معاون پژوهشي علوم وحياني معارج با بيان اين كه هفدهمين جلد از مجموعه تفسيري «تسنيم» آماده چاپ است، گفت: با توجه به اين كه گرايشهاي تفسيري اين مجموعه فقهي ـ اجتماعي و در تمامي زمينههاي اخلاقي است، پيشبيني ميشود انتشار آن تا جلد 80 ادامه يابد.\
وي افزود: قرار است تفسير 15 جزء نخست قرآن كريم در 50 جلد منتشر شوند و تفسير 15 جزء بعدي در 30 جلد خاتمه يابند. دليل اين امر تبيين بسياري از موضوعات تفسيري در 15 جزء نخست است كه لزومي به تكرار آنها در جزءهاي بعدي ديده نميشود.
حجتالاسلام اسلامي با بيان اين كه اكنون تهيه و تنظيم هجدهمين جلد اين مجموعه آغاز شده است، عنوان كرد: جلد 50 كه 15 جزء اول قرآن كريم را دربر دارد، تا تفسير سوره كهف را شامل ميشود.
معاون پژوهشي علوم وحياني معارج در پاسخ به اين سوال كه «درسهاي تفسيري آيتالله جوادي آملي اكنون در چه مرحلهاي است» اعلام داشت: در سال جديد تحصيلي، آيتالله جوادي آملي تفسير سوره مباركه «مريم» را براي تدريس در جلسات آموزشي حوزه ـ كه اوايل جزء شانزدهم قرآن كريم است ـ آغاز خواهند كرد.
وي درباره مخاطبان اصلي مجموعه تسنيم گفت: اين مجموعه يك دوره تفسير ترتيبي قرآن كريم است كه براي جامعه قرآنپژوه كشور در نظر گرفته شده و از ابتداي سوره حمد تا پايان كتاب آسماني مسلمانان را دربر ميگيرد.
معاون پژوهشي علوم وحياني معارج در پاسخ به اين سوال كه «آيتالله جوادي آملي از چه نوع شيوه تفسيري در تفاسير خود استفاده كردهاند» گفت: روش تفسيري ايشان تركيبي از سه شيوه تفسيري «قرآن به قرآن»، «قرآن به سنت» و «تفسير قرآن به عقل» است. در روش نخست، تفسير قرآن كريم با استفاده از آيات قرآني انجام ميشود. در روش بعدي، آيات قرآني با استناد به روايات و احاديث تبيين ميشوند و در روش سوم، مضامين اين كتاب آسماني با استناد به دلايل عقلي تشريح ميشوند.
وي از اين مجموعه تفسير به عنوان «منهج اجتهادي جامع» ياد كرد و در توضيح آن اظهار داشت: با توجه به اين كه در تبيين اين تفسير از تركيب سه روش استفاده شده و تحليلي اجتهادي در تمامي زمينههاي قرآني است، از آن به عنوان «منهج اجتهادي جامع» تعبير ميشود.
سرويراستار مجموعه تفسيري «تسنيم» در پاسخ به اين پرسش كه «گرايشهاي تفسيري آيتالله جوادي آملي در تدوين اين مجموعه در چه زمينههايي است» بيان داشت: گرايش اين مجموعه فقهي ـ اجتماعي است، يعني بيشترين تمركز آن بر تبيين مسايل اخلاقي ـ تربيتي قرآن كريم است. دومين گرايش اين اثر در جهت تبيين مفاهيم معرفتي است، يعني تبيين آنچه ايمان، باور و اصول معرفتي ما را ميسازد.
وي مخاطبان تخصصي اين كتاب مرجع را طلاب حوزهها، دانشجويان هريك از شاخههاي رشتههاي علوم قرآني و قرآن پژوهاني دانست كه حداقل اطلاعات پايهاي نسبت به علوم قرآني دارند.
حجتالاسلام اسلامي اعلام كرد: قرار است مهر ماه سال جاري با همكاري انجمن قلم، انجمن قرآنپژوهي و پژوهشگاه علوم وحياني معارج(مركز مطالعاتي و تحقيقاتي اسراء) نشستي در نقد و بررسي اين مجموعه تفسيري برگزار شود.
وي با بيان اين كه سه گروه «تفسير موضوعي»، «تفسير ترتيبي» و «عترتپژوهي» در پژوهشكده قرآن و عترت فعاليت دارند، گفت: «گروه تفسير ترتيبي» بر روي اين مجموعه فعاليت دارند كه متشكل از 15 كارشناس تفسير، علوم قرآني و حديثاند كه پس از پيادهسازي سخنرانيها و دورس آيتالله جوادي آملي در چند مرحله، تفاسير ايشان را با استناد به شيوهنامهاي با عنوان «تدوين تفسير تسنيم» به صورت مكتوب درميآورند.
سرويراستار اين مجموعه، تنظيم و نگارش، ويرايش، مقابله علمي(ارايه نشاني تمامي آيات و عبارات نقلي) و بازنگري محتوايي با نظارت حجتالاسلام احمد قدوسي را از نخستين مراحل جمعآوري اين تفسير عنوان كرد و گفت: پس از اين مرحله، مطالب آمادهشده در اختيار آيتالله جوادي آملي قرار ميگيرد تا آن را اصلاح كنند و مضامين تكميلي خود را بر آن بيفزايند. پس از تنظيم مجدد و پيش از چاپ نهايي، مراحل ويرايش و مقابله علمي درباره ايرادهاي محتوايي احتمالي اثر انجام ميشوند.
مركز مطالعاتي ـ تحقيقاتي اسراء با پژوهش در زمينههاي گوناگون علوم قرآني به نشر و گسترش انديشههاي ديني و اعتقادي آيتالله جوادي آملي ميپردازد. اين مركز تاكنون آثار پرشماري را از اين عالم قرآني چاپ و منتشر كرده است.
نظرات