سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۵
کتابخانه ملی باید خانه گفت‌وگو باشد

محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور در آیین تکریم و معارفه رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت:کتابخانه ملی باید خانه امن پژوهشگر و محل گفت‌وگو باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین تکریم و معارفه رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور، سه‌شنبه (۲۹ آبان‌ماه) در کتابخانه ملی برگزار شد.

عارف در مراسم تکریم و معارفه رئیس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: توفیق دیدار رئیس پیشین کتابخانه ملی ایران آقای مختارپور را نداشتم اما از او تشکر می‌کنم. از پذیرفتن مسئولیت ریاست کتابخانه ملی از سوی این فرد نخبه و فرهیخته - غلامرضا امیرخانی - تشکر می‌کنم که با قبول مسئولیت هم خانواده کتابخانه ملی و هم اندیشمندان و نخبگان را خوشحال کرد.

وی با بیان اینکه دولت به نتیجه خوبی برای انتخاب ریاست کتابخانه ملی رسید، ادامه داد: با شناخت و تعصبی که نسبت به کتابخانه ملی دارم امیدواریم، دوره درخشانی برای فعالیت کتابخانه ملی باشد.

عارف افزود: ابتدای نیمه اول دهه ۸۰ و آغاز تدوین برنامه سوم توسعه، مهم‌ترین راهبرد کشور را اصلاحات ساختاری با هدف ارتقا بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها قرار دادیم. یکی از ایده‌هایی که درباره برخی مکان‌ها از سوی برخی نخبگان مطرح شده بود، بحث ادغام کتابخانه ملی و سازمان اسناد بود که در مکان فعلی کتابخانه ملی باشد؛ البته مرکز اسناد زودتر منتقل شده بود.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه ادغام سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مخالفان جدی داشت، اظهار کرد: بخشی از نگرانی‌ها برای حفاظت از اسناد بود؛ زیرا کتابخانه و کتاب جنبه نماشی تلقی می‌شد اما تنظیم نگهداری و حفاظت از اسناد سبک و سیاق خاصی می‌خواست. در نهایت دولت وقت، یک نظر کارشناسی داد و این ادغام کارشناسی انجام شد. اگر یک کار خوب آن زمان انجام شد، همین ادغام بود.

عارف با تاکید بر جایگاه کتابخانه ملی گفت: کتابخانه ملی باید خانه امن پژوهشگر و محل گفت‌وگو باشد.

عارف با اشاره به جایگاه کتاب و کتابخوانی در کشور و شعارهای فرهنگی انقلاب اسلامی عنوان کرد: انقلاب اسلامی ایران انقلاب فرهنگی بود و قاعدتاً باید فرهنگ را اولویت قرار می‌داد اما احساس می‌کنم با تصمیم درست ادغام کتابخانه ملی در سازمان اسناد سابقه کتابخانه محو و البته به جایگاه نگهداری و حفاظت از اسناد نیز لطمه وارد نشد.

وی با یبان اینکه کتابخانه ملی در تاریخ یک قرن اخیر کشور سابقه درخشانی دارد، عنوان کرد: نگاهی که به کتابخانه ملی و سازمان اسناد داریم؛ نگاه راهبری، راهنمایی و نظارت بر همه مجموعه‌های اسناد علمی و فرهنگی کشور است و بحث دخالت مطرح نیست.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه کتابخانه‌های خوب و قابل قبولی در کشور داریم که صاحب ندارند، گفت: البته صاحب حقوقی دارند اما صاحب معنوی خوب، یعنی کسی که از نظر فرهنگی به این کتابخانه‌ها و نهاد علمی بپردازد، وجود ندارد این مجموعه‌ها اشکالات و ایراداتی دارند.

وی افزود: البته صمیمانه از مسئولان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تشکر می‌کنم؛ یکی از دغدغه‌های آقای صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همین کتابخانه‌های عمومی هستند اما فراتر از این کتابخانه‌ها، موقعیتی است که کتابخانه ملی باید داشته باشد.

عارف با بیان اینکه بر این باورم، کتابخانه ملی فقط در ایران نقش مهمی را ایفا نمی‌کند، اظهار کرد: کتابخانه ملی ایران از نظر تمدنی، خارج از مرزهای ایران نیز نقش مهمی ایفا می‌کند. ایرانیان خارج از کشور نیز باید و البته به کتابخانه ملی خودشان افتخار کنند؛ البته وقتی اسم شاعران و اهالی برجسته فرهنگ ایرانی در جغرافیای قراردادی فرهنگی، به نام کشورهای دیگر زده می‌شود، ابتدا انسان احساس ناراحتی می‌کند.

ادامه دارد…

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها