سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): کتاب «الی بیت المقدس»؛ روایتی از کاروان جهانی شکست محاصره غزه پس از جنگ ۲۲ روزه است. انتشار روزنوشت کاروان جهانی الی بیت المقدس به روایت عضو شیرازی این کاروان، سید محمدمهدی پوریزدانپرست بهانهای شد که گفتگویی درباره این سفر پرماجرا با راوی و مولف این کتاب داشته باشیم.
پوریزدانپرست در گفتوگو با خبرنگار ایبنا در مورد نقطه آغاز این اثر گفت: در همان روزهایی که در سفر بودیم به واسطه اهمیتی که این سفر برای ما داشت و مهارت ثبت خاطرات تاریخ شفاهی که داشتیم، به امید بهره بردن در آینده روزانه از وقایع فیلم و صوت ضبط میکردیم. چند سال بعد از پایان سفر، سجاد اسلامیان مسئول واحد بین الملل دفتر راه که خودش هم در این کاروان حضور داشت، تقاضا کرد که نوشتن کتابی درباره این کاروان را شروع کنم.
وی در خصوص روند تولید این کتاب نو انتشار بیان کرد: این کار چند بار بازنویسی شد و روند تولید آن با توجه به تحولات دفتر راه سه سال طول کشید.
در ویراست اول، من فقط گزارش سفر را از زبان و دیدگاه خودم نوشتم که سختترین بخش کار بود. پس از آن نسخه اولیه را خدمت بعضی از اعضای کاروان فرستادم که بازخوانی شود. یک گروه از بچههای کاروان در فضای مجازی تشکیل دادیم و داشتههایمان به اشتراک گذاشتیم و بازنویسی را شروع کردم. وی توصیه کرد هر کس قصد تاریخنگاری یا تجربهنگاری دارد حتماً تیتروار وقایع روزانه را ضبط کند، چون همین کار خیلی کمک کرد که جزئیات از یادم نرود.
شیرینترین خاطرات خانواده ما در یک جمع جهانی رقم خورد
این فعال بینالملل با اشاره به طول این سفر منحصر به فرد عنوان کرد: این سفر در سال اول ازدواجم رخ داد و شیرینترین خاطرات خانواده ما در یک جمع جهانی رقم خورد و زندگیمان بُعد جهانی پررنگی به خود گرفت. علاوه بر آن حضور همسرم در کاروان کمک بزرگی برای تولد این اثر بود و در مراحل نوشتن برکات این همراهی بیشتر خودش را نشان میداد، مخصوصاً وقتی نوشتهها را میخواند و اصلاح و تکمیل میکرد. ما در طول ۱۱ روز که در کاروان بودیم تکه فیلمهای کوتاه گرفته بودیم که به درد مستند سازی نمیخورد ولی برای نوشتن کتاب خیلی موثر بود.
وی افزود: علاوه بر صوتها و بازبینی فیلمها و گفتگو با همسفران برای صحتسنجی و تکمیل محتوا یک پژوهشی در اخبار کاروان در رسانه ها داشتم. به این ترتیب الان میتوانم بگویم کار کاملاً مستند است و تاریخچه ۱۱ روزه کاروان از ایران به بعد را سعی کردم در این کتاب روایت کنم.
پوریزدانپرست با اشاره به قوت ویراستاری و مقدمه و فصلبندیها، اذعان داشت کتاب الی بیت المقدس همزمان با نمایشگاه کتاب امسال زیر چاپ رفت و نسخه نهایی اخیراً به دست ما در شیراز رسیده است. برای این اثر نوانتشار بهزودی احتمالاً در ایام سالگرد طوفان الاقصی در تهران مراسم رونمایی تدارک دیده شده است.
وی که علاوه بر کاروان الیبیت المقدس تجربه حضور در کاروان آسیایی که به سمت غزه شکل گرفت هم دارد، ادامه داد: پس از نوشتن این کار به من پیشنهاد شد که درباره کاروان آسیایی شکست حصر غزه هم بنویسم ولی چون تجربه حضورم در این کاروان کوتاه بود و فقط توانستم تا تبریز همراه کاروان بروم، پیشنهاد دادم دوست افغانستانی ما که تا غزه همراه کاروان رفت و اکنون در ایران زندگی میکند، این کار را بنویسد.
تجربه نگاری برای نسلهای آینده
این فعال فرهنگی که در کنار تجربیات بینالمللی، این روزها مشغول تدریس در دانشگاه فرهنگیان است در خصوص حجم و قالب این اثر پاسخ داد: نوشتن خاطرات این سفر کار سختی بود ولی حس شیرینی به آن داشتیم. در واقع این کتاب خاطرات شخصی بنده و روزنوشت سفرمان است. برای غنای کار، خاطرات بعضی از اعضای کاروان مثل خانم مدینه مومنی و آقای اسلامیان هم خواندم و بعد از نوشتن کار برخی دیگر از اعضای کاروان مثل آقای غفوری و آقای کمیلی هم خاطرات را خواندند و نظر دادند. امیدواریم تجربهنگاری مفیدی برای نسلهای بعد باشد. در بخش اصلی، هر روز از کاروان یک فصل از کتاب شده و یک مقدمه و موخره و بخش عکس هم به آن افزوده شده است.
وی در خصوص انتخاب نام کتاب نیز ابراز داشت: اسم جهانی این کاروان، به سمت اورشلیم بود. ولی در فارسی همان موقع الی بیت المقدس ترجمه شد که یادآور عملیات الی بیت المقدس در دفاع مقدس بود. هوشمندی در انتخاب این اسم خیلی برایم جذاب بود و همین اسم را روی کتاب هم گذاشتیم. در مقدمه کتاب هم درباره انتخاب اسم توضیح دادم.
پوریزدانپرست در خصوص وجه تمایز این کار نیز ادامه داد: تا به حال روایت این مدلی از فعالیت بینالمللی نداشتیم.کتاب «از کشمیر تا کاراکاس» را در قالب خاطرات کوتاه داریم یا خاطرات جنبش دانشجویی از کنفرانسی در سفر بولیوی، ولی روزنوشت مستند از یک سفر با اهداف بینالمللی بهصورت کامل، وجه تمایز کار هست که با رویکرد انتقال تجربیات در لابهلای روایتها نوشته شده است. ما سعی کردیم بچههای نسل بعد پلهپله رشد فعالیتها را حس کنند. از اهتزاز پرچم و نمایشگاه و همایش در دانشگاه تا تجمع جلوی سفارت تا کاروان و شکستن مرزهای فلسطین که متاسفانه ظهور داعش این روند را کمرنگ کرد. ولی تجربهای که کسب کردیم نشان میدهد در این مسیر از سرزنشها و تمسخرها نباید ترسید؛ عملاً پای کار برویم راه باز میشود.
واقعی شدن تصورات ما از فضای بینالملل وجه تمایز تجربه نگاری الی بیت المقدس است
وی افزود: یک وجه تمایز دیگر از تجربهنگاری این مدل کارها، واقعیشدن تصورات ما از فضای بینالملل است. مثلاً ما تصور میکنیم قضیه فلسطین متعلق به شیعیان ایران است اما در واقع اصلاً اینطور نیست. الان به خاطر طوفان الاقصی این واقعیت شفافتر هم شده است. اگر چشم باز کنیم میبینیم در اروپا و آمریکا هم فلسطین چقدر طرفدار از جان گذشته دارد. چون یک فاجعه انسانی معاصر است که حدود ۸۰ سال درگیر هستند.
پوریزدانپرست گفت: ما از بتپرستهای هندی در کاروان داشتیم تا مارکسیستهای هند تا وهابی اندونزی تا مسلمانان اهل سنت و شیعه افغانستان و دوستان احمدشاه مسعود و آذربایجان و ترکیه و سوریه و مصر در کاروان کنار هم بودند. این همسفری نشان میدهد قضیه فلسطین جهانی است. فراموش نمیکنم با دو دختر جوان از هند در کاروان همسفر بودیم که مباحث جالبی داشتند برای مقابله با ظلم یا پزشکان اندونزی که میگفتند برای مقابله با ظلم و کمک به مردم مظلوم آمدیم.
وی یادآور شد: بیمارستان اندونزی که این روزها در اخبار فلسطین میشنویم توسط اسرائیل مورد حمله قرار گرفت، کار یک مسلمان اندونزیایی بهنام حسین است که با کاروان آسیایی شکست حصر غزه قبل از کاروان الی بیت المقدس به آنجا رفت و همانجا ماند و با جمع آوری کمک از اندونزی بیمارستان ساخت. یا ساکاگوچی از ژاپن آمده بود، آقای فیروز از هند آمده بود و بزرگتر کاروان بود. او نامزد جایزه صلح نوبل بود اما بهخاطر حمایت از فلسطین، جایزه نوبل به او ندادند.
پوریزدانپرست با تاکید بر اینکه ما امروز سربلندیم که با بسیاری از آزادگان جهان سمت فلسطین ایستادهایم، عنوان کرد: ما با اعلام آمادگی برای جانفشانی برای فلسطین به این سفر رفتیم و امیدواریم که با تحولات اخیر منطقه به زودی روز آزادی فلسطین را به چشم ببینیم.
به گزارش ایبنا؛ کتاب «الی بیت المقدس» روایت کاروان جهانی الی بیت المقدس به قلم سیدمحمدمهدی پوریزدان پرست، در ۲۵۴ صفحه و شمارگان هزار نسخه و با قیمت ۱۴۵ هزار تومان توسط انتشارات «راه یار» منتشر شده است.
نظر شما