یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۸۸ - ۱۳:۴۹
نمايشگاه اسناد اداري دوره صفوي در آستان قدس رضوي

رئيس سازمان کتابخانه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي(ع) از برگزاري نمايشگاهي با عنوان «اسناد تشکيلات اداري آستان قدس رضوي در دوره صفويه» در کتابخانه وزيري خبر داد. اين مجموعه منحصر به‌فرد تاريخي مورد توجه متخصصان تاريخ ايران و جهان قرار دارد.\

مدير روابط عمومي و امور بين‌الملل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي با بيان اين مطلب به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) گفت: همزمان با مراسم افتتاحيه کتابخانه وزيري يزد نمايشگاهي با عنوان «اسناد تشکيلات اداري آستان قدس رضوي در دوره صفويه» شامل احکام، فرامين، رقم‌ها و ساير اسناد مربوط به تشکيلات اداري آستان قدس رضوي در کتابخانه وزيري وابسته به آستان قدس رضوي واقع در خيابان مسجد برگزار شده است.

مهدي قيصري‌نيك خاطرنشان كرد: در اين نمايشگاه که براي دومين بار در ايران برگزار شده، از مجموع ۶۹ هزار برگ سند تاريخي دوره صفويه تعداد ۲۵ برگ سند نفيس و منحصر به فرد انتخاب و در معرض نمايش عموم قرار گرفته است.

وي افزود: در اين نمايشگاه اسناد ارزشمندي مانند احکام، فرامين، وقف نامه‌ها، عريضه نامه‌ها، گزارش بيوتات اماکن متبرکه رضوي، مبايعه نامه‌ها، اوارجه «درآمدها»، پروانچه در معرض نمايش عموم قرار گرفته است.

رئيس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي نيز خاطرنشان كرد: اسناد دوره صفويه از نظر تاريخي و فرهنگي، مذهبي، اقتصادي و اجتماعي براي محققان دوره صفويه و متخصصان تاريخ ايران داراي ارزش و اهميت فراواني است.

محمدهادي زاهدي به قديمي‌ترين سند نمايشگاه اشاره كرد و گفت: قديمي‌ترين سند اين نمايشگاه يکي از فرامين شاه عباس صفوي محسوب مي‌شود که در سال ۹۹۸ هجري قمري صادر شده است

وي به اهميت مجموعه اسناد تشکيلات اداري آستان قدس رضوي در دوره صفوي اشاره كرد و افزود: اهميت اين اسناد به اين دليل است که اسناد نفيس اين دوره تنها در اين مرکز نگهداري مي‌شود و از اين روي اين مجموعه منحصر به فرد مورد توجه بسياري از سندشناسان، متخصصان تاريخ ايران و تاريخ پژوهان ايران و جهان قرار دارد.

رئيس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي جنبه‌هاي مردم شناسي، اصطلاحات و مضامين به کار رفته و آشنايي با ادبيات و نوع نگارش اين اسناد در دوره صفويه را از دلايل اهميت آن ها ذکر کرد.

به گفته زاهدي در لابه لاي اين اسناد بسياري از مناصب و نام‌هاي اماکن مانند شهرها، روستاها، مزارع، محلات، مدارس علميه و کاروان سراهاي قديمي ديده مي‌شود که اکنون نام و نشاني از آن ها باقي نمانده است.

رئيس سازمان كتابخانه‌ها يادآور شد: کتابخانه وزيري يزد يکي از ۴۰ کتابخانه وابسته آستان قدس رضوي است که هم اکنون داراي ۶ هزار مترمربع زيربنا، حدود ۵ هزار جلد کتاب خطي، بيش از ۴ هزار جلد کتاب چاپ سنگي و ۱۹۰ هزار جلد کتاب چاپي است.

به گفته زاهدي، از سوي مركز اسناد آستان قدس رضوي «اسناد دوره صفويه» نامزد ثبت در حافظه جهاني شده است. مجموعه «اسناد دوره صفويه» مجموعه‌اي از اسناد تشكيلات اداري آستان قدس رضوي به‌شمار مي‌رود. اين اسناد تاريخي مشتمل بر 69 هزار صفحه و مربوط به قرن 10 و 11 هجري قمري است.

اسناد دوره صفويه به علت تنوع و گستردگي موقوفات و محدوده جغرافياي آنها كه ايران و افغانستان را در برمي‌گيرد، از منظم‌ترين و بزرگ‌ترين مجموعه اسناد باقيمانده از يك تشكيلات اداري در اين دوره است.

اين اسناد در قالب دفاتر كلي توجيهات، روزنامچه شكل گرفته و هر يك به گروه‌هاي متعددي تقسيم مي‌شود كه از لحاظ سازماني با ارزش محسوب مي‌شوند و در گنجينه منحصر به فرد آستان قدرس رضوي نگهداري مي‌شود. 

نمايشگاه «اسناد تشکيلات اداري آستان قدس رضوي در دوره صفويه» تا 30 تيرماه در كتابخانه وزيري وابسته به آستان قدس رضوي واقع در خيابان مسجد برگزار شده مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط