مرتضي سرهنگي، در مراسم رونمايي كتاب "كوچه نقاشها" گفت: راوي اين اثر با ما حرف ميزند نه براي ما. انسانهاي امروزي، علاقمندند ديگران با آنها صحبت كنند نه اين كه برايشان حرف بزنند و سيدابوالفضل كاظمي، روایتی دارد كه ما به آن اعتماد و اطمينان داريم.\
حجتالاسلام مهدي خاموشي، رييس سازمان تبليغات اسلامي، در سخنراني ابتدايي اين مراسم، كتاب "كوچه نقاشها" را اثري پرجاذبه دانست و اظهار داشت: اين كتاب، فقط داستان زندگي سيدابوالفضل كاظمي نيست، بلكه راوي صادق آن، هرآنچه را ديده، بيان كرده است. "كوچه نقاشها"، داستان صحنه جنگ است.
وي با اشاره به نقش امام خميني (ره) در رهبري جامعه و جبهههاي دفاع مقدس، تصريح كرد: اغلب ما آنچه را درباره تحولات افراد در كتاب "كوچه نقاشها" ميخوانيم، از نزديك تجربه كردهايم. اين اثر، ميراثي معنوي و بيانگر حوادث روزهاي جنگ تحميلي عراق عليه ايران است.
سپس راحله صبوري، نویسنده كتاب "كوچه نقاشها" ضمن تشريح چگونگي پرداختن به خاطرات سيدابوالفضل كاظمي، درباره انتخاب عنوان اين اثر گفت: حدود 20 نام را در ذهن داشتم كه هيچيك به ظرافت "كوچه نقاشها" نبود.
وي درباره چالشهاي موجود در سر راه تدوين اين اثر، خاطر نشان كرد: علاوه بر سختي ارتباط با سيد ابوالفضل كاظمي به دليل تفاوت سني، وي گوياي فرهنگ گمنامي است كه بايد دوباره زنده ميشد و براي انجام اين كار از طريق لحن و شيوه بيان كاظمي، بايد اصطلاحات خاص لهجه اصيل تهراني با لغتنامهها تطبيق داده ميشد. بنابراين انتقال ساختار بياني و گفتاري به نوشتاري، سختترين كار در تدوين اين اثر بود.
صبوري سخنراني خود را با اشاره به اهميت رعايت لحن و لهجه راوي براي انتقال تيپ و شخصيت وي به مخاطب ادامه داد و افزود: براي انتقال اين تيپ، بايد جنس كلامش را ميشناختم و ساختار متني موزوني را انتخاب ميكردم. بر همين اساس، بارها متن را با صداهاي ضبط شده تطبيق و دوباره بازنويسي كردم.
در ادامه آيين رونمايي كتاب "كوچه نقاشها"، سيدابوالفضل كاظمي، راوی خاطرات این اثر، با همان لحن و لهجه خاص حاكم بر متن كتاب و با بيان خاطراتي از جنگ و سردار شهيد علي هاشمي، اظهار داشت: امروز (14 تير)، سالگرد اسارت احمد متوسليان است. ما اين روز را با هدف زنده كردن ياد وی، براي رونمايي از كتاب "كوچه نقاشها" انتخاب كرديم.
سپس مرتضي سرهنگي، مدير دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه هنري، درباره كتاب "كوچه نقاشها" گفت: راوي اين اثر، با ما حرف ميزند نه براي ما. در واقع انسانهاي امروزي، علاقمندند ديگران با آنها صحبت كنند نه اين كه برايشان حرف بزنند. سيدابوالفضل كاظمي، روایتی دارد كه ما به لحن آن اعتماد ميكنيم و اطمينان داريم. وي در كلامش دروغ نميگويد و اين موضوع ركني اساسي در خاطرات شفاهي و وقايع تاريخي است.
وي با تاكيد بر خوانش حقيقت محض در كتاب "كوچه نقاشها" تصريح كرد: در اين اثر، چيزي جز حقيقت نميخوانيم. در غير اين صورت، راوي، تدوينکننده و مخاطبان آن شكست خوردگانی بيش نبودند.
مدير دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه هنري، با اشاره به برخي انتقادات، مبني بر حذف صفحاتي از اين اثر، اظهار داشت: خاطرات جنگ، بايد قواره متناسبي داشته باشند. اطلاعات كم، قانعكننده نيستند و اطلاعات زياد، گيجكننده مخاطباند. خاطرات سيدابوالفضل كاظمي، حدود هزار صفحه دستنويس بود كه اضافات آن حذف شدهاند.
مرتضي سرهنگي درباره كتابهاي حوزه دفاع مقدس خاطر نشان كرد: هر يك از اين آثار، چراغقوهاي است براي ما كه با آن، گوشههايي از جنگي كه رزمندگان در آن حضور داشتند، ميبينيم.
در ادامه اين مراسم مهدي چمران، رييس شوراي شهر تهران، به بيان خاطراتي از شهدا و رزمندگان نام برده در كتاب "كوچه نقاشها" پرداخت.
حبيباحمدزاده، نويسنده حوزه دفاع مقدس نیز با اشاره به تغيير نگاه نسبت به خاطرهنگاري دفاع مقدس و توجه به مباحثي فراتر از لايههاي سطحي جنگ توسط نويسندگان، نامهاي را از جواني زنداني، خطاب به زهرا حسيني، راوي كتاب "دا" درباره چگونگي تاثير اين كتاب بر شخصيت وي قرائت كرد.
آيين رونمايي كتاب "كوچه نقاشها"، عصر روز دوشنبه 14 تير 89 در سالن مهر حوزه هنري برگزار شد. این كتاب، زندگينامه و خاطرات سيد ابوالفضل كاظمي از دوران انقلاب و به خصوص دفاع مقدس را دربر دارد. انتشارات سوره مهر اين اثر توليد شده در دفتر ادبيات و هنر مقاومت حوزه هنري را در قطع رقعي و 503 صفحه و با شمارگان 2500 نسخه و بهاي 85 هزار ريال به تازگي منتشر كرده است.
نظر شما