یکشنبه ۲۰ دی ۱۳۸۸ - ۰۹:۳۰
مطالعات زنان و فمينيسم در كتاب ماه علوم اجتماعي

بيست و يكمين شماره ماهنامه تخصصي اطلاع‌رساني، نقد و بررسي كتاب با عنوان «كتاب ماه علوم اجتماعي» ويژه مطالعات زنان و فمينيسم از سوي خانه كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين مجله، نشريه‌اي است كه با هدف اطلاع‌رساني و نقد و بررسي كتاب به صورت ماهانه منتشر شده و مي‌كوشد از طريق بحث و بررسي درباره رابطه متقابل كتاب و جامعه، چشم‌انداز گسترده‌تري از مسايل مربوط به كتاب‌هاي علوم اجتماعي را ترسيم كند و از اين طريق بين ناشران، دست‌اندركاران فني، پديدآورندگان، كتابداران، مخاطبان و ساير فعالان عرصه نشر، رابطه‌اي موثر ايجاد كند.

دكتر سيدرضا نقيب‌السادات، سردبير اين نشريه، در بخش «سخني با خواننده» با عنوان «زنان و نگرش‌ها نسبت به ايشان» مي‌نويسد: «كتاب ماه حاضر، اختصاص به موضوع مطالعات زنان و فمينيسم دارد. جايگاه و موقعيت زنان و نيز نگرش‌هايي كه زن و حقوق او را كانون توجه خويش ساخته‌اند همواره يكي از مباحث محوري جوامع بوده است. علاوه بر اين نگرش، زنان و فعالان زن نسبت به نگرش‌هاي جامعه در مورد زن و فاصله آن از نگرش‌هايي كه خويش در مورد زنان و انتظارات ارزشي از امكانات ارزشي مي‌تواند موجب حركات و تغييرات اجتماعي گردد كه به سهم خود مساله‌اي اساسي و قابل تامل است. فمينيسم يكي از اين زمينه‌ها است.
تغيير شرايط زنان در دنياي امروز -و بخصوص پس از كنفرانس 1955 پكن- را بخوبي مي‌توان مشاهده نمود كه طي آن جنبش زنان به منظور حساس نمودن نقش زنان، روابط خانوادگي و فقرايشان در سطح جهاني، از طريق برجسته نمودن موقعيت زنان در مقياس جهاني، زنان سراسر جهان را به هم پيوند زده است.
حركت‌هاي اخير زنان فاز جديدي از فعاليت‌ آنان را شكل داده است و يا به چالش كشيدن قواعد و هنجارها و رسوم و نقد قوانين حقوقي جامعه مشخص مي‌گردد؛ در حالي كه فعاليت زن ايراني عصر مشروطه بر مدار مسائلي همچون حق آموزش زنان و دختران و حق فعاليت اجتماعي او مي‌گشت و در پي اثبات هويت انساني خويش بود. فعاليت زن ايراني معاصر معطوف به احراز مناسب سياسي و اجتماعي و بازنگري و اصلاح قوانين حقوقي به سمت برابري زن و مرد است. اين امر بخصوص با گسترش روز‌افزون سطح تحصيلات زنان، كاهش نرخ باروري و افزايش نرخ اشتغال آنان در كنار ظهور رشد سازمان‌ها و نهاد‌هاي فعال در زمينه مسائل زنان و فعاليت زنان نخبه در فعال نمودن شكاف‌هاي جنسيتي همزمان با انتشار انديشه‌هاي فمينيستي در سطح جهاني، دامنه وسعت بيشتري يافته است.
اهميت و فراواني مسايل مطروحه درباره‌ زنان خصوصا در مجامع بين‌المللي، قرن حاضر را از ويژگي‌هاي خاصي برخوردار نموده است. از يكسو در ميان دانشمندان علوم اجتماعي و متفكران و سياستگذاران، علاقه فزاينده‌اي نسبت به درك موضوعات گوناگون در مورد زنان و پايه‌ريزي سياست‌ها و برنامه‌هايي براي گسترش سريع نقش و موضوع آنان در جهت تثبيت خانواده، اشاعه‌ فرهنگ، شكوفاي اقتصاد و استعدادهاي جامعه بوجود آمده است و از سوي ديگر مسايل مربوط به زنان، دستمايه برخي از جريان‌هاي افراطي جهان شده تا با برانگيختن احساسات و عواطف اين قشر عظيم و تعيين كننده‌ جامعه بشري به جاي حل مشكلات، اغراض و اهداف خاص و گاه اهداف سياسي خود را تامين كنند. اين تحول در حالي مطرح مي‌شود كه زنان شرق و غرب در اسارت تساوي و آزادي كاذب مي‌سوزند و نظاره‌گر قوانيني هستند كه پياپي تساوي كار مردان و زنان را تصويب نموده و فطرت ظريف آنان را زير چرخ‌هاي خشن تمدن مي‌كوبند. اما اين تحول در جهت كسب امكانات بهتر براي زنان در ايران با تحقق انقلاب اسلامي صورت گرفت. اين تحول هويت تاريخي زنان را تحت تاثير قرار داد و بدنبال آن زنان در پي ‌بازيابي اصالت خويش به تلاش پرداختند.
رويكردهاي بعدي در اصالت بخشيدن به نقش‌هاي بيولوژيك يا اجتماعي از پيامدهاي بعدي تقابل ديدگاه‌هاي مختلف نسبت به زنان است.
به هر حال بذل توجه علمي به جريانات، مطالعات، نگرش‌ها و عوامل مرتبط با مسايل زنان اجتناب ناپذير و ضروري به نظر مي‌رسد».

«بررسي ديدگاه‌ها و انديشه‌هاي انتقادي متفكران مسلمان ايراني در خصوص غرب و ارتباط جمعي» نوشته دكتر سيدرضا نقيب‌السادات و «عظمت حقوق و اجتماعي زن در قرآن و سنت» نوشته مظفر اكبري‌مفاخر، عناوين بخش «ديدگاه» اين شماره ماهنامه را تشكيل مي‌دهند.

در بخش معرفي و نقد كتاب(فارسي)، اين عناوين به چشم مي‌خورند: سير تحول اجتماعي زنان در يكصد سال اخير (زينب غريب‌زاده)، جامعه‌شناسي جنسيت (دكتر رشيد جعفرپور)، اسلام و تفاوت‌هاي جنسيتي (سيده‌فاطمه محبي)، زن و هويت‌يابي در ايران امروز (مينا يميني)، تاريخچه، نظريات، گرايش‌ها، و نقد فمينيسم (سيده‌فاطمه محبي).

جامعه‌شناسي زنان (دكتر شهلا باقري، زهرا قرباني، معصومه كرامتي)، فمينيسم قدم اول (زهره علي‌عسگري)، جنس ضعيف، گزارشي از وضعيت زنان (روح‌انگيز طاهري)، روش‌هاي رهايي‌بخش: مطالعات زنان و پژوهش اجتماعي (منيژه مقصودي)، فمينيسم در آمريكا تا سال 2003 (آيناز جعفري) و فمينيسم؛ راه بي‌راه (اكرم حسيني)، عناوين كتاب‌هاي لاتين هستند كه معرفي و نقد شده‌اند.

در بخش مقاله نيز اين چهار عنوان درج شده است كه عبارتند از: تحليل جايگاه مشاركت زنان در فرآيند توسعه سياسي - اجتماعي انقلاب اسلامي ايران (بهزاد رضوي‌الهاشم)، فناوري اطلاعاتي و ارتباطي و مساله جنسيت در كشورهاي در حال توسعه (حبيب راثي تهراني)، كليشه‌سازي جنسيتي در مورد كانديداهاي سياسي (اكرم اميني)، نگاهي بر وضعيت خانواده با رويكرد فمينيست (فرشته فرح‌دوست، راحله رفيع‌راد).

«معرفي گزيده‌اي از منابع مرتبط با حوزه مطالعات زنان» كاري از پوپك طاعتي، عنوان مطلب اطلاع‌رساني اين شماره است.

بيست و يكمين شماره ماهنامه «كتاب ماه علوم اجتماعي» (ويژه مطالعات زنان و فمينيسم) در 108 صفحه و بهاي 12000 ريال به همراه لوح فشرده فهرست كتاب‌هاي منتشر شده آبان‌ماه 1388 راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط