به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، چاپ هفتم کتاب «در پی معنا» نوشتۀ تامس نیگل با ترجمۀ سعید ناجی و مهدی معینزاده با ویراستاری مصطفی ملکیان منتشر شد.
یک کلمه یک صوت یا مجموعهای از نشانهها بر روی کاغذ چگونه میتواند به معنای چیزی باشد؟ کلماتی مانند «تَرَق» یا «شُرشُر» وجود دارند که تلفظشان اندکی مشابه چیزی است که این کلمات بر آن دلالت دارند. لیکن معمولاً بین یک نام و چیزی که آن نام اشاره بدان دارد شباهتی نیست. بهطور کلی ارتباط بین یک کلمه و چیزی که کلمه بدان اشاره دارد، اصولاً باید امری کاملاً متفاوت [با روابطی همچون تشابه] باشد.
کلمات انواع بسیار دارند بعضی از آنها نام اشخاص یا اشیا هستند، بعضی دیگر بیانگر کیفیات یا اعمالاند، برخی به روابط امور یا رویدادها اشاره دارند، برخی دیگر اسم، اعداد، مکانها یا زمانها هستند و برخی مانند «و» و «از» فقط بدان جهت معنا دارند که در معنا پیدا کردن عبارات یا سؤالات طولانیتری که این کلمات جزئی از آنها هستند، سهیم میشوند.
در پی معنا کتابی مقدماتی و کمحجم اما بهغایت درخشان و کاربردی اثر استاد و مدرس فلسفۀ سرشناس آمریکایی تامس نیگل (-۱۹۳۷) است که در سال ۱۹۸۷ برای اولین بار منتشر شد.
این کتاب درآمدی کوتاه بر فلسفه است و برای استفادۀ کسانی نگاشته شده است که چیزی از فلسفه نمیدانند. این کتاب جزو معدود آثاری است که برای شروع مطالعات فلسفی یک منبع بسیار مطمئن و کارآمد است. این کتاب درآمدی است که مستقیم و بیواسطه به ۹ مسئلۀ فلسفی میپردازد: چگونه چیزی را میشناسیم؟؛ دیگر اذهان؛ مسئلۀ ذهن-جسم؛ معنی کلمات؛ اختیار؛ درست و نادرست؛ عدالت؛ مرگ و معنای زندگی.
نیگل در این اثر درخشان تا حد امکان نظر شخصی خود را ابراز نکرده و بیشتر سعی در ایجاد پرسشهای صحیح و مواجهه بیواسطۀ مخاطب با مفاهیم داشته است. چنانکه خود او در درآمد کتاب نیز اشاره کرده است دربارۀ متون فلسفی بزرگی و پیشزمینۀ فرهنگی آن متون بحث نمیکند و تاکید میکند که مرکز ثقل فلسفه آن سؤالاتی است که ذهن فکور انسان، آنها را طبعاً بغرنج و معماگونه بیابد. در نتیجه اگر کسی به تفکر مستقیم و بیواسطه دربارۀ این سؤالات بپردازد، بهتر میتواند آثار فلاسفۀ بزرگ و مسائلی آنها با آن درگیر بودهاند را درک کند و از آنها لذت ببرد.
چاپ هفتم «در پی معنا» در ۱۰۸ صفحه و با قیمت ۹۶ هزار تومان از سوی انتشارات هرمس روانه بازار شده است.
نظرات