سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶
واکنش «محمدکاظم کاظمی» به پلمب ۲۰ روزه «کافه‌کتاب‌آفتاب»

خراسان رضوی - محمدکاظم کاظمی، نویسنده و شاعر برجسته افغانستانی مقیم مشهد با یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نسبت به پلمب ۲۰ روزه کافه کتاب آفتاب مشهد واکنش نشان داد.

به گزارش خبرگزاری ایران کتاب (ایبنا) در مشهد، محمدکاظم کاظمی با یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته است: قریب به ۲۰ روز است که یکی از فضاهای دلپذیر و مؤثر فرهنگی مشهد مسدود شده است، یعنی «کافه کتاب آفتاب». کافه کتاب آفتاب نه فقط یک کتابفروشی است، نه فقط یک کافه، بلکه یک پاتوق فرهنگی است. بعضی جاها حالت پاتوق یا حتی یک گذر فرهنگی می‌یابند. در این جاها بسیاری از مراودات فرهنگی شکل می‌گیرد؛ بسیار دیدارها و ارتباط‌های فرهنگی و ادبی و هنری بین آدم‌ها در آنجا جرقه می‌زد. فرهنگ مثل یک شهر، به چهارراه نیاز دارد، به بازار نیاز دارد و به جایی که اهالی فرهنگ با هم تعامل و برخورد و داد و ستد داشته باشند. شاید در بین فضاهای فرهنگی خصوصی مشهد، کمتر جایی مثل کافه کتاب آفتاب داشته باشیم که چنین نقش چندمنظوره‌ای داشته باشد.

وقتی چنین فضایی وجود دارد، خیلی‌ها بیشتر انگیزه می‌یابند برای کتاب‌خواندن و کتاب خریدن؛ برای شرکت در نشست‌ها، برای تعاملات فرهنگی. چنین است که «زندگی فرهنگی» یک شهر کامل‌تر می‌شود. با مسدودساختن یک فضا، در واقع یکی از رگ‌های حیات‌بخش این موجود زنده را قطع کرده‌ایم.

خسارت دیگری که به این شکل می‌خوریم، احساس ناامیدی است؛ ناامیدی به آینده، ناامیدی به بهبود اوضاع، ناامیدی از آینده‌دار بودن جوانان. آن جوانی که آینده‌اش را در چنین شغلی می‌بیند، با خود می‌اندیشد که من هم روزی به جای مشاغل دیگر می‌توانم چنین فضایی ایجاد کنم. او طبیعتاً احساس ناامنی می‌کند و عدم اطمینان.

می‌گویید که این فضا دلخواه ما نیست. بیاییم به این بنگریم که فضاهای نادلخواه‌تر هم وجود دارد یا نه؟ آن جوانانی که این فضای فرهنگی را از دست می‌دهند چه خواهند کرد؟ به خصوص اگر ناراضی و سرخورده باشند از این وضعیت. حداقل این است که از کتاب دور می‌شوند و حداکثر اینکه وقتشان را با هزار چیز دیگر سپری می‌کنند.

از پاییز دو سال پیش در این مملکت همه چیز یک پله جابه‌جا شد و حتی گاهی چند پله. نمی‌خواهم بگویم مقصر که بود. ولی می‌شود گفت که خیلی از متولیان و مسئولان فرهنگ مملکت شاید با خود بگویند که کاش به قبل از پاییز ۱۴۰۱ برگردیم. شاید یک روزی که نه چندان دور باشد، با خود بگوییم که کاش جوان‌ها به کافه کتاب‌ها بروند.

و همین طور مسئولان و متولیان امور در مشهد می‌توانند باز به دو سال قبل برگردند، آن زمان که کافه کتاب آفتاب از بازار کتاب گلستان بیرون رانده شد. اکنون در آن محل چه چیزی است که این فضا را پر کرده باشد؟ با خود نمی‌گوییم کاش در آنجا یک کافه کتاب بود؟»

به گزارش ایبنا؛ از صبح شنبه ۲۱ مهر ماه کافه کتاب آفتاب مشهد یکی از پاتوق‌های اهالی کتاب و فرهنگ در مرکز این شهر پلمب شد و همچنان بسته است.

کتابفروشی، بخش کافه، طرفه و عرضه محصولات فرهنگی و بخش گل و ٌمل، مدرسه علوم انسانی در کافه‌کتاب آفتاب مشهد مجموعاً با ۳۵ نفر نیروی انسانی در بازه سنی ۱۸ تا ۷۰ ساله فعال بودند.

کافه کتاب آفتاب در مشهد، بلوار احمدآباد، خیابان قائم، نبش قائم ۴ واقع شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها