یکشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۵
مجالس جهانگیری تاریخ غیر رسمی رویدادهای فرهنگی دربار جهانگیر است

کتاب «مجالس جهانگیری» تألیف عبدالستار بن قاسم لاهوری؛ یکی از مقربان جهانگیر پادشاه گورکانی، مأخذی نویافته، بسیار سودمند و جالب برای وقایع سه ساله نورالدین جهانگیر پادشاه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «مجالس جهانگیری» تألیف عبدالستار بن قاسم لاهوری؛ یکی از مقربان جهانگیر پادشاه گورکانی، مأخذی نویافته، بسیار سودمند و جالب برای وقایع سه سالۀ نورالدین جهانگیر پادشاه (۱۰۱۴ – ۱۰۳۷ ه.) از ۲۴ رجب ۱۰۱۷ تا ۱۹ رمضان ۱۰۲۰ ه. است. مؤلف وقایع و گفتگوهایی را که در مجالس شبانه جهانگیر در طی این سه سال شاهد و شنونده آنها بوده در ۱۲۲ مجلس به تحریر در آورده است.

مجالس جهانگیری در واقع تاریخ غیر رسمی رویدادهای ادبی، تاریخی و فرهنگی دربار جهانگیر است و در آن اطلاعاتی مفید درباره حضور شاعران و هنرمندان و دولتمردان ایرانی و ماوراء النهری در دربار جهانگیر بیان شده است.در مجالس جهانگیری نکاتی جالب درباره علاقه‌مندی‌های جهانگیر به شعر، نقد شعر، موسیقی، نقاشی، ضرب سکه و شکار ابراز شده است که تصویر روشنتری از ذوقیات جهانگیر را ترسیم می کند.

این اثر به ۱۲۲ فصل تقسیم شده‌است که بیانگر گزارش‌های تاریخ است. نویسنده در هر فصل آن تاریخ برگزاری مجلس را هم بر حسب عهد هجری قمری و هم بر حسب سال سلطنت جهانگیر قید کرده است. طول فصل‌ها متفاوت است. مجموعه‌های بسیار کوتاهی وجود دارند که تنها شامل یک موضوع جزئی هستند، در حالی که مجموعه‌های دیگر با طیف وسیع‌تری از موضوعات سروکار دارند. در این مجالس، مکالمه معمولاً بدون هیچ ارتباط آشکاری از موضوعی به موضوع دیگر منتقل می‌شود.

«مجالس جهانگیری» برای نخستین بار بر اساس نسخه منحصر به فرد، به وسیله دو استاد پاکستانی، عارف نوشاهی و معین نظامی، تصحیح و به همراه مقدمه‌ای تحقیقی و جامع و تعلیقات در سال ۱۳۸۵ از سوی مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب به چاپ رسید و اکنون چاپ دوم آن با برخی اصلاحات به علاقه‌مندان عرضه می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها