به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از وبسایت یوثویلج، کتابخانهها بهعنوان دروازههای دانش و فرهنگ، نقش اساسی در جامعه ایفا میکنند. در دنیای بدون کتابخانه، پیشرفت پژوهش و دانش بشری یا حفظ دانش و میراث انباشته جهان برای نسلهای آینده دشوار خواهد بود. در این مقاله ۱۰ کتابخانه فوقالعاده در آفریقا را فهرست میکنیم.
۱. کتابخانه ملی آفریقای جنوبی
کتابخانه ملی آفریقای جنوبی، واقع در پرتوریا در سال ۱۸۸۷ تأسیس شد. این کتابخانه (NLSA) در پرتوریا مجموعهای از کتابهای منتشر شده آفریقای جنوبی، نسخههای خطی کمیاب، نقشهها، روزنامهها، گزارشهای فنی و همچنین نشریات رسمی خارجی و دولتی را در خود جای داده است. مجموعهها بر روی کاغذ، میکروفیلم، آنلاین، سی دی و مطالب در فرمتهای دیجیتال در این کتابخانه دسترس هستند.
۲. کتابخانه دانشگاه کنیاتا، کنیا
کتابخانه پست مدرن دانشگاه کنیاتا بزرگترین کتابخانه در کنیا، شرق آفریقا و در فهرست ۱۰ کتابخانه برتر آفریقا است که در چند کیلومتری نایروبی در بزرگراه تیکا واقع شده است. این کتابخانه دارای مجموعهای غنی از منابع اطلاعاتی در دو قالب چاپی و الکترونیکی است. این مجموعهها شامل بیش از ۳۰۰ هزار جلد کتاب و نشریات صحافی شده، مجلات جاری، مجلات و روزنامههای روزانه است.
۳. کتابخانه اسکندریه، مصر
کتابخانه اسکندریه، مشهورترین کتابخانه دوران باستان و یکی از مراکز مهم فرهنگی و گردشگری شهر اسکندریه است که معماری منحصربهفردی دارد. این کتابخانه در اکتبر سال ۲۰۰۲ افتتاح شد. در ابتدا قرار بر این بود به یکی از مراکز تبادل اطلاعات در دنیا و بهویژه در جهان اسلام تبدیل شود اما درحال حاضر، این کتابخانه علاوه بر نهادی علمی و آموزشی، یکی از دیدنیهای توریستی مصر محسوب میشود و میکوشد که یاد کتابخانه اسطورهای اسکندریه را در مصر باستان زنده کند. این کتابخانه بخشی از مؤسسه تحقیقاتی در اسکندریه در مصر است که بهعنوان موزه اسکندریه نیز شناخته میشود.
۴. کتابخانه سی ال مارایس، آفریقای جنوبی
این کتابخانه در محوطه اصلی دانشگاه استلنبوش واقع شده است و اولین ساختمان کتابخانهای بود که به لطف کمک مالی سخاوتمندانه یک خیّر، به نام «سی ال مارایس» در محوطه دانشگاه استلنبوش ساخته شد. ساخت این کتابخانه در سال ۱۹۰۰ آغاز شد و در سال ۱۹۰۱ به پایان رسید.
۵. کتابخانه بالمه، غنا
کتابخانه Balme واقع در آکرا که در سال ۱۹۴۸ تأسیس شد در محوطه اصلی دانشگاه غنا قرار دارد. این کتابخانه به افتخار دیوید موبری بالمه، اولین رئیس دانشگاه غنا نامگذاری شد. از زمان تأسیس، این کتابخانه با مجموعه کتابهای چاپی خود که در مجموع بیش از ۴۰۰ هزار جلد است، رشد پی در پی داشته است. همچنین شامل تعداد فزایندهای از پایگاههای اطلاعاتی آنلاین ازجمله مجلات و کتابهای الکترونیکی است. از ادبیات کلاسیک گرفته تا آخرین انتشارات تحقیقاتی، دانشجویان و دانشپژوهان به انبوهی از دانش در دیوارهای آن دسترسی دارند.
این کتابخانه بزرگترین و قدیمیترین کتابخانه غنا است که بهعنوان مرکز دانش و منابع آکادمیک برای دانشجویان، استادان و محققان عمل میکند و با مجموعه وسیع و امکانات مدرن، نقش مهمی در ارتقای آموزش و پژوهش در کشور ایفا میکند؛ همچنین مجموعههای کمیاب و ویژهای را در خود جای داده است که برای محققان و مورخان ارزش بسیار زیادی دارد. این مجموعهها شامل نسخههای خطی نادر، آرشیو، نقشهها و سایر اسناد تاریخی است که بینش منحصر بهفردی را در مورد میراث فرهنگی غنی غنا ارائه میدهد.
۶. کتابخانه اصلی پورت الیزابت، آفریقای جنوبی
کتابخانه اصلی قدیمی پورت الیزابت در گوشه شمال غربی میدان بازار واقع شده است. نخستین ساختمان در این محل در سال ۱۸۳۵ ساخته شد و در ابتدا از سال ۱۸۵۴ به عنوان دادگاه استفاده میشد. ساختمان کتابخانه فعلی بهطور رسمی در سال ۱۹۰۲ افتتاح شد و بهعنوان یک نمونه برجسته از معماری گوتیک ویکتوریایی در نظر گرفته میشود. در ۷ دسامبر ۱۹۷۳ طبق قوانین قدیمی NMC بهعنوان یک بنای یادبود ملی اعلام شد.
مجسمه مرمری سیسیلی ملکه ویکتوریا گویا مراقب میدان است. این تنها ساختمان تاریخی در آفریقای جنوبی است که بهعنوان یک کتابخانه عمومی ساخته شده است که هنوز بهعنوان کتابخانه استفاده میشود. این بنا در سال ۱۹۷۳ بهعنوان یک اثر ملی اعلام شد.
۷. کتابخانه عمومی کِرِن، ایالت اریتره
این ساختمان دوستداشتنی تنها یکی از بسیاری از کتابخانههایی است که به لطف خیّرین از سراسر جهان که با گروههای بینالمللی همکاری میکنند پاگرفته است تا رایانه و کتاب را به دست کسانی که در این شهر نیاز دارد برساند.
۸. کتابخانه دانشگاه ۶ اکتبر، مصر
دانشگاه ۶ اکتبر (O۶U) یک دانشگاه خصوصی در مصر است. این شهر با فرمان شماره (۲۴۳) جمهوری خواهان در سال ۱۹۹۶ تأسیس شد. O۶U در شهر ۶ اکتبر، ۳۲ کیلومتری مرکز شهر قاهره واقع شده است. این کتابخانه بزرگ بیش از ۹ هزار متر مربع است که شامل بیش از ۱۰۰ پایگاه داده بینالمللی است که از طریق بانک دانش مصر در دسترس است. O۶U دارای ۱۳ دانشکده از جمله علوم پزشکی، مهندسی و علوم انسانی است.
۹. کتابخانه علم و فناوری دانشگاه مصر
کتابخانه علم و فناوری دانشگاه مصر با طراحی منحصر بهفرد و مدرن، امکانات بهروز را به نمایش میگذارد. نورگیرهای این ساختمان به شکل اهرام مصر هستند و تاریخ مصر را با فناوری و علم مدرن ترکیب می کنند. این دانشگاه عضو اتحادیه دانشگاههای عربی است.
۱۰. کتابخانه صومعه سنت کاترین، مصر
کتابخانه «صومعه» قدیمیترین کتابخانهای در جهان است که مداوم کار میکند؛ همچنین دومین مجموعه بزرگ از کدهای اولیه و نسخههای خطی را در جهان نگهداری میکند که تعداد آنها فقط از کتابخانه واتیکان بیشتر است. این متون شامل متون یونانی، عربی، ارمنی، قبطی، عبری، گرجی و آرامی است. دیوارها و ساختمانهای آن برای مطالعات معماری بیزانسی و صومعه دارای مجموعههای برجستهای از نسخههای خطی و نمادهای مسیحی اولیه است.
در سال ۱۹۳۰، ساخت یک ساختمان جدید در امتداد دیوار جنوبی آن آغاز شد که سال ۱۹۵۱ تکمیل شد و فضای جدیدی را برای مجموعه نسخههای خطی و کتابهای چاپی صومعه فراهم کرد. این کتابخانه اکنون از حدود ۳۳۰۰ نسخه خطی و حدود ۸۰۰۰ کتاب چاپ اولیه و ۵۰۰۰ کتاب جدید تشکیل شده است. سال ۱۹۷۵، انباری از برگهها و قطعات نسخه خطی در دیوار شمالی کشف شد. اینها قطعات آسیبدیده ای بودند که در زمان جابهجایی کتابها و نسخههای خطی در قرن هجدهم به جا مانده بودند.
با شروع سال ۲۰۰۸، کل طبقه بالای بال جنوبی ساختمان بازسازی شد تا کارگاههای حفاظت و استودیوهای عکاسی دیجیتال را تامین کند، فضای ذخیرهسازی کتابها و نسخههای خطی را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد و همچنین فضای مطالعه بهبود یافتهای را برای دانشپژوهان بازدیدکننده داشته باشد.
مترجم: بهاره گلپرور
نظر شما