استاد ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی ضمن اشاره به اینکه جلد دوم تا پنجم به شرح غزل به غزل و بیت به بیت اشعار حافظ اختصاص دارد، رویکرد خود را در این مجموعه رویکرد ساختارگرا عنوان کرد و افزود: تفاوت این شرح با شرحهای مرسوم این است که در اینجا من به کل غزل توجه دارم.
وي افزود: در اینباره اختلاف وجود دارد که آیا تنوع مضامین در اشعار حافظ در مقايسه با شاعران پیش از وی به این معناست که ارتباط کلی در هر غزل بیشتر بر اساس وزن و قافیه است یا اين طور نيست؟
به گفته دکتر حمیدیان در برآورد میزان این تنوع در مضامین اختلاف وجود دارد: برخی میگویند بعضی از ابیات حافظ ربطی به هم ندارند؛ اما به نظر بنده محال است که در یک اثر هنری ارتباطی میان اجزا وجود نداشته باشد. مشکل شاید از ما باشد که نمیتوانیم این ارتباط را تشخیص بدهیم یا به دشواری آن را تشخیص میدهیم. من اشعار حافظ را یک اثر هنری در نظر میگیرم که اجزای آن متفاوت و جدا از هم نیستند.
اين استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال که آیا از نظر شما این تنوع در مضامین شعر حافظ را میتوان نوعی تناقضگویی فرض کرد گفت: من در جلد اول در اینباره بحث و اثبات کردهام که در اشعار حافظ تناقض وجود ندارد. به نظر من مشکل خود کسانی اند که با شعر حافظ رو به رو میشوند و نه خود حافظ.
وی در پایان تأکید کرد که اگر ما ادعا کنیم که حافظ اندیشهای دارد که این اندیشه در تمام شعرهاي او وجود دارد چگونه ممکن است در یک غزل از وی تناقض وجود داشته باشد؟
نظر شما