به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، این کارگاه که با تدریس ناصر رحمتی نویسنده و پژوهشگر شیرازی شامگاه سه شنبه برگزار شد مورد استقبال جمعی از مردم و فرهنگوران شیرازی مواجه شد.
در ابتدای این مراسم محمدرضا رفیعی راد مدیر مجموعه گردشگری و اقامتی راد و میزبان و حامی برنامههای فرهنگی در بافت تاریخی شیراز ضمن خیرمقدم به فراگیران و مدعوین و ارائه گزارشی از عملکرد بخش فرهنگی عمارت تاریخی نصیر نظام از همت والای پیشکسوت فرهنگی و شیراز پژوه رحمتی به جهت ارائه پیشنهاد و همکاری در برپایی این دوره آموزشی تشکر کرد و اظهار داشت: از همه کسانی که برای شهر شیراز و بافت تاریخی این شهر که سوابق روشن فرهنگی داشته و هر یک به نوعی برای شیراز دل می سوزانند هم قدردانی کرده و هم میخواهم برای معرفی و تجلیل از بزرگان این دیار که کم هم نیستند و برخی از آنها مقامات عالیه معنوی داشته و دارند، بیشتر از پیش برای احیای نام آنها و مواریث کهن شهرمان تلاش کنند و به آنها بپردازند.
وی گفت: افرون بر هزار نفر فرهیخته و دهها نفر چهرههای نام آشنای شهر را به این فضای تاریخی آورده و از آنان تجلیل کردهایم و تاریخ و فرهنگ گذشته و حال بافت قدیم شیراز و محلات و کوچه های پر خاطره اش را به آنها یاد آوری کرده و نشان داده ایم تا قدر خود را بدانند و ما هم بوجود شان افتخار کنیم.
سپس ناصر رحمتی مدرس دوره آموزش خط سیاق و پیشکسوت عرصه تاریخ و فرهنگ زرقان در سخنانی به ارائه اطلاعاتی نو و دست اول از خط سیاقی به فراگیران پرداخت و اظهار کرد: خط سیاق نوعی خط منحصر به فرد اقتصادی با ضریب خطای محاسباتی بسیار اندک است که در گذشته مورد استفاده و نگارش تجار و کسبه بازار قرارمی گرفت.
وی گفت: شیوه نگارش و محاسبه این خط به گونهای بود که در هنگام محاسبه اعداد، تقریباً هیچ گونه اشتباهی صورت نمی گرفت و به همین دلیل فعالان اقتصادی در گذشته همواره در یادگیری این خط اهتمام می ورزیدند.
نویسنده کتب و مقالات متعدد درباره تاریخ و فرهنگ زرقان و شیراز افزود: این شیوه نگارش و محاسبه داد و ستدهای تجاری جزیی از علوم قابل تدریس در مکاتیب علم آموزی گذشته بوده که در سال ۱۳۷۰ شمسی با دستور حکومتی از ردیف مطالب آموزشی حذف و اعداد ریاضی به عنوان تنها شیوه های نگارش جایگزین این روش قدیمی شد.
فراگیری خط سیاق جهت خوانش اسناد تجاری و تاریخی مهم و لازم است
پژوهشگر شیرازی در ادامه بیان کرد: آموزش این خط به کارکنان ثبت اسناد و ثبت احوال، پرسنل مراکز قضایی و اسناد، کتابخانههای ملی، اوقافیها و دفاتر محضر و مراکزی که با اسناد و تجارت قدیم مرتبط بوده و هستند لازم است و خوانش اسنادی که با خط سیاقی به نگارش درامده اند بدون اموزش دیدن افراد و گذراندن این دوره ها سخت و ناممکن است.
در ادامه گروه موسیقی با حضور علی کسرایی موسیقی دان، آهنگساز و نوازنده، اشکان شاه محمدی خواننده و نوازنده تنبک و پیام شمسی نوازنده سنتور به اجرای برنامه ای شاد و فرح بخش پرداخته و حال و هوای بافت تاریخی شیراز و خانه سنتی راد را دگرگون ساختند.
پایان بخش برنامه پروانه رضایی بانوی هنرمند شیرازی بود که در خصوص انواع آموزش متدهای خیاطی و گلسازی، گلدوزی، سوزن دوزی و … دقایقی را صحبت کرد و در نهایت فراگیران با تمرین و سرمشق گرفتن از خط سیاقی در این کارگاه آموزشی و تخصصی از سوی مهندس رحمتی جلسه اول این کارگاه به پایان رسید.
نظرات