پنجشنبه ۲۳ شهریور ۱۴۰۲ - ۰۸:۱۹
هدف اصلی درمان فراتشخیصی، کاهش پریشانی ناشی از هیجان‌های ناخوشایند و آزاردهنده است

هدف کتاب حاضر تشریح این موضوع است که چگونه می‌توان اختلالات هیجانی متنوع را که اغلب با اختلالات هم‌آیند نیز همراه هستند، با یک چارچوب مشترک و متمرکز بر خصیصه‌های زیربنایی مشترک مفهوم‌سازی کرد، به گونه‌ای که منجر به کاربرد عناصر اصلی درمان فرا‌تشخیصی در طیف کاملی از این اختلالات هیجانی شود.

مهدی زمستانی مترجم کتاب «کاربردهای پروتکل یکپارچه برای درمان فراتشخیصی اختلالات هیجانی» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این اثر توضیح داد: کتاب حاضر یکی از به‌روزترین کتاب‌های حال حاضر در زمینه پروتکل یکپارچه درمان فرا‌تشخیصی محسوب می‌شود که توسط بنیانگذاران این رویکرد درمانی در مرکز اختلالات اضطرابی دانشگاه بوستون تألیف شده است. در این کتاب، بارلو و فارچیون کاربردهای بالینی پروتکل درمان فراتشخیصی یکپارچه برای در درمان طیف وسیعی از اختلالات هیجانی را نشان می‌دهند.

او ادامه داد: فرض اصلی شکل‌گیری درمان فرا‌تشخیصی، آسان‌کردن کار برای درمانگرانی است که با بیمارانی سروکار دارند که به طیف‌ وسیعی از اختلالات هیجانی مبتلا هستند. اکثر این درمانگران اغلب با پروتکل‌های درمانی تک‌تشخیصی کار می‌کنند. این موضوع، کار با بیماران مبتلا به اختلالات هیجانی هم‌آیند را دشوار می‌سازد. هدف کتاب حاضر تشریح این موضوع است که چگونه می‌توان اختلالات هیجانی متنوع را که اغلب با اختلالات هم‌آیند نیز همراه هستند، با یک چارچوب مشترک و متمرکز بر خصیصه‌های زیربنایی مشترک مفهوم‌سازی کرد، به گونه‌ای که منجر به کاربرد عناصر اصلی درمان فرا‌تشخیصی در طیف کاملی از این اختلالات هیجانی شود.

او افزود: هدف اصلی درمان فراتشخیصی، کاهش پریشانی ناشی از هیجان‌های ناخوشایند و آزاردهنده است؛ از این رو طیف وسیعی از اختلالات هیجانی از جمله اختلالات اضطرابی، اختلال افسردگی، اختلال دوقطبی، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال شخصیت مرزی، اختلالات خوردن، اختلال بی‌خوابی، اختلال وسواسی-اجباری و سایر اختلالات هیجانی مرتبط را هدف قرار می‌دهد، زیرا به گونه‌ای طراحی شده است که عوامل زیربنایی مشترک در میان اختلالات هیجانی یعنی «کژتنظیمی هیجان» را آماج قرار می‌دهد.

به گفته زمستانی هر فصل از کتاب، علاوه بر توصیف چگونگی مفهوم‌سازی ابعادی یک اختلال هیجانی خاص، همراه با جزئیات توضیح می‌دهد که چگونه می‌توان بخش‌های اصلی پروتکل درمان فراتشخیصی را به صورت انعطاف‌پذیر و یکپارچه برای آن اختلال خاص و اختلالات هم‌آیند به کار برد. هرکدام از فصل‌‌ها توسط متخصصان باتجربه رویکرد درمان فراتشخیصی یکپارچه تألیف شده‌اند که علاوه بر نحوه کاربست پروتکل درمان فراتشخیصی در اختلال خاص، نتایج حاصل از کارآزمایی‌های بالینی در آن زمینه را نیز گزارش کرده‌اند. این امر کمک می‌کند تا حجم گسترده‌ای از دانش عملیِ دست اول همراه با شواهد تجربی مرتبط با آن در اختیار خوانندگان قرار گیرد. بنابراین مطالب کتاب هم در پژوهش و هم در کاربست بالینی می‌تواند سودمند باشد.
 
او در پاسخ به این سوال که مخاطبان اصلی کتاب کدام قشر از جامعه هستند؟ بیان کرد: از آنجا که درک و کاربرد تکنیک‌های درمانی این پروتکل نیازمند درک مبانی آسیب‌شناسی اختلالات هیجانی و نقش عوامل فراتشخیصی (به ویژه کژتنظیمی هیجان) در تداوم این اختلالات می‌باشد، بنابراین مخاطبان اصلی این کتاب روان‌شناسان، روان‌پزشکان، مشاوران و سایر متخصصان حوزه سلامت روان با حداقل مدرک کارشناسی ارشد می‌باشند.
 
او یادآور شد: می توان مطالب کتاب را به گونه ای ارائه کرد که عموم افراد جامعه بتوانند از آن استفاده نمایند. مثلأ تکنیک‌های تنظیم هیجان و ذهن‌آگاهی را می‌توان به گونه‌ای آموزش داد که عموم افراد جامعه بتوانند از آن بهره‌مند شوند.
 
او با بیان اینکه فرض اصلی شکل‌گیری درمان فرا‌تشخیصی، آسان‌کردن کار برای درمانگرانی است که با بیمارانی سروکار دارند که به طیف‌ وسیعی از اختلالات هیجانی مبتلا هستند گفت: اکثر این درمانگران اغلب با پروتکل‌های درمانی تک‌تشخیصی کار می‌کنند. این موضوع، کار با بیماران مبتلا به اختلالات هیجانی هم‌آیند را دشوار می‌سازد. هدف کتاب حاضر تشریح این موضوع است که چگونه می‌توان اختلالات هیجانی متنوع را که اغلب با اختلالات هم‌آیند نیز همراه هستند، با یک چارچوب مشترک و متمرکز بر خصیصه‌های زیربنایی مشترک مفهوم‌سازی کرد، به گونه‌ای که منجر به کاربرد عناصر اصلی درمان فرا‌تشخیصی در طیف کاملی از این اختلالات هیجانی شود.
 
زمستانی در پایان عنوان کرد: امیدوارم مطالعه این کتاب توسط روان‌شناسان، روان‌پزشکان، مشاوران و سایر متخصصان حوزه سلامت روان بتواند زمینه مناسبی را برای پیاده‌سازی درمان فرا‌تشخیصی و کاستن از آلام و رنج‌های افراد مبتلا به اختلالات هیجانی فراهم سازد.

کتاب «کاربردهای پروتکل یکپارچه برای درمان فراتشخیصی اختلالات هیجانی از مجموعه کتاب‌های کاربست بالینيِ ABCT» نوشته دیوید اچ. بارلو  و تاد جی. فارچیون به ترجمه مهدی زمستانی و نگار بهشتی  بهای 240 هزار تومان از سوی انتشارات ارجمند روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها