به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در سال ۸۸ کتابخانهها، مراکز و موسسات متعددی براي ترویج و تعمیق فرهنگ نقد و بررسی کتاب با حضور مولفان، نویسندگان آثار و ناشران فعالیت داشتند که از آن میان میتوان به کتابخانه تخصصی «اوقات فراغت، تربیت دینی و نوجوان» موسسه تسنیم نور اشاره داشت.
این مرکز در سال ۸۸ با برپایی بیش از ۱۰ جلسه نقد و بررسی کتابهای حوزه تربیتی و آموزشی جوان و نوجوان، طرح آزمایشی خود را برای برداشتن گامهای جدیدتری در این باره پشت سر گذاشت.
در این باره حسین عالمبخش، مدیر روابط عمومی موسسه تسنیم نور، یکی از مشکلات برپایی این نشستها را کمبود آثار و تالیفات در حوزه تربیتی جوان و نوجوان در ایران دانست که توسط استادان و صاحبنظران توانای کشورمان به رشته تحریر درآمده باشند.
وي گفت: همچنين یافتن و راضی کردن نویسندگان و استادان برای این که اثرشان مورد نقد و برسی قرار گیرد، از دیگر مسایل این وادی است، چرا که متاسفانه هنوز فرهنگ نقد و بررسی جایگاه خود را نیافته و نهادینه نشده است. بسیاری از افراد با نقد بیگانهاند و تنها تصورشان بیان ضعفها و معایب کتاب است، در حالی که بخشی از نقد، پرداختن به کاستیهای اثر است و بیان ویژگیهای مثبت و نقاط قوت اثر، بخش دیگری از نقد را به خود اختصاص میدهد.
وی ایجاد هماهنگی میان نویسندگان آثار، منتقدان و صاحبنظران این حوزه برای برپایی نشستهای نقد و بررسی کتاب در زمانی واحد را از دیگر نارساییها و مشکلات برپایی این جلسات عنوان کرد و افزود: زمان زیادی نياز است تا بتوانیم یک جلسه نقد را برنامهریزی و برپا کنیم.
از آنجا که برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب بر مبنای حضور مخاطبان، برپایی جلسات و حضور فعال در این برنامهها استوار است، افتادن در وادی تکرار از نظر محتوا یا نحوه اجرای برنامه و مخاطبان، از آسیبهای عمده این جلسات به شمار میآیند که هر یک از فعالان این عرصه برای مقابله با آن راهکارهایی را اندیشیدهاند.
کتابخانه تخصصی تسنیم نور نیز برای دوری از این معضلات و غنا بخشیدن به برنامههای خود در راستای تشکیل جلسات نقد و دعوت از برگزارکنندگان و انتخاب آثار قابل نقد، کارگروههایی را تشکیل میدهد که با حضور دکتر سعید غفاری، مسوول کتابخانه، علیمردانی، مسوول دفتر مطالعات و برنامهریزی و حسین عالمبخش به عنوان مسوول دفتر روابط عمومی، با ترسیم برآیندی از جلسات برگزار شده، در راستای اهداف آتی این نشستها تدابیری را رقم زنند.
عالمبخش با توجه بر برنامههای اجرا شده در سال گذشته اظهار داشت: این کتابخانه تخصصی در سال جدید تصمیم دارد با اتخاذ رویکردهای نوینی حرکت قبلی خود را تداوم بخشد. نقد کتاب بر پایه مخاطبان خود استوار است. از سوی دیگر برای نویسنده اثر در تالیفات بعدی و آگاهی از آراء و نیازهای مخاطبان و استانداردهای تدوین آثار سودمند است و ناشران را نیز با شیوههای جدید بررسی و تنظیم کتاب آشنا میسازد. برپایی چنین نشست هایی، ارتقا سطح علمی و فرهنگی کشور را به همراه دارند.
وی با اعلام امکان جابهجایی و انتقال این کتابخانه تخصصی به طبقات پایینی این ساختمان، از افزایش ساعات کاری و تخصصیتر شدن ارایه خدماترسانی این کتابخانه خبر داد و بیان داشت: با ایجاد فضای بیشتر برای مخاطبان این مرکز تصمیم داریم ساعات کاری این کتابخانه را نیز نظیر سایر کتابخانههای عمومی تا ساعت ۱۹ وسعت بخشیم و پنج شنبهها نیز به ارایه خدمات رسانی اشتغال ورزیم. در کنار این فعالیتها نیز در نظر داریم علاوه بر تخصصیتر شدن جلسات نقد و بررسی کتاب، جلسات نقد فیلمهای آموزشی را نیز با حضور استادان این حوزه و کارشناسان مرتبط برگزار کنیم تا در غنابخشی به جلسان بررسی کتابهایمان تاثیر مضاعفی داشته باشد.
این فرایند میکوشد با ایجاد تنوع در بر اجرای جلسات نقد کتاب از زاویههای متفاوتی دستاندرکاران را با مسایل و نیازهای جوانان آشنا سازد و بر غنای تشکیل این نشستها بیفزاید. ایجاد تعامل با مراکز دانشگاهی برای استفاده از استادان برجسته حوزههای آموزشی و تربیتی جوانان و نوجوانان با حضور دانشجویان این رشتهها، از دیگر فعالیتهایی است که این کتابخانه برای پر بارتر شدن جلسات خود و تعمیم دستاوردهای این نشستها در سال ۸۹ در فهرست برنامههای خود دارد و میخواهد علاوه بر تولیدکنندگان فرهنگی افرادی که میخواهند در این زمینه گام بردارند را با ابعاد نوینی آشنا سازد و از دریچه تالیفات نگاه ویژهای به این مقوله داشته باشد.
در ابتدای برگزاری این جلسات با توجه به محتوای نگارشی اثر، به نکات ویراستاری و تالیفی آن نیز تاکید فراوانی میشد، در حالی که با گذشت زمان و عبور از پلههای ابتدایی این مسیر، کتابخانه تخصصی تسنیم نور قصد دارد با تمرکز خاص و رویکردهای محتوامدارانه، تنها به مضامین کتاب و نگاه نویسنده بپردازد تا در ویرایشهای بعدی اثر و آثار آتی نویسندگان اثرگذار باشد.
در این راستا، علاوه بر دعوت از صاحبنظران در کنار برپاکنندگان جلسات، با افزایش ساعات برپایی این برنامهها، تصمیم دارد انعکاس رسانهای بیشتری به اجرای این نشستها دهد تا اقشار بیشتری از مخاطبان را با دیدگاههای تربیتی و آموزشی و نقد کتابهای این حوزه آشنا کند.
در برخی از این جلسات ناشران آثار نیز دیده میشوند که به شکل کمرنگی حضور دارند. عالمبخش درباره این موضوع عنوان داشت: در بررسی هر اثر از ناشر آن نیز دعوت میشود تا در این برنامه حضور يابند، چرا که آنان هم یکی از حلقههای چرخه نشر کتابند. در برخی از موارد نیز به دلیل مشکلات زمانی آنها فرصت حضور نمییابند، اما در برخی از این جلسات نیز دیده میشود که ناشری به دلیل علاقه، در تعدادی از جلسات بعدی که به اثر او نیز ارتباطی ندارد، حضور مییابد تا با آگاهی از اصول این حوزه در کار خود با موفقیتهای بیشتری مواجه شود.
وی با اباز تاسف از این که «نقد کتاب هنوز در ایران جانیفتاده است، همچنان که نقد فیلم، تئاتر و موسیقی هنوز جایگاه واقعی خود را نیافتهاند» اظهار داشت: کتابخانه تخصصی تسنیم نور با هدف تعمیق و فرهنگسازی نقد کتاب میخواهد آمار مخاطبان را افزایش دهد.
مدیر روابط عمومی موسسه تسنیم نور در پاسخ به این سوال که «چرا با وجود برنامهریزیهای گسترده میزان انعکاس و برونیافت رسانهای این نشستها اندکاند و خبرنگاران محدودی به این جلسات دعوت میشوند؟» گفت: این موضوع هنوز به شکل اصلی در سیاستگذاریهای این موسسه مطرح نشده است و همچنان که یادآور شدم، هنوز در ابتدای راهیم و میخواهیم با تخصصیتر شدن فعالیتها و نشستهای نقد و برسی آثار نتایج این مراسم را رسانهایتر کنیم. ضمن این که اکنون هم علاوه بر پایگاه اطلاعرسانی IDO ، خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) که تنها پایگاه تخصصی اطلاعرسانی در این زمینه است و با ما همکاری دارد. در این راستا تصمیم داریم با تخصصیتر شدن جلسات نقد کتاب، از متولیان فرهنگی و صاحبنظران هم دعوت کنیم و وقتی که حرفهای ماندگارتری برای گفتن داشتیم، به وسعت رسانهای این نشستها بیفزاییم.
پنجشنبه ۱۲ فروردین ۱۳۸۹ - ۱۴:۰۰
نظر شما