گروه استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - معصومه آموده: داستان زندگی افراد پرتلاش سرشار از پشتکارهایی است که با وجود مشکلات بسیار توانستند به خواستههای خود برسند. مرتضی صفری، شاعر گرمساری از قدیمیهای گرمسار به شمار میرود و با وجود اینکه مشکلات سبب شد تا تحصیل نکند دست از تلاش بر نداشت و به مطالعه کردن ادامه داد تا جایی که اکنون شعر میسراید.
مرتضی صفری، هفتم آذر ماه سال ١٣١۵ در روستای اللهوری آباد از توابع شهرستان گرمسار متولد شد. وی از سال ١٣٣٢ به دلیل مشکلات مالی و نبود مدرسه در زادگاهش از ادامه تحصیل انصراف داد و به دامداری و کشاورزی رویآورد.
این شاعر گرمساری، با وجود مشکلات و باز ماندن از تحصیل، سرودن شعر آغاز کرد و علاقه به مطالعه و محیطهای آموزشی باعث شد تا در سال ١٣۵۴ آموزش و پرورش وی را استخدام کند. صفری بهقدری پشتکار داشت که همزمان با کار در آموزشوپرورش به دامداری، کشاورزی و کاسبی مشغول بود تا اینکه در سال ١٣٨٠ از آموزش و پرورش بازنشسته شد و سال ٩٠ به دلیل کهولت سن دامداری و کشاورزی را کنار گذاشت اما مطالعه و کسب را رها نکرد.
قرار است از این شاعر همزمان با تولد ۸۸ سالگیاش تقدیر شود. سرودن شعر، حضور در برنامههای فرهنگی رادیو و کمک به فرهنگ و زبان شهرستان گرمسار، نتیجه مطالعه در زندگی مرتضی صفری است برای شاخت بهتر ویژگیهای مرتضی صفری با حسین صفری پسر وی گفتوگو کردیم تا از جزئیات مراسم جشن کتاب و زندگی مرتضی صفری با خبر شویم.
- چه برنامههایی قرار است در جشن کتاب برگزار شود؟
در جشن کتاب امسال ٨٨ جلد کتاب به من مناسبت ٨٨ سالگی پدر که شامل ٣٠ نسخه از کتاب «فرهنگ واژگان و اصلاحات روستایی و عشایری گرمسار و آرادان» نوشته علیرضا شاه حسینی و کتابهای دیگری است، به حضار اهدا خواهد شد.
کتاب «فرهنگ واژگان و اصلاحات روستایی و عشایری گرمسار و آرادان» در مورد اصطلاحات کشاورزی و دامداری روستای سنرد شهرستان گرمسار است. علاوه بر اهدای کتاب، استادی به نام امیر نجفی که از شاهنامهخوانهای معروف گرمساری به شمار میرود، قصد دارد شعرهای پدر را با آواز بخواند و مراسم تولد پدر نیز برگزار میشود.
- چه خاطرههای تلخ و شیرینی از نوشتههای پدر در ذهن دارید؟
پدر یک سری اشعار را در مورد مرگ میخواند و این برای ما تلخ است البته ما فکر میکنیم که این شعرها تلخ هستند اما درون مایه این شعر این است که تا وقتی زندهایم از یکدیگر مراقبت کنیم و بعد از اینکه از این دنیا برویم گل بردن بر سر قبر و مراسم مرسوم برای عزاداری سودی ندارد.
آموزنده بودن اشعار و شنیدن آن از زبان پدر و اینکه شعرها مورد پذیرش دیگران قرار میگیرد از شیرینیهای نوشتههای پدر محسوب میشود. با وجود اینکه ما از تحصیلات دانشگاهی برخورداریم و پدر تحصیلات تکمیلی ندارد در زمینه ادبیات و شعر از ما جلوتر است. به دلیل اینکه سن و سال پدر بالاست خیلی از موارد در ذهن وی باقی نمیماند اما به دلیل مطالعه زیاد اشعار را به یاد دارد.
- پدر با چه روشی شما را به مطالعه کتاب ترغیب کرد؟
وقتی در دست بزرگتر خانه کتاب را مشاهده میکردیم خواه و ناخواه ذوق خواندن کتاب در ما شکل میگرفت و اگر در زمان گفتن، نوشتن و خواندن کلمهای را به یاد نیاوریم پدر به شوخی و جد به مطالعه تاکید میکند و برای ترغیب افراد کتاب هدیه میدهد و به ما نیز سفارش میکند اگر قصد هدیه دادن داریم، کتاب هدیه دهیم.
- چرا شعرهای پدر را در رسانهها مشاهده نمیکنیم؟
پدر من برای خود و دلش شعر میسرود و در این فضاها نبود که بخواهد کارهای خود را رسانهای کند. در این سالهای اخیر که کتابهای شاه حسینی که در مورد گرمسار و آرادان بود را دید و به آثار این نویسنده علاقهمند شد و پس از رونمایی کتاب «فرهنگ واژگان و اصلاحات روستایی و عشایری گرمسار و آرادان» با پیشنهاد و همکاری انتشارات حبله رود تصمیم گرفت تا به تعداد سالهای عمر خود به افراد مختلفی که در این مراسم شرکت میکند، کتاب هدیه دهد.
نظر شما