«ما هنوز تحت تاثير نثر سعدي هستيم و در گفتمان روزمرهمان اين نثر جاري است. تاثير نثر و زبان سعدي همواره بر زبان فارسي باقي است و ما هيچگاه نميتوانيم نقش و حضور اين نثر با ارزش را انكار كنيم.» محمدعلی بهمنی از نثر سعدی و تفاوت عرفان او با عرفان حافظ میگوید./
بهمني افزود: در گفتمان روزمره ما ردپاي نثر موزون و مسجع سعدي كاملا پيداست و ما هنوز از اين زبان استفاده ميكنيم.
وی با بيان اين كه ما هيچگاه نميتوانيم بگوييم نثري مانند نثر سعدي ديگر كاربردي ندارد، خاطرنشان كرد: تاثير نثر و زبان سعدي همواره بر زبان فارسي باقي است و ما هيچگاه نميتوانيم نقش و حضور اين نثر با ارزش را انكار كنيم.
اين شاعر تصريح كرد: اين نثر جايگاه خود را در زبان فارسي حفظ خواهد كرد و شايد چون مابه آن نميانديشيم از نقش آن غافليم.
وي در پاسخ به تفاوت عرفان سعدي با ديگر شعراي فارسي توضيح داد: حافظ تلفيقي از عرفان و تغزل سعدي را دركلام ميآورد و به عرفان به طور خالص نگاه نميكند.
بهمني با اشاره به اينكه در دورهاي از تاريخ سرزمين ما شاعران و عارفان به دليل جبر زمانه به نوعي تغزل پنهان پناه ميبردند، اضافه كرد: حافظ عرفان را با تغزل آشتي ميدهد و اين چيزي است كه به دليل جبر حكومتهاي آن دوران، عارفان بدان پناه ميبردند.
اين شاعر معاصر با بيان ويژگيهاي عرفان سعدي خاطرنشان كرد: عرفان سعدي و پيشينيانش مانند عطار و ... عرفاني با معيارهاي خالص است كه با عرفان حافظ كه سازنده شگفتيهايي از اين تلفيق است، تفاوتهايي دارد.
نظر شما