به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آشنایی با مهدی اخوان ثالث به عنوان یکی از نام آشنايان زبان و ادب فارسی، انس با اشعار و آثار او و تاثیر آثار اخوان در تثبیت و رواج شعر نیمایی به عنوان یکی از بنیانگذاران شعر نیمایی از مهمترین انگیزههای تالیف این کتاب است.
بخش نخست این کتاب، شرح حال اخوان همراه تمامی مسائلی است که در زندگی، اندیشه و تکوین شخصیت و جهانبینی این شاعر از ابتدای تولد(1307) تا هنگام مرگ(1369) تاثیر داشته است.
بخش دوم ویژگیهای برجسته سبکی، همراه شواهد زیادی از آثار اوست و هشت فصل را شامل میشود.
این فصلها دربرگیرنده مباحثی چون «رمز و رمزگرایی به عنوان یکی از شاخصهای مهم و چشمگیر در اشعار نو اخوان»، «نارضایتی از وضع موجود که به اشکال مختلف در شعرهای او رخ مینماید، همچون: خشم و خروش، نفرت و نفرین، طنز و لودگی، دعوت به تلاش و امیدواری، یا مرثیهخوانی و ناامیدی»، «عشق به ایران و انعکاس جلوههای ملی و محلی»، «زبان و کاربردهای باستانگرایانه»، «قصهپردازی و روایتگری»، «اهمیت وزن و موسیقی»، «آزمودن انواع و قالبهای مختلف و برخی ابداعات» و «استقبال، پیروی و تاثیرپذیری» اند.
بخش سوم از این کتاب نیز سه فصل «زیباشناسی شعر اخوان»، «معرفی آثار و گزیده اشعار» و «کتابشناسی اخوان ثالث» را شامل میشود.
در بررسی «زیباشناسی شعر اخوان» این موضوع با نگرشی جدید به هفت حوزه تقسیم و در هر حوزه شواهدی برای آن ارائه شده است.
این حوزهها عبارتند از «ابهام و ایهام یا بیان غیر مستقیم و کوشش ذهن»، «انواع تقابلها نظیر: تضاد، پارادوکس، موازنه و برقراری قرینهها»، «گونههای مختلف اغراق از طریق تشبیهات و استعارهها»، تصویرگرایی و قابلیت تجسم و انواع حس و حال دادنها به کلام از طریق صور خیال»، «انواع تاکیدها و تناسبهای موجود بین لفظ و معنا»، «وزن، خوشآهنگی و تناسبات لفظی» و «پرداختن به موضوعات جالب و مضامین عالی».
احمدپور در مقدمه این کتاب نوشته است: «تنوع موضوعات این کتاب و ربط و پیوند بسیاری از آنها با یکديگر باعث شده تا برای مزید استفاده خوانندگان به مطالب مفید جنبی و اصلی بارها ارجاع داده شوند. این مسئله به علاوه تعمد در آوردن مثالها و شواهد مختلف کتاب را به فرهنگوارهای موضوعی تبدیل کرده است. همچنین برای آشنایی بیشتر با نمونههای نثر و سبک نویسندگی اخوان، به آوردن برخی آراء، نقلقولها و شواهد منثور نیز توجه ویژهای شده است.»
«ارغنون»، «آخر شاهنامه»، «از این اوستا»، «در حیاط کوچک پاییز در زندان»، «مجموعه مقالات اخوان»، «زندگی میگوید: اما باید زیست»، «دوزخ، اما سرد»، «بدعتها و بدایع نیما یوشیج»، «عطا و لقای نیما یوشیج»، «تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم»، «نقیضه و نقیضهسازان» از جمله سرودهها و آثار اخوان ثالثند که در این کتاب معرفی و بررسی شدهاند.
کتاب «شهریار شهر سنگستان» (شیوه شاعری و جمال شعری مهدی اخوان ثالث) تالیف علی احمدپور، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی تربت جام با شمارگان سههزار نسخه و قیمت پنجهزار و ۸۰۰ تومان توسط نشر کلهر منتشر و راهی بازار نشر شده است.
پنجشنبه ۱۷ تیر ۱۳۸۹ - ۰۹:۰۹
نظر شما