جنوبی است که اردیبهشت 1402 به همت نشر «دریانورد» راهی بازار کتاب شدهاست.
نظر شما