کتاب «واقعه عاشورا» تحلیلی ساختارگرایانه از درام کربلا به گزارش طبری تالیف تورستن هیلن و ترجمه احسان موسوی خلخالی در چهارمین دوره طرح ملی فصل سخن از سلسله نشستهای نقد و بررسی کتب علوم انسانی جمعخوانی میشود.
در این نشست دکتر اکبر اخلاقی، استاد دانشگاه و پژوهشگر و محمدرضا رهبری، نویسنده و پژوهشگر سخنرانی میکنند.
هر ماجرایی را که پیشزمینهای تاریخی در سنتی دینی دارد و کارکرد آن در حیات مومنان چیزی بیش از صرف انتقال اطلاعات تاریخی است میتوان اسطوره قلمداد کرد. بدین معنا که میتوان با روشهای اسطورهشناسی، که دانش و شاخهای از مردمشناسی و علوم وابسته به آن است، آن را بررسی و تحلیل کرد. ماجرای عاشورا و شهادت امام حسین، امام سوم همه شیعیان با فرقههای گوناگونشان، هر دو این خصوصیتها را دارد؛ هم پیشزمینهای تاریخی دارد و هم در زندگی روزمره شیعیان و حتی غیرشیعیان، نقشی مهم و پویا ایفا میکند.
تورستن هیل در پژوهش خود ماجرای قتل حسین بن علی (درام کربلا) را چنان که محمدبن جریر طبری، مورخ و فقیه مسلمان، بازگو کرده است، تحلیل میکند. تحلیل او بر پایه ساختارگرایی کلود لویاستروس، چنان که کسانی مانند کونگاس و پییر ماراندا، مارکوس، اسکوبلا و دیگران بدان پروبال دادهاند، است. با این کار، او دو هدف اصلی را دنبال میکند: نخست اینکه فهم عمیقتری از درام کربلا بهعنوان داستانی که برای طبری و احتمالا برای خودانگاره جامعه اسلامی در روزگار وی زیربنایی بوده است، ارائه کند. هدف دوم بررسی این نکته است که ساختارگرایی لویاستروس را تا چه حد و به چه شیوهای میتوان درباره روایتهای مربوط به صدر اسلام به کار گرفت. نویسنده باور دارد گنجاندن ساختارگرایی در مجموعه افزارهای نظری و روشی تاریخ ادیان، بهعنوان یک رشته دانشگاهی، میتواند برکات بسیاری داشته باشد.
چهارمین دوره طرح ملی فصل سخن از سلسله نشستهای نقد و بررسی کتب علوم انسانی کتاب «واقعه عاشورا» تحلیلی ساختارگرایانه از درام کربلا به گزارش طبری، چهارشنبه 25 مردادماه ساعت 17:30 در نشانی اصفهان، میدان آزادی، بلوار دانشگاه، کتاب اردیبهشت جهاد دانشگاهی اصفهان و لینک فضای مجازی www.roytab.ir/w/d/507 پذیرای علاقهمندان است.
نظر شما