خلیل اسماعیلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: انتشارات نظامالملک با همکاری تئاتر شهر، آیین رونمایی از دفاتر سوم و چهارم «مونودراما» را با حضور گروه نویسندگان و اساتید برجسته تئاتر: پروفسور فرهاد ناظرزاده کرمانی، پروفسور مصطفی مختاباد امرئی و دکتر عطاالله کوپال، جمعه ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار میکند.
وی عنوان کرد: انتشارات نظامالملک به منظور نشر و ترویج ادبیات تألیفی و نمایشی در کشور و حمایت از نویسندگان و خصوصاً نوقلمان، در دیماه ۱۴۰۲ فراخوان پذیرش آثار مونودرام را منتشر کرد. در مجموع ۵۵ اثر به دفتر انتشارات ارسال شد که پس از بررسیهای کارشناسی، درنهایت ۳۳ اثر مورد پذیرش قرار گرفت تا در دفاتر سوم و چهارم «مونودراما» چاپ و منتشر شوند. پیشتر دفاتر اول و دوم «مونودراما» و همچنین دفتر اول «متادراما» نیز بهصورت مجموعه نمایشنامه چاپ و منتشر شده است.
اسماعیلی در رابطه با نمایشنامههای مونودرام بیان کرد: مونودرامها نمایشهایی تکبازیگر هستند که بهشیوههای مختلف اجرا میشوند و از مونولوگها، سولیلوگها و مونوپولیلوگهای جدی گرفته تا پانتومیمها و نمایشهای بیکلام و حتی استندآپکمدیها و پرفورمنسهای تکنفره را نیز شامل میشوند. مونودرامها بهطور کلی بر این نکتهی کلیدی تأکید دارند که گذارههای نمایشی از ذهنیت تکشخصیت نمایش نشأت میگیرند؛ شخصیتی که معمولاً همهچیز را از نگاه او میبینیم. این نمایشها بهسبب تکبازیگر بودن، پرداختن به موضوعات و داستانهای سیال و غیرخطی و همچنین استفاده نکردن از امکانات فنی و هنری، عمدتاً بسیار کوتاهتر و مؤجزتر از نمایشهای معمول هستند؛ چرا که اگر مدتزمان آنها طولانی شود، ممکن است باعث کسالت و خستگی تماشاگران شوند.
وی در مورد شیوهی انتخاب و گزینش آثار افزود: ما در این ۲ دفتر نیز، همچون دفاتر پیشین تلاش کردهایم آثاری دغدغهمند و در عین حال دراماتیک و متنوع و جذاب را گزینش کنیم. در همین راستا، معیارهایی را مد نظر داشتیم که مهمترین آنها به این شرح است. نمایشنامهها بیشتر کنشمحور باشند تا دیالوگمحور (مونولوگمحور)؛ چرا که مخاطبان امروز حوصلهی گفتارها و واگویههای طولانی و فلسفیگونه را ندارند و ترجیح میدهند بیشتر نظارهگر کنشهای نمایشی حتی ساده باشند تا دیالوگهای پیچیده و طولانیِ هرچند زیبا و شاعرانه. نمایشنامهها از قابلیتهای نمایشی و اجرایی بالایی برخوردار باشند؛ یعنی نمایشنامههایی نسبتاً کوتاه و با نیازمندیهای مختصر و محدود، تا قابلیت اجرا در سالنهای مختلف را داشته باشند. بهرهمندی از موضوعات، ساختار، و فرمهای متنوع و جذاب برای ایجاد ارتباطی پویاتر با مخاطبان.
دبیر دفاتر «مونودراما» گفت: با این ملاحظات درنهایت ۳۳ اثر مورد پذیرش قرار گرفت که اسامی آنها به این شرح است:
۱. آب و آتش (زهرا جوادی)
۲. آلما (هانیه بابانژاد)
۳. آهو (سجاد دهنوی)
۴. اُتاوا (سعید قاسمی)
۵. استخوان لای زخم (جهانگیر چالاکی)
۶. برای آنا (سعید قاسمی)
۷. برج سفید (کیانوش احمدی)
۸. بهترین دوست من (سلما رفیعی)
۹. تَب (جلیل امیری)
۱۰. جبههی نبرد سرباز ال (درسا شرفی)
۱۱. در انتظار آمدن پوری (فرزانه محبوبینیه)
۱۲. در سوگ شب هزار و یکم شهرزاد قصهساز (شهرام احمدزاده)
۱۳. درمانده (محمدحسن محمودی)
۱۴. رستم و سهراب (داریوش نصیری؛ مرتضی وکیلیان)
۱۵. روز جهانی جنگ (الهه دهقانپیشه)
۱۶. رویاهایم را نمیفروشم (عماد عبادی)
۱۷. زمستان سرد و سخت طولانی (شهرام احمدزاده)
۱۸. زنها قبل از چهلسالگی یکبار میمیرند (الهه محسنی)
۱۹. ژیوا (مهشید سلیمانی)
۲۰. سایههای سکوت (هلیا مشتاق)
۲۱. سیگارهای نکشیده (سعید افخمی نمین)
۲۲. صید ماهی بزرگ در کمد خالی (آرام محضری)
۲۳. طلوع در وطن (آیسان مرامی)
۲۴. طهرون سیصد و بیست (جواد تولمی)
۲۵. عشق، هندسهی هزارهی سوم (محمد خراطزاده آستیم)
۲۶. کارگر کارخانهی مرغ (محمدحسن محمودی)
۲۷. لحظههای بیعبور (مسلم آئینی)
۲۸. مانیکور (محمد محمودی)
۲۹. متولد شده در خون (مسعود احمدی)
۳۰. مصائب مارلو (حامد هادوی)
اسماعیلی تصریح کرد: این نمایشنامهها بههمراه دو نمایشنامهی «بر باد رفته» و «ماتریکس» از خودم، و نمایشنامهی «مترسک» از شهرزاد آذرپور مدیر انتشارات نظامالملک در این کتابها منتشر شدهاست. مقدمه این دفاتر با قلمی فصیح و موجز توسط پروفسور مصطفی مختاباد امرئی نگارش شده و او در این مقدمه مشخصات، ویژگیها، ضروریات مونودرام، تاریخچه و تبارشناسی آن در ایران و جهان را اجمالاً مورد بررسی قرار داده است.
وی افزود: دفاتر سوم و چهارم «مونودراما» با قیمت ۲۷۵ هزار تومان عرضه شده و علاقهمندان میتوانند از کتابفروشیها و سایتهای فروش این آثار را تهیه کنند.
دبیر و ویراستار دفاتر «مونودراما» تصریح کرد: انتشارات نظامالملک با همکاری تئاتر شهر، آیین رونمایی از دفاتر سوم و چهارم مونودراما را با حضور گروه نویسندگان و اساتید برجستهی تئاتر: پروفسور فرهاد ناظرزاده کرمانی، پروفسور مصطفی مختاباد امرئی و دکتر عطاالله کوپال، جمعه ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار میکند.
نظر شما