جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۰
از آمار تألیف هنر در 6 ماه گذشته تا آماده شدن اقتباسی از سووشون

در هفته گذشته مطالبی متشکل از گزارش و مصاحبه و یادداشت به مناسبت‌‌های مختلف، در صفحه هنر ایبنا منتشر شد. این هفته از گزارش اهالی سینما که دستی در نگارش داشته‌اند و از ادبیات غافل نشده‌اند تا انتشار کتاب‌های عکس روی خروجی صفحه هنر قرار گرفت.

در هفته‌ای که گذشت سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ چند معرفی کتاب، گزارش پوششی و چند گفت‌وگوی تفضیلی داشت. گزیده‌ای از این اخبار را در ادامه می‌خوانید.

در شماره سوم از گفت‌وگوی ایبنا با علی کریمی مطرح شد؛
پژوهشگران به هنر اسلامی معاصر توجه کنند/ سیر تکاملی پژوهش پیرامون هنر اسلامی

استادان دانشگاه معتقدند تألیفات هنری در سطح دانشگاهی و انتشاراتی به‌شدت کم شده است و اکثر پژوهشگران به ترجمه روی آورده‌اند. منابع، رفته‌رفته از هنر اصیل ایرانی و اسلامی فاصله می‌گیرند و رو به‌سوی هنر مدرن غربی دارند. در این باب گفت‌وگویی با علی کریمی استاد دانشگاه و دکترای «تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی» داشتیم تا از دانش او در این زمینه استفاده کنیم. کریمی در دانشگاه‌هایی نظیر سوره و علم‌و‌فرهنگ تدریس می‌کند و اخیراً کتابی تحت عنوان «اندیشه و آثار ذبیح بهروز» منتشر کرده است. 

مرضیه برومند در آستانه جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان؛
سینمای کودک به شکوه جشنواره زنده است

جشنواره بین‌المللی کودک و نوجوان ایران که یکی از معدود جشنواره‌های کودک در سراسر دنیا است در دهه 60 و 70 شمسی از رونق خوبی برخوردار بود. یکی از علت‌های این رونق استفاده فیلمسازان از کتاب‌های کودک و نوجوان و داستان‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود. 
بحث اقتباس و ساخت فیلم از روی کتاب کودک و داستان‌های کودک و نوجوان بحث تازه‌ای نیست و درسراسر دنیا کارگردانان زیادی از روی داستان‌های چارلز دینکز،ژول ورن و داستان‌نویسان مطرح فیلمنامه نوشته و فیلم ساخته‌اند. در ایران نیز هوشنگ مرادی کرمانی معروفترین داستان‌نویسی است که از روی داستان‌هایش فیلم‌های زیادی ساخته شد. قصه‌های مجید،خمره،مربای شیرین و .... داستان‌هایی بود که در دهه 70 سینمای کودک و نوجوان را پررونق کرده بود. 
 

مدیر انتشارات چلچله در گفت‌وگو با ایبنا: 
مخاطب هنر، گزیده‌خوان است/ دقت ناشر می‌تواند یک کتاب را «کتاب خاص» کند

جایگاهی که کتاب هنر در ایران داشته همیشه با عنوان «کتاب کیلویی» بوده، پدر من وقتی اولین بار در انتشارات «تلاش» کتاب سینمایی چاپ کرد هیچکس این کتاب را نخرید، حتی ده جلد از آن هم خریداری نشد ولی امروزه این کتاب جزو کمیاب‌ترین کتاب‌ها در این حوزه است. در حوزه نمایش‌نامه این اتفاق افتاده این است که علاوه بر اجرای نمایش، امروزه محفل‌های خصوصی‌ای برگزار می‌شود که در آن به نمایش‌نامه‌خوانی می‌پردازند، در خیابان‌ها نمایش‌نامه‌خوانی می‌کنند.

افشین هاشمی در این‌ مورد کتابی با عنوان «تک‌گویی‌های زنانه» نوشته است که قرار است به دست ما چاپ شود، این بسیار اتفاق مهمی است که خواهد افتاد. امروزه وقتی سوار تاکسی می‌شویم می‌بینیم که راننده در حال مونولوگ‌گویی است، در تمامی جامعه ما تک‌گویی و مونولوگ در حال اجراست. این آثار مهمی است که در این حوزه چاپ می‌شود. این کتاب یکی از هزاران شاخه کتابی است که ما چاپ کرده‌ایم، کتاب قبلی افشین هاشمی، «خواب نگاری دوازده سال و یک بهار» ماجرای خواب‌هایی است که افشین هاشمی دیده است.
 

پژوهش مهدی نورمحمدی درباره ابوالحسن صبا منتشر شد؛ 
نیمای موسیقی از نگاه رسانه‌ها

«اخبار و اسناد ابوالحسن صبا در مطبوعات و آرشیو اسناد ملی» عنوان یکی از تازه ترین کتاب های منتشر شده نشر ماهور است که در قالب یک اثر پژوهشی به کوشش مهدی نورمحمدی در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب پیش‌رو، در کنار آثار پیشین با ارائه اخبار، اسناد و نکات نویافته و منتشر نشده، موجب شناخت بیشتر ابوالحسن صبا می‌شود و دریچه جدیدی به روی محققان و علاقه‌مندان این موسیقیدان بزرگ می‌گشاید.
 

در نشست خبری سازمان سینمایی سوره مطرح شد:
نیمی از سریال‌های سوره اقتباسی است

حمیدرضا جعفریان در پاسخ به سؤال خبرنگار ایبنا در خصوص کتاب‌هایی که از آن‌ها اقتباس انجام شده و در دست تولید هستند گفت: بعد از «کاتب اعظم» و سریال «سوران» که به تازگی پخش آن پایان یافته به طور جدی در حوزه اقتباس کارهایی داریم. حدود هشت طرح سریال داریم که نیمی از آنها اقتباسی است. تا جایی که اطلاع دارم کتاب‌های «مهاجر سرزمین آفتاب»، «ماتی خان» که درباره قوم ترکمن است، «آبنبات هل دار» و «باغ کیانوش»، که احتمالا به جشنواره فجر می‌رسد. کتابی درباره شهید علی هاشمی که در حال حاضر در دست تولید هستند. ما اقتباس را فقط مختص کتاب نمی‌دانیم و اقتباس از روایت هم داریم.

همچنین در پاسخ به این که آیا اقتباس به دیده شدن بیشتر فیلم کمک کرده یا خیر گفت: همه این‌ها بستگی به کتابی دارد که از آن اقتباس می‌شود. تقریبا فیلم سوران در فروش بیشتر کتاب «عصرهای کریسکان» به خصوص در نمایشگاه کمک کرده است و برعکس آن هم وجود دارد و کتاب در دیده شدن سریال مؤثر بوده است.
 

یک فیلم‌نامه‌نویس بیان کرد؛
نباید بدون پژوهش دست به ساخت فیلم زد/ لازمــه فیلمنامه‌نویس شــدن اشــراف کامل بــه افــکار و احساســات اســت

آفرینش فیلم هم مثل هر تولدی، دوران جنینی دارد و باید ایده زمان لازم را طی کند تا سالم متولد شود. اگر سریع و زودتر از شکل گیری اندام‌ها و پردازش خلاقانه متولد شود، نارس است و از بین می‌رود. فیلمسازان جوانی که هنوز تجربه کافی کسب نکرده‌اند گاهی بدون پردازش وجوه مختلف، پژوهش و مشورت، ایده خود را به تصویر می‌کشند. این اتفاق در انیمیشن به دلیل فرایند تولید خاصی که دارد، کمتر اتفاق می‌افتد. آن‌جا قاب‌ها و عناصر درون آن حساب شده‌تر پدید می‌آیند ولی در فیلم‌های داستانی و مستند شتابزدگی‌ها ممکن است بیشتر باشد. البته تعدادی از آثار موفق هم در جشنواره حضور داشتند که تحسین برانگیز و ستودنی هستند و مورد توجه هم قرار گرفتند.

خبرهایی از صحنه تئاتر اقتباسی؛
«مرد بالشی» دوباره به صحنه تئاتر آمد/ تئاتری با داستان فیلم «پدر» آنتونی هاپکینز

در روزهای اخیر تئاترهای اقتباسی بسیاری بر صحنه‌های تهران در حال اجرا هستند. هر یک از آن‌ها با داستانی متفاوت و روایتی خاص، رنگی نو به هنر نمایش می‌دهند. در این گزارش به سه تئاتر اقتباسی پرداخته‌ایم که شاید روایت آن‌ها را در مدیومی دیگر دیده باشید.
 

«قائمون» رونمایی شد؛
کتاب عکس نقش استان سمنان در دفاع مقدس

به همت انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح از کتاب عکس نقش استان سمنان در دفاع مقدس با عنوان «قائمون» با حضور سردار معروفی ، سید محمد نادری، سردار شوقی، عبدالرحیم فریدون،کریم خوشمرام ،محمد حسین حیدری و جمعی از مدیران و فرماندهان رونمایی شد.
 
 
 
آرش میراحمدی بازیگر درگذشت

آرش میراحمدی بازیگر تئاتر و تلویزیون درگذشت.
آرش میراحمدی که بیشتر در نقش‌های طنز بازی می‌کرد پس از یک دوره تحمل بیماری سرطان درگذشت. این خبر را  پژمان بازغی در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد. 

سریال اقتباسی جدید نرگس آبیار؛
«سوگ سیاوش» از پلتفرم‌های پخش ویدیویی پخش می‌شود

تیزر سریال «سوگ سیاوش» اثر نرگس آبیار منتشر شد. محمدحسین قاسمی تهیه‌کننده این اثر است که در فضایی اجتماعی روایت می‌شود.
فیلمنامه سووشون نرگس آبیار اقتباسی از رمان مشهور و محبوب سووشون به قلم سیمین دانشور، است.
از بازیگران این سریال می‌توان به بهنوش طباطبایی، ترلان پروانه، سام درخشانی هوتن شکیبا اشاره کرد.
 

۷۰ فیلم در مسابقه «کتاب و سینما» ثبت نام کردند

۷۰ فیلم در مسابقه «کتاب و سینما»؛ از بخش‌های جنبی و ویژه چهلمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران ثبت‌نام کردند. 
تعداد ۷۰ اثر در چهار قالب داستانی، مستند، تجربی و پویانمایی، متقاضی حضور در مسابقه «کتاب و سینما» چهلمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران شدند.
۵۵ فیلم داستانی، ۳ فیلم، مستند، ۵ اثر پویانمایی و ۷ اثر تجربی در این بخش ثبت نام کرده‌اند.


آماری مهم در خصوص کتاب‌های هنری؛
انتشار 1900 عنوان کتاب هنری در نیمه اول امسال/ تعداد آثار تالیفی دو برابر ترجمه است

 تحلیل و بررسی آمار و ارقام کتاب‌های منتشر شده در زمینه هنر طی نیمسال اول 1402، نشان می‌دهد 1901 عنوان کتاب جدید در این بازه زمانی به چاپ رسیده که 1288 عنوان تالیفی و 613 عنوان ترجمه هستند.
تفکیک دقیق‌تر آمار هر ماه به صورت جداگانه نشان می‌دهد در فروردین ماه، 166 عنوان کتاب هنری چاپ شده که 68 درصد آن یعنی 114 عنوان به تألیف درآمده است.
در ماه اردیبهشت 370 عنوان کتاب تازه تولید شده است که 227 عنوان آن تألیفی بوده و به این ترتیب درصد تألیف در حوزه هنر به 61 درصد کاهش پیدا کرده است.
و در ادامه هم آمار به تفکیک منتشر شده است...
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها