دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۴
ناموری که «نام‌آوران لرستان» را نگاشت

لرستان - «محمدرضا والی‌زاده معجزی» با نگارش کتاب‌های ارزنده در حوزه تاریخ، فرهنگ، ایلات و عشایر لرستان خدمات ماندگاری در راه اعتلای فرهنگ این استان داشته است. او قلم در دست و کتابی در برابر، جان به جان آفرین تسلیم کرد.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): محمدرضا والی‌زاده معجزی در سال ۱۲۹۶ ش. در خرم‌آباد، به دنیا آمد. پس از طی دوران کودکی نزد پدرش که مردی فاضل بود سواد خواندن و نوشتن را فرا گرفت و به کسب دانش و معرفت پرداخت او با علاقه و شوقی که به ادامه تحصیلات و دانش‌اندوزی داشت با وجود عدم امکانات آموزشی در خرم‌آباد آن روزگار تا سال ۱۳۱۲ خورشیدی تحصیلات خود را به پایان رسانید.

استعداد ذاتی و تشویق پدر او را به کار مطالعه تحقیق و کتابخوانی علاقه‌مند ساخت به گونه‌ای که از وی مردی با معلومات و آگاه و آشنا به مسایل تاریخی فلسفی و حکمت و ادبیات فارسی و عربی ساخته شد.

وابستگی‌های فامیلی، مصاحبت‌های مستمر با سران و ریش‌سفیدان عشایر و استفاده از اطلاعات تاریخی پدر درباره ایلات و عشایر لرستان وی را به مطالعه و بررسی بیشتر تاریخ و فرهنگ این سامان علاقه‌مند ساخت.

سال ۱۳۱۴ ش. به استخدام وزارت کشور درآمد. مدتی در فرمانداری خرم‌آباد مشغول به کار شد. پس از گذراندن دوره مدیریت دولتی و سال‌ها خدمت در کردستان، به سمت بخشداری طرهان کوهدشت منسوب شد.

وی در تمام این سال‌ها، به جمع‌آوری اسناد و منابع گران‌بهایی درباره تاریخ و فرهنگ لرستان پرداخت و نگارش کتب و رسالات گران بهایی را در حوزه تاریخ و فرهنگ و ایلات و عشایر لرستان به انجام رسانید.

والی‌زاده معجزی در شیوه نگارش و خط از پختگی لازم برخوردار بود و در خوش‌نویسی بهره کافی داشت. او گرایشی به شعر و شاعری داشت و درج قطعه‌ای از سروده‌های معجزی در کتاب گلزار ادب مرحوم استاد غضنفری امرایی نشانه‌ای از ذوق و قریحه شاعری او است.

والی‌زاده معجزی مبلغ قوم لُر بود

والی‌زاده معجزی یکی از چهار رکن رکین و مهمان هزار حصین و مبلغان قوم لر است که نسل به نسل و به دور از هرگونه تعصب قومی و قبیله‌ای و اغراق و مبالغه، تاریخ شفاهی لرستان را با اعتماد، اسناد و مدارک او جمع‌آوری فرمان‌های حکومتی تدوین آداب و رسوم آنان را در نهایت بلاغت بیان کرده است. نوشته‌های معجزی در روند تاریخ‌نگاری لرستان دارای جایگاه ویژه‌ای است.

«تاریخ لرستان»، روزگار قاجار از تأسیس تا کودتای ۱۲۹۹ ش.، «تاریخ لرستان»، روزگار پهلوی از کودتای ۱۲۹۹ ش. تا نهضت ملی ایران، «نام‌آوران لرستان» (شرح حال رجال اجتماعی، سیاسی، مذهبی و فرهنگی و سرشناسان لرستان از قرون نخستین اسلامی تا دوره معاصر)، «سفرهای رضاشاه» از جمله آثار ارزشمند منتشر شده زنده‌یاد معجزی هستند. همچنین کشکول معجزی، انتساخی بر امثال و حکم علامه دهخدا و تاریخ کولیان (غربالگران) ایران و جهان او منتشر نشد.

اهدای ۵ هزار جلد کتاب به دانشگاه لرستان

کتابخانه ۵ هزار جلدی زنده‌یاد والی‌زاده معجزی از سوی وارثان وی در سال ۱۳۸۰ به گروه تاریخ دانشگاه لرستان اهدا و اکنون نیز مورداستفاده استادان و محققین و دانشجویان قرار دارد.

والی‌زاده معجزی در یازدهم مهرماه ۱۳۶۰ در خرم‌آباد بدرود حیات گفت.

حسین والی‌زاده معجزی فرزنده زنده‌یاد محمدرضا در مورد علاقه وی به کتاب می‌گوید: هرکس پدر را می‌شناسد از زحمات علمی و فرهنگی او آگاه است می‌داند پدر با کتاب می‌خوابید و با کتاب برمیخاست و سراسر زندگی عشق و علاقه او در مطالعه و نوشتن و خواندن خلاصه می‌شد تا حدی که قسمت اعظم درآمدش را صرف خرید کتاب می‌کرد و عشق و علاقه‌اش باعث می‌شد که از خانواده و وضع معیشت آنها گاهی غافل بماند و در لحظه مرگ (یازدهم مهرماه ۱۳۶۰) در حالی جان به جان آفرین تسلیم کرد که قلم در دست و کتابی در برابر داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها