به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک، رونمایی کتاب «عراق سلطان آباد (اراک) از تولد تا برآمدن پهلوی اول» نوشته و تألیف ولی الله شمشیربندی از نویسندگان و پژوهشگران اراک که عمری را در حوزه علم و فرهنگ و هنر و ادبیات و آموزش سپری کرده است، در سالن اجتماعات حوزه هنری استان مرکزی در اراک با حضور جمعی از نویسندگان و پژوهشگران و اهل ادبیات و هنر برگزار شد.
احداث اراک آخرین شهر سنتی ایران
ولی الله شمشیربندی، نویسنده کتال در حاشیه آئین رونمایی اثر خود در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران در اراک گفت: اراک آخرین شهر سنتی ایران و این کتاب تاریخ پیرایش شهر اراک است که نگارش آن حاصل ۷۰ سال یادداشتها، مصاحبهها، معاشرتها و جستجو در اعماق جامعه و توزین افکار کهنه و نو است. در این کتاب از تحقیقات میدانی و شنیدههای دست اول از نسل دوم و سوم ساکن در این شهر و افراد مورد اعتماد بهره گرفتهایم.
وی بیان کرد: در این کتاب خواهیم دید دست اندرکاران برای احداث خانهها، سراها، بازار و محلهها و اسکان مهاجران چگونه کمر همت بستند و حوزه جغرافیایی اراک چگونه شکل گرفت.
شمشیربندی افزود: قرن ما تلاقی کهنه و نو است، ما آخرین نسلی هستیم که جامعه آرام سنتی گذشته را با جامعه مدرن و شتابنده امروزی شاهد بودهایم، مردمی که از گذشته و حال خود بیخبرند چشم اندازی از آینده ندارد و این چیزی است که حاکمان امروز دنیا به آن دامن میزنند و سعی دارند ارتباط گذشته و آینده ملتها را قطع کنند، تاریخ و فرهنگ، هویت هر کشوری است ملتی که نفرین میشود، فرهنگش را دگرگون و گذشتهاش را محو و نابود میکند.
این کتاب شناسنامه و هویت مردمی است که توانستهاند بزرگان علم و ادب و هنر بسیاری به جامعه جهانی تقدیم کنند.
نویسنده کتاب «عراق سلطان آباد (اراک)» خاطرنشان کرد: در این نوشتار شهر اراک به مشابه موجود زندهای از بدو تولد تا دوره تکامل گام به گام مورد بررسی قرار گرفته و شاهد تکامل آن بودهایم زیرا اعتقاد داریم این شهر مجموعهای از گل و خشت و مصالح ساختمانی نیست بلکه از آن جهت که در پیوند با انسانها است به آن چون موجود زنده و دارای هویت مستقل نگریستهایم و در کنار شرح تکامل ساختمانها حالات روحی و روانی مردم آن روزگار را یادآور شده ایم.
بیوگرافی کوتاه:
ولی الله شمشیربندی نویسنده کتاب «عراق سلطان آباد (اراک) از تولد تا برآمدن پهلوی اول» بیستم تیرماه ۱۳۱۸ در شهر اراک متولد شد و در جوانی با نقاشی و تئاتر آشنا شد و در این زمینهها آثاری آفرید. همزمان به استخدام آموزش و پرورش درآمد و پس از گرفتن دانشنامه کارشناسی تاریخ از دانشگاه تهران به تدریس در دبیرستانهای اراک پرداخت.
وی در دهه ۱۳۶۰ خورشیدی بازنشسته شد و در تهران ساکن شد.
فرق پژوهشهای اصیل با پژوهش نماها
خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک، در حاشیه این رونمایی کتاب با برخی از نویسندگان و پژوهشگران گفت وگو کرد. ایرج احمدی هزاوه نویسنده و پژوهشگر و محقق اراکی که چندین اثر مکتوب به بازار کتاب عرضه کرده است، در این خصوص گفت: استقبال از این مراسم بسیار خوب بود، صحبت های برخی از دوستان از جمله آقایان میرزایی (مسؤل بنیاد شناسی ایران استان مرکزی)، اصلانی (نویسنده و محقق و استاد دانشگاه) و جیریایی (رئیس حوزه هنری استان مرکزی) و… بسیار خوب بود و البته تأمل برانگیز، پژوهش های اصیل در استان مرکزی و فرق آن با پژوهش نماها...
اینگونه نشست ها ضرورت دارد و امثال استاد شمشیربندی را باید قدر دانست. اما یک موضوع نگران کننده، تقریباً ۷۰ درصد شرکت کنندگان در اینگونه نشست ها ثابت هستند و مشخص با میانگین سنی بالای پنجاه سال، قشر جوان نیست، چه باید کرد؟
غیبت نهادهای متولی فرهنگ!
این نویسنده و پژهشگر بیان کرد: موضوع دیگر غیبت نهادهای متولی فرهنگ، اداره کل ارشاد جایی که باید باشد نیست، توقع میرفت که لااقل سازمان فرهنگی شهرداری برای این مراسم حضور پررنگ داشته باشد اما دریغ و…
به گزارش ایبنا، کتاب «سلطان آباد عراق (اراک) از تولد تا برآمدن پهلوی اول» در هفت بخش شامل، بخش اول: کلیات تاریخی حوزه عراق عجم (سه فصل)، بخش دوم: بنیاد شهر جدید، سلطان آباد (عراق- اراک)، (۵ فصل)، بخش سوم: وضعیت اجتماعی و اقتصادی شهر جدید (هفت فصل)، بخش چهارم: روال زندگی در شهر جدید (۴ فصل)، بخش پنجم: شکوفایی اقتصادی و داد و ستد سلطان آباد (چهار فصل)، بخش ششم: حیات سیاسی قاجاریان و تاثیر مشروطیت بر سلطان آباد (۱۰ فصل)، بخش هفتم: اروپا و تحول تاریخی و اجتماعی ایران (۷ فصل) به رشته تحریر درآمده است.
کتاب «عراق سلطان آباد (اراک) از تولد تا برآمدن پهلوی اول» در ۵۰۴ صفحه که حدود ۹۷ صفحه آن به عکس و اسناد اختصاص داده شده است، در قطع وزیری با جلد سخت با طراحی جلد زهرا شمشیربندی و ویراستاری مهرداد شمشیربندی در شمارگان ۵۰۰ جلد درهفت بخش توسط انتشارات بَرَنگ به زیور طبع آراسته شده است.
نظر شما