شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۰
سیاست‌ ارزی بانک مرکزی برای کاغذ/حرکت روی مرز ثبات یا بی‌ثباتی بازار؟

برخی کارشناسان می‌گویند یکی از دلایل انتظار طولانی واردکنندگان کاغذ متقاضی ارز، سیاست بانک مرکزی برای کاهش آسیب به بازار به‌واسطه اعلام نیاز پیش از موعد برخی واردکنندگان است؛ اما فعالان صنف این سیاست‌ را موجب لطمه به بازار می‌دانند.

سرویس مدیریت کتاب خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): یکی از چالش‌های جدی فعالان حوزه چاپ و نشر کشور، تامین کاغذ و مواد اولیه مرغوب و استاندارد است، طی ماه‌های اخیر، نوسانات قیمت ارز در بازار ارز موجب شده که حجم رسمی برای خرید ارز رشد کند و همین موضوع موجب شده که برخی از متقاضیان در صف‌های طولانی‌مدت، دو تا سه ماه منتظر بمانند.

بانک مرکزی اما روزانه، آمار تأمین ارز واردات را اطلاع‌رسانی می‌کند و در بیانیه‌های خود اعلام کرده است مشکلی در زمینه تامین ارز مورد نیاز متقاضیان وجود ندارد اما برخی از فعالان حوزه تجارت به‌ویژه در حوزه چاپ و نشر و کاغذ، نسبت به روند طولانی شدن تخصیص ارز گلایه دارند.

در این زمینه، محمد فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در گفت‌وگو با ایبنا با بیان اینکه روال عادی، در تامین ارز مورد نیاز کاغذ انجام می‌شود، گفت: اگر واردکنندگان کاغذ در این حوزه مشکل دارند درخواست خود را به من بدهند تا پیگیری کنم.

پیش از این حسن میرباقری، رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا نیز درباره تخصیص نیافتن ارز واردات کاغذ، به ایبنا گفته بود که این مسئله، مشکلات زیادی برای تُجار ایجاد کرده است که بخش عمده آن مشکلات مالی و هزینه‌های سربار شامل انبارداری است که تخصیص نیافتن ارز ایجاد کرده است؛ زیرا عموماً هزینه دموراژ به نرخ روز دلار محاسبه می‌شود و همین مسئله هزینه سربار زیادی برای آن‌ها ایجاد می‌کند.

میرباقری خواستار تسهیل شرایط تخصیص ارز برای واردات کاغذ شده و گفته بود که این مسئله به تُجار و واردکنندگان قدیمی کمک می‌کند، با چالش‌های کمتری در واردات کالا روبه‌رو شوند اما استمرار این مسئله در طولانی‌مدت به برهم خوردن تعادل موجودی کالا در بازار، همچنین بدعهدی واردکنندگان نسبت به مشتریان منجر می‌شود.

سیاست‌ ارزی بانک مرکزی برای کاغذ/حرکت روی مرز ثبات یا بی‌ثباتی بازار؟

همچنین غلامرضا شجاع، مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان با اشاره به افزایش قیمت کاغذ در بازار، علت اصلی روند صعودی بهای این کالا را تخصیص نیافتن ارز اعلام کرده بود، به‌گفته او در بسیاری از موارد، فعالان صنف، گاهی دو ماه یا بیشتر در صف سامانه ثبت سفارش وزارت صمت یا تخصیص ارز بانک مرکزی معطل می‌مانند و همین مسئله روند فعالیت آن‌ها را مختل می‌کند.

در این میان برخی کارشناسان بازار بر این باورند که واردکنندگان مواد اولیه و مواد مصرفی کارخانه‌ها و بنگاه‌های تولیدی برای اینکه با افزایش قیمت روبه‌رو نشوند، زودتر از موعد مقرر به دنبال دریافت ارز دولتی هستند که همین موضوع به طولانی شدن صف دریافت ارز دامن‌زده است و به نوعی تقاضای کاذب وجود دارد و به همین دلیل بانک مرکزی در تخصیص ارزها کمی تعلل دارد.

باید گفت با اینکه بانک مرکزی به دنبال کنترل نوسانات بازار است و تلاش می‌کند نحوه تخصیص ارز بر موجودی کالاهای مختلف در بازار تاثیر نگذارد اما برخی حوزه‌های حساس و استراتژیک مانند کاغذ و زینک که مورد نیاز اهالی چاپ و نشر است نیازمند تمهیدی ویژه از سوی بانک مرکزی است تا چراغ فرهنگ و کتاب روشن بماند و ناشران دغدغه‌ای برای تامین کاغذ مورد نیاز خود نداشته باشند.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ستاره IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۷
    عالی هست خودمم دوست دارم شرکت کنم اما میزنم نمیاد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها