به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، یوسف قوجق در این کارگاه تخصصی که ۲۵ آبان به مناسبت هفته کتاب با همکاری خانه کتاب و ادبیات ایران در سرای محله کوهک برگزار شد، در حضور ۲۵ داستاننویس جوان و نوجوان به آموزش مبانی داستاننویسی پرداخت.
این نویسنده در ابتدا مفهوم داستان و داستاننویس را تعریف کرد و در ادامه شرکتکنندگان در این کارگاه را با ساختار داستان و الگوهای متعدد آنها از جمله الگوی سه قسمتی شامل معرفی شخصیت و مکان و زمان، توسعه داستان با بحران و کشمکش و در انتها حل مسئله آشنا کرد.
شرکتکنندگان در این کارگاه با اوج و کشمکش و نحوههای مختلف پایانبندی داستانها آشنا شدند. همچنین فنون توسعه و کنشگری شخصیتها را فراگرفتند و آموختند چگونه نویسنده میتواند به توصیف دقیق حالتهای روحی و رفتاری شخصیتها بپردازد؟
قوجق در این کارگاه داستاننویسان جوان را با تفاوت روایت و زاویه دید و نیز ویژگیهای اصلی داستان کوتاه در مقایسه با رمان آشنا کرد.
وی همچنین درباره تفاوت نویسنده با افراد معمولی سخن گفت و به مواردی چون داشتن نگاهی متفاوت به رخدادها، مطالعه و داشتن تجربیات زندگی اشاره کرد. یک نویسنده همچنین باید یک دفترچه یادداشت و نقشه راه برای نوشتن داستان داشته باشد و راههای پیداکردن ایدههای داستانی را بشناسد.
در بخش پایانی این کارگاه، این مدرس درباره نحوه شکلگیری ساختار داستان و لزوم تبدیل شدن شخصیت اصلی از ایستا به پویا و فعال توضیح داد.
وی با بیان اینکه زیباترین شکل داستان، داستان کوتاه است، به خوانش نمونههایی از این نوع داستانها پرداخت و این کارگاه با پرسش و پاسخ و اهدای جایزه به فعالترین شرکتکنندگان جلسه به کار خود پایان داد.
نظر شما