دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۱
کتاب «آزارشان به مورچه هم نمی‌رسید» منتشر شد

«آن ها چه کسانی بودند، افرادی عادی مانند من و تو و یا هیولا بودند؟» دراکولیچ در این کتاب این سوالات را مطرح می کند تا افرادی را بشناسد که مسئول به وقوع پیوستن جرایم هولناک در جنگ ۱۹۹۰بودند، جنگی که باعث از هم گسستگی کامل یوگوسلاوی شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «آزارشان به مورچه هم نمی‌رسید؛ محاکمه جنایتکاران جنگی در دادگاه لاهه» اثری به قلم اسلاونکا دراکولیچ است که نخستین بار در سال ۲۰۰۳ منتشر شد. این کتاب را سوسا زمانی به زبان فارسی ترجمه کرده واز سوی نشر خوب، روانه بازار کتاب ایران شده است.

دراکولیچ در این کتاب با مطرح کردن این سوالات که «آن ها چه کسانی بودند، افرادی عادی مانند من و تو یا هیولا بودند؟» سعی می‌کند هویت افرادی را بشناسد که مسئول به وقوع پیوستن جرایم هولناک در جنگ ۱۹۹۰ بودند، جنگی که باعث از هم گسستگی کامل یوگوسلاوی شد.

دراکولیچ با استفاده از مشاهدات مستقیم خود از دادگاه‌ها و همچنین منابعی دیگر، افرادی را به تصویر می‌کشد که در طول یکی از بی رحمانه‌ترین نبردها در اروپا و قرن بیستم، به اتهام قتل، تجاوز، شکنجه، صدور حکم اعدام و جنایاتی دیگر محاکمه شدند.

در میان این افراد، چهره های سرشناسی همچون رادیسلاو کریستیچ، اولین کسی که به خاطر نسل کشی محکوم شد، و بیلیانا پلاوشیچ، تنها زنی که به جنایت جنگی متهم شد، به چشم می‌خورند.

اسلاونکا دراکولیچ، (۱۹۴۹)، روزنامه نگار و نویسنده‌ای اهل کرواسی است.او در دانشگاه زاگرب در رشته ادبیات تطبیقی و جامعه شناسی تحصیل کرد و از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۲ با دوهفته نامه استارت و باناس همکاری کرد.

او در اوایل دهه ۱۹۹۰ کرواسی را به دلیل مسائل سیاسی ترک کرد و رهسپار سوئد شد. آثار و مقالات او در بسیاری از نشریات اروپایی و بین المللی مانند لااستامپا، فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، نیشن، یوروزین چاپ شده است.

در قمستی از متن این کتاب می‌خوانیم: «بیست و سه سال پیش، فجیع‌ترین کشتار اروپا بعد از جنگ جهانی دوم، در ژوئیه سال ۱۹۹۵ در صربرنیتسای بوسنی صورت گرفت. تنها طی چند روز، بیش از هشت هزار نفر از مردان و پسران مسلمان به دست ارتش صرب اعدام شدند. به سختی می‌توان تصور کرد که جنایتکاران جنگی رادوان کاراژیچ و راتکو ملادیچ (عاملان کشتارجمعی) افرادی عادی بوده باشند و هیولا نباشند.

درواقع، اطمینان بخش‌تر است اگر هردوی آنها (و نیز بقیه در لاهه) را صرفاً دیوانه، شخصیت‌های آسیب‌پذیر یا جنایتکار بالفطره اعلام کنیم. بی شک از بین صدها نفری که یا به واسطه دستور به دیگران و یا به طور مستقیم در جنایات جنگی حوزه بالکان، رواندا، اوکراین، سوریه، افغانستان (یا جنگ هایی از این دست) نقش داشتند، برخی از نظر روانی بیمار بودند. اما مسئله اینجاست که در صف جنایتکاران جنگی تعداد چنین افرادی ناچیز است. بقیه آنها چطور؟ چه کسانی هستند و چه چیزی آنها را به جنایتکار تبدیل کرده است؟»

کتاب «آزارشان به مورچه هم نمی‌رسید» توسط نشر خوب و با ترجمه سوسا زمانی، در ۱۷۶ صفحه و به بهای ۱۷۰ هزار تومان روانه بازار نشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها