شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۶
گسترش ظرفیت رویداد اربعین نیازمند درک صحیح رابطه سنت و حقیقت دین است

رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: اگر درک صحیحی از رابطه سنت و حقیقت دین داشته باشیم، بهتر می‌توانیم برای اربعین برنامه‌ریزی کنیم و این ظرف را گسترش دهیم و کارایی آن را بیشتر کنیم تا حقیقت شهادت و شهادت‌طلبی و پیام کربلا را در این سنت حفظ کنیم.

به گزارش سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه نخستین سوگواره ادبی و عاشورایی «موسم اشک» با محوریت شعر، داستان و داستانک عاشورایی با موضوع عاشورا، اربعین حسینی و مصائب و فضائل امام حسین (ع) و یاران وفادار ایشان، ویژه دانش‌آموزان و دانشجویان استان تهران، روز جمعه ۲۰ مهر در سالن سوره حوزه هنری انقلاب اسلامی واقع در خیابان سمیه برگزار شد. در این مراسم از برگزیدگان سه بخش شعر و داستان و داستانک و در دو سطح دانش‌آموزی و دانشجویی سوگواره تقدیر به عمل آمد.

گسترش ظرفیت رویداد اربعین نیازمند درک صحیح رابطه سنت و حقیقت دین است

هر روز عاشورا و همه جا کربلاست

در این مراسم غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی عنوان کرد: امسال مواجه بودیم با شهادت‌های پی‌درپی که برای ما سال عجیبی را رقم زد و این عبارت «کُلُّ یَومٍ عاشورا و کُلُّ أرضٍ کَربَلا» را هیچگاه به اندازه امسال تجربه نکرده بودیم و هر روز یک عاشورا و همه جا کربلا است. از شهادت شهید رئیسی تا شهید هنیئه و بعد شهادت سیدحسن نصرالله، شهادت سرداران سپاه انقلاب اسلامی، شهادت سرداران حماس، شهادت سرداران حزب الله. سال غریبی است و امیدوارم اتفاقات تلخ امسال همه به سود جبهه حق و اسلام و مسلمین باشد.

او در ادامه گفت: من با سیدحسن نصرالله مرتبط بودم و در هر سفر به بیروت با او دیدارهای طولانی داشتم. داغ او همچنان سوزنده خواهد ماند. انشالله با پیروزی حزب الله این داغ جبران شود. چهره سیدحسن نصرالله در میان شهدا می‌درخشد.

حدادعادل در سخنانش به تبیین رابطه میان دین و سنت‌های اجتماعی پرداخت و گفت: سنت‌های اجتماعی یک پدیده بشری است و دین امری آسمانی است، جالب این است که چطور این دو با هم تلفیق و ترکیب می‌شوند. عاشورا تنوع زیادی در سنت‌ها و آیین‌هایش دارد و اینها همه تولید بشر است و هیچکدام‌شان وحی و یا مقدس نیستند اما همراهی سنت‌ها با حقیقت و پیامی مقدس آنها را مقدس می‌کند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: دین وقتی از آسمان نازل می‌شود ناچار رنگ سنت‌های اجتماعی را به خود می‌گیرد و این به معنای این نیست که دین تحریف شده بلکه به معنای این است که دین در زمین با انسان زندگی می‌کند و از خصوصیات زندگی اجتماعی تبعیت می‌کند. دین بدون سنت نمی‌شود و سنت مثل یک ظرف است که حقیقت و پیام را در خود جای می‌دهد. ظاهر را شکل می‌دهد ولی حقیقت آن را تغییر نمی‌دهد.

وی اظهار کرد: اگر درک صحیحی از رابطه سنت و حقیقت دین داشته باشیم، بهتر می‌توانیم برای اربعین برنامه‌ریزی کنیم و این ظرف را گسترش دهیم و کارایی آن را بیشتر کنیم تا حقیقت شهادت و شهادت‌طلبی و پیام کربلا را در این سنت حفظ کنیم. اربعین یک سرمایه و ظرفیت است که به ظرفیت‌های عاشورایی اضافه شده و دائم در حال رشد است تا پیامی را به جهانی صادر ‎کند. اربعین یک سنت قدیمی است که در دوران ما متناسب با نیازهای ما احیا شده است. در قدیم زوار، علما، متدینین در اربعین پیاده به کربلا می‌رفتند اما در دوره ما، به قدری محدود بود که در ایران بحث پیاده‌روی از نجف تا کربلا چندان مطرح نبود. با انقلاب اسلامی و مسائل منطقه، سوریه، داعش، مدافعان حرم این سنت گسترش پیدا کرد و امروز به عنوان یک واقعیت انکارناپذیر و موثر در جهان در آمده است.

حدادعادل با یادآوری اینکه در سال ۱۳۹۶ همراه بچه‌های مدرسه فرهنگ راهپیمایی اربعین برود گفت: خوشبختانه بعد آن هم چند بار توفیق سفر پیدا کردم. آن زمان در کوله‌پشتی‌ام دفترچه‌ای با خود برده بودم و گاه صبحگاه، در گوشه‌ای می‌نشستم و آنچه که درک می‌کردم را می‌نوشتم. حاصل این یادداشت‌ها به صورت کتابی درآمد که من با الهام از «تذکره الاولیا» عطار، آن را تکمیل کردم و نام آن را «به صحرا شدم عشق باریده بود» گذاشتم. بعد از مدتی کار روی آن سال بعد کتاب چاپ شد و سپس به زبان انگلیسی، عربی و اردو هم ترجمه شد. سال گذشته رادیو فرهنگ خواست تا کتاب را با صدای خودم بخوانم و من همین کار را انجام دادم و امسال شنیدم که در اربعین برخی افراد در فضای مجازی آن را گوش می‌کردند. وی در ادامه بخش‌هایی از این کتاب را برای حاضران در تالار سوره حوزه هنری خواند.

گسترش ظرفیت رویداد اربعین نیازمند درک صحیح رابطه سنت و حقیقت دین است

ادبیات هنر دیرینه مردم ماست

در بخش بعدی برنامه، سجاد سامانی شاعر و دبیر جشنواره، به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: ادبیات هنر دیرینه مردم و فرهنگ ایران اسلامی ماست و با گوشت و پوست مردم ایران در هم آمیخته است. استقبال از رویداد ادبی در شبکه‌های مجازی بین دانش‌آموزان و دانشجویان بسیار خوب بود. این سوگواره با دغدغه کشف استعدادها توسط موسسه یاران حسین و کم‌های مهم حوزه هنری برگزار شد. از میان آثار ارسال شده، ۱۰۰ اثر غربال شد که به دلیل کیفیت بالا، انتخاب را برای ما سخت می‌کرد اما به‌هرحال با توجه به آیین رویداد با اختلاف امتیازهای کم این چند نفری برگزیده شدند.

وی خاطر نشان کرد که این اولین دوره از سوگواره موسم اشک است که را در حال برگزاری است. وی با اظهار امیدواری از اینکه این سوگواره باعث شود شرکت‌کنندگان در ادوار بعد با ایمان بیشتر به توانمندی و نعمتی که خداوند به آنها عطا کرده، راهشان را ادامه دهند، بیان کرد: در دوره تکنولوژی که همه با فعالیت‌های سطح پایین در حال شعرگویی و داستان‌نویسی هستند و بر همین اساس هم باید کمک کنیم در این مسیر آثار فاخر اقبال مردمی داشته باشند و اتفاقات خوبی برای افراد با استعداد و توانمند رخ دهد.

سامانی در پایان سخنانش بر ادامه دار بودن سوگواره شعر، داستان و داستانک عاشورایی «موسم اشک» تاکید کرد.

در ادامه مراسم احمد بابایی، شاعر به قطعاتی شعر از سرده های خود را خواند.

گسترش ظرفیت رویداد اربعین نیازمند درک صحیح رابطه سنت و حقیقت دین است

سخنران بعدی محمد قاسمی‌پور با اشاره به اینکه داستان و داستانک حامی ندارد، گفت: با مطالعه چند مرتبه آثار، نکاتی را متوجه شدم که به آن بالیدم. در این سوگواره حضور خانواده، یعنی شرکت کردن خواهر و برادر از یک خانواده محسوس بود و بسیار لذت بخش؛ عزیزان با معرفت، صمیمیت و خودآگاهی آثار خود را نگاشته بودند. نوشتن از عاشورا نیاز به پشتوانه پژوهشی و تاریخی دارد. در جایی که اسم امام حسین (ع) می‌آید همه اهل دل و حرارت و گرمی که از عشق حسین بن علی (ع) دارند را می‌خواهند بروز دهند ولی امیدوارکننده و زیباست که برادران و خواهران بزرگتر مشوق برادران و خواهران کوچکترش می‌شوند. امیدوارم این عزیزان سال‌های آینده در عرصه داستان‌نویسی و قلم زدن برای آل الله بدرخشند و ما شاهد آثارشان باشیم.

وی خطاب به شرکت‌کنندگان از نوجوانان و جوانان دعوت کرد تا دوستان خود را تشویق به حضور در این رویداد کنند و در چنین عرصه‌ای بیشتر وقت بگذارند و کسب معرفت کنند.

قاسمی پور با اشاره به اهمیت تحقیق برای داستان‌نویسی تاکید کرد: ما باید تاریخ درخشان نهضت عاشورا را بشناسیم، رویدادی است مکرر و همواره تازه و نسل انقلاب را درک کرده باشد که امروز نوشتن از عاشورا چقدر نیازمند پشتوانه تحقیقی و پژوهشی عمیق و دقیق است و من همه را به حضور موثر و قوی در سوگواره شعر، داستان و داستانک عاشورایی «موسم اشک» در سال آینده دعوت می‌کنم.

وی در پایان سخنانش بیانیه هیئت داوران را قرائت کرد.

در بخش بعدی آیین اختتامیه سوگواره شعر، داستان و داستانک عاشورایی «موسم اشک» برگزیدگان بخش شعر بدین شرح معرفی شدند:

در بخش شعر دانشجویی جایزه رتبه سوم به عباس شفیعی، جایزه رتبه دوم به محمد مهدی صفاری، جایزه رتبه اول به میثم داودی اعطا شد.

در بخش شعر دانش‌آموزی جایزه رتبه سوم به مجید امیدواری و علی راسخی، جایزه رتبه دوم به یاس غلام رو، جایزه رتبه اول به سپهر سالار کیا اهدا شد.

آیین پایانی این سوگواره با شعرخوانی حبیبی کسبی و میثم داودی ادامه یافت.

در بخش پایانی آیین اختتامیه سوگواره شعر، داستان و داستانک عاشورایی «موسم اشک» برگزیدگان بخش داستان بدین شرح معرفی شدند:

در بخش داستان دانشجویی جایزه رتبه سوم به مرضیه پژوهان فر، جایزه رتبه دوم به پوریا اسکندرزاده و جایزه رتبه اول به دنیا اسکندرزاده اهدا شد.

در بخش داستان کوتاه دانش‌آموزی جایزه رتبه سوم به سیدماهان ابراهیمی، جایره رتبه دوم به آرشام سپهری اعطا شد. هیئت داوران اثری را شایسته رتبه اول تشخیص نداد.

در بخش داستان بلند دانشجویی هیئت داوران اثری را شایسته رتبه سوم معرفی نکرد و جایزه رتبه دوم به مصطفی توفیقی اختصاص یافت. هیئت داوران در این بخش هم اثری را شایسته رتبه اول معرفی نکرد.

در بخش داستان بلند دانش‌آموزی جایزه رتبه سوم به آرزو چگینی و زینب قائم پناهی و جایزه رتبه دوم به فاطمه رحیم نژاد تعلق گرفت. در این بخش هم هیئت داوران اثری را شایسته مقام اول نشناخت.

این مراسم با حضور جمعی از چهره‌های فرهنگی و هنری کشور از جمله غلامعلی حدادعادل، محسن رحیمی و سخن‌سنج رئیس موسسه یاران حسین و… سایر مسئولان کشوری و استانی و جمعی از نفرات برگزیده برگزار شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها