به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هرگاه منتقد بهمنظور تحلیل و نقد تخصصی به مطالعه یک متن میپردازد با این مسئله روبهرو میشود که چگونه میتوان به یک نقد تحلیلی و تخصصی از یک اثر دست یافت؟ هدف از انتشار «پرسه در متن» نخست اشاره به نکات مهمی برای درک متن ادبی و سپس تحلیل دقیق آن است. در این رویکرد منتقد بهراحتی میتواند یک اثر را به طور مستقل مورد ارزیابی قراردهد.
مهرو پیرحیاتی در این اثر که دو بخش با نامهای «روش نقدنویسی» و «نمونه نقدها» را دربردارد ابتدا به توضیح و چگونگی نقد عملی پرداخته و در ادامه چند رمان، داستان کوتاه، نمایشنامه را به عنوان نمونه بررسی کرده و چند نمونه نقد آورده تا به عنوان الگو درنظر گرفته شود.
نقد ادبی زمانی به صورت علم به رسمیت شناخته شد که ادبیات به صورت مستقل وارد مسائل اجتماعی شد و آن قدر رشد و تعالی یافت که به عنوان دانشی مستقل پذیرفته شد. از آن پس با تنوع در ادبیات ابتدا نقد ادبی و سپس منتقد ادبی به صورت رسمی وارد عرصه ادبیات شدند.
در پیشینه ادبیات و هنر با فیلسوف همهچیزدانی مواجه بودیم که علاوه بر قضاوت، حکم صادر میکرد. به مرور نقد صورتهای دیگری دیگری به خود گرفت تا به شکل امروزیش درآمد یعنی نقد ادبی به مثابه شاخهای مجزا که مکمل متن ادبی است.
در حال حاضر نقد تئبی شاخههای متعددی دارد و از آنجا که ادبایت ارتباط تنگاتنگی با علوم انسانی دارد نقد ادبی هم با دیگر علوم مرتبط است تا به آنجا که به بخشهایی مانند نقد نظری و نقد عملی تقسیم شده است.
انتشارات «پژوهش روزگار» اخیراً این کتاب را در ۱۷۰ صفحه و با قیمت ۱۴۰ هزار تومان عرضه کرده است.
نظرات