سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۵
احیای ضرب‌المثل‌های محلی و ترویج کتاب در کسب‌وکار «مربچه» را دوستدار کتاب کرد

خوزستان - ترویج کتابخوانی در مدارس، احیای ضرب‌المثل‌ها و اصطلاحات محلی برای حفظ زبان بومی و انتقال به نسل جدید و رونق دادن به کسب‌وکارهای محلی از مهم‌ترین فعالیت‌های روستای مربچه رامهرمز، به عنوان روستای دوستدار کتاب است.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، فریبا حیدرپور: «جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» برنامه‌ای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعه‌ای از دستگاه‌های دولتی و غیردولتی اجرا می‌شود. بر این اساس هر سال ۱۰ روستا یا آبادی عشایری به عنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی می‌شوند.

برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگی‌های خاص فرهنگی و اجتماعی روستا، مجموعه فعالیت‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های اجرایی خود را برای تقویت زیرساخت‌های کتاب‌خوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.

هدف این جشنواره حمایت از اقدام‌های انجام‌شده در روستاها و پشتیبانی از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی در روستاها و معرفی فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتاب‌خوانی است که با مشارکت مردم و دستگاه‌های فعال در روستا انجام شده یا اجرای آن برای سال آینده پیش‌بینی شده است.

تلاش برای تأمین بودجه‌های لازم برای گسترش فعالیت‌های مربوط به کتاب و کتاب‌خوانی در روستاها و توجه دادن مردم و نهادهای روستایی به اهمیت کتاب و فرهنگی‌تر شدن فضای روستاها و نیز پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان روستایی با کتاب از دیگر اهداف این جشنواره است.

این جشنواره از نهمین دوره با برگزاری اختتامیه در روستای برگزیده، فرصتی برای دیده شدن اهالی روستا فراهم کرد و یک روز مردم روستا با حضور مسئولان کشوری و استانی شیرینی همنشینی با کتاب را با جشن و پایکوبی در معرض نمایش قرار می‌دهند و به نظر می‌رسد برگزاری مراسم جشن پایانی در روستا، شادی و شعفی برای مردم روستای برگزیده ایجاد می‌کند.

احیای ضرب‌المثل‌های محلی و ترویج کتاب در کسب‌وکار «مربچه» را دوستدار کتاب کرد

پایکوبی همنشینی با کتاب در جشن پایانی روستای برگزیده کتاب مربچه رامهرمز

در این میان روستاهای استان خوزستان از سال ۹۷ با شرکت در این جشنواره، توانستند به عنوان روستاهای برگزیده دوستدار کتاب معرفی شوند. از رامهرمز روستای «باصدی» اولین روستای برگزیده و روستای «دوکوهک» برگزیده دیگر، روستای «ساریه» از دشت آزادگان برگزیده سال ۱۴۰۲ و در بخش تقدیری روستای مربچه رامهرمز توانست حائز رتبه شایسته تقدیر چند دوره از جشنواره شود.

در دهمین دوره این جشنواره از خوزستان روستای «شهرک بختیاری» شوش در رده عشایری و روستای «مربچه» رامهرمز پس از چند سال تلاش بی‌وقفه توانست برگزیده این دوره شود.

مربچه ۱۵ شهید و ۵ آزاده را تقدیم انقلاب کرد

حسین محمدیان، مسئول برگزاری طرح روستای مربچه با اشاره به موقعیت جغرافیایی و پیشینه این روستا بیان کرد: روستای مربچه در غرب رامهرمز و در فاصله ۱۵ کیلومتری رامهرمز و ۷۰ کیلومتری اهواز قرار دارد. روستا دارای ۲۵۰ خانوار و جمعیت تقریبی هزار نفر است. از آثار باستانی روستا می‌توان «چشمه آب شیرین غراول»، «تپه بزرگ معروف به قلعه»، مکان زیارتی تفریحی «چهارپیر مربچه» نام برد. از قدمت فرهنگی مربچه، ساخت مسجد روستا در سال ۱۳۲۷ شمسی به عنوان اولین مسجد در شهرستان رامهرمز و همزمان با مسجد مدرسه نیز در این روستا ساخته شد.

مسجد صاحب‌الزمان مربچه در دوران دفاع مقدس با تبلیغات فرهنگی نقش مهمی را بر عهده داشت. تمامی مراسم ملی مذهبی طول سال در مربچه برگزار می‌شود و در دو ماه محرم و صفر، مراسم سخنرانی و سوگواری و میزبان ماه رمضان با اجرای مراسم ادعیه سخنرانی و است روستای مربچه ۱۵ شهید ۵ آزاده و تعدادی جانباز به انقلاب اسلامی تقدیم کرده است.

احیای ضرب‌المثل‌های محلی و ترویج کتاب در کسب‌وکار «مربچه» را دوستدار کتاب کرد

ادغام کتابخانه باشگاه‌های کتابخوانی با کتابخانه کانون فرهنگی

محمدیان که از ابتدای تاسیس کانون فرهنگی هنری در مسجد از سال ۱۳۸۶ تاکنون به‌عنوان مدیر کانون انتظار فعالیت می‌کند، کار با کودک و نوجوان را مهم‌ترین دغدغه خود دانست و بیان کرد: مربی گروه سرود بچه‌ها هستم و بر این باورم کار با کودکان و نوجوانان روحیه با نشاطی من ایجاد کرده و انگیزه‌ام را مضاعف می‌کند.

از سال ۱۳۹۶ جلسات کتابخوانی توسط الهام محمدیان در مهد قرآن روستا آغاز شد و پس از دریافت دستورالعمل تاسیس باشگاه‌های کتابخوانی در روستا، توانستیم ۷ باشگاه کتابخوانی را راه‌اندازی کرده و به صورت مداوم نشست‌های کتابخوانی، کارگاه نقاشی، برگزاری مسابقات کتابخوانی و فرهنگی و اردو را برگزار کردیم که با استقبال و علاقه بچه‌ها مواجه شد. از سال ۱۳۹۹ کتابخانه باشگاه‌ها با کتابخانه کانون مسجد ادغام شد و همه فعالیت‌های کتابخوانی در مسجد برگزار می‌شود.

احیای ضرب‌المثل‌های محلی و ترویج کتاب در کسب‌وکار «مربچه» را دوستدار کتاب کرد

حمایت از کسب و کارها، قرار دادن قفسه کتاب در آرایشگاه مردانه

وی که سه دوره متوالی از سال ۹۶ تا ۹۸ در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب مقام روستای شایسته تقدیر را کسب کرده است، ادامه داد: اعضای باشگاه‌های کتابخوانی روستای مربچه در طول سال در جشنواره‌های متعدد فرهنگی و ادبی شرکت می‌کنند و موفق به کسب مقام کشوری جشنواره‌ها شده‌اند و یکی از نقاط قوت و چشمگیر فعالیت کتابخوانی در روستا برگزاری مسابقات فرهنگی کتابخوانی و ادبی بوده است.

روستای مربچه ۵ نویسنده و دو شاعر دارد که آثار این نویسندگان به ۱۳ عنوان کتاب منتشره رسیده است. برگزاری نشست کتابخوانی در اوقات فراغت تابستانی، اجرای طرح نان و کتاب، حمایت از کسب و کار در روستا و قرار دادن قفسه کتاب در آرایشگاه مردانه، برگزاری مسابفه ضرب‌المثل‌ها و اصطلاحات محلی مربچه به منظور حفظ زبان محلی و انتقال به نسل جدید، فعالیت ترویجی کتابخوانی در مدارس، رونمایی کتاب، طرح تقدیر از خانواده کتابخوان سال روستا، اهدای کتاب و تحت پوشش قرار دادن ۶ روستای اطراف مربچه و تشکیل جلسات کتابخوانی در آن روستاها، برگزاری دوره‌های آموزشی فن بیان و سخنوری، عکاسی، ساخت کلیپ و مشاوره از جمله فعالیت‌های گسترده این روستا بود که منجر به انتخاب روستای دوستدار کتاب شد.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • کامیاب محمدیان IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۸
    مربچه همیشه برنده است🌹🌹

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها