دوشنبه ۲۰ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۴۳
دستاوردهاي علمي و فرهنگي مسلمانان در زمامداري امويان

«مسلمانان در مدت نزديك به يك قرن زمامداري امويان بر جهان اسلام در حوزه علم و تمدن چه دستاورد‌هايي داشتند؟» پرسش اصلي اي است كه زمينه‌هاي پديد آمدن كتاب «تمدن اسلامي در عصر امويان» نوشته دكتر محمد سپهري را فراهم كردهخ است._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) به نقل از روابط عمومي مركز پخش پكتا، اين كتاب با بررسي كارنامه مسلمانان در عصر اموي به اين مساله مي‌پردازد كه اوج شكوفايي تمدن اسلامي در عصر اول عباسيان (132- 232 هجري قمري) بود. همين امر موجب رواج اين عقيده شده كه آنچه در زمينه پيشرفت و توسعه علم و تمدن اسلامي انجام شده، در اثر اقدامات خلفاي عباسي و مرهون حمايت و تشويق آنان از علم و عالمان و صرف هزينه‌هاي فراوان در اين راه بوده است. 

پژوهش حاضر مي‌خواهد با مطالعه و كاوش در متون تاريخي اسلام به اين پرسش پاسخ دهد كه ديدگاه مذكور تا چه اندازه صحيح است؟ آيا مي‌توان پذيرفت كه اين تمدن بزرگ مبتني و مسبوق به تلاش‌ها، كوشش‌ها و رويكرد‌هاي مسلمانان، خلفا و حكمرانان پس از عصر عباسيان نباشد؟ آيا با رفتن امويان، مسلمانان تغيير ماهيت دادند؟ لذا نويسنده با مطالعات و تحقيقات انجام شده طي چهار بخش «كليات»، «ساختار جامعه امويان»، «تمدن در عصر امويان» و در پايان «نتيجه‌گيري» به بيان يافته‌هاي خود مي‌پردازد. 

بخش نخست اين كتاب به بررسي و نقد منابع، شناخت واژه‌ها، گستره جغرافيايي و عصر زمامداري خلفاي اموي اختصاص دارد. در بخش دوم ساختار جامعه اموي در قالب ساكنان، اديان، فرق و مذاهب و طبقات اجتماعي تحقيق مي‌شود. نويسنده در بخش بعدي ديدگاه‌هاي خود را درباره علم در عصر امويان عنوان مي‌كند. در بخش چهارم از پديده‌ها و موسسات تمدني عصر اموي به تفصيل بحث مي‌شود. در اين بخش سازمان‌هاي سياسي، اداري، مالي، قضايي و نظامي عصر اموي مطالعه و در فصل جداگانه‌اي به هنر در دو بخش موسيقي و معماري اسلامي، توجه مي‌شود. 

اين پژوهش مي‌تواند ضمن ارايه پاسخي صريح و روشن به پرسش طرح شده، به عنوان منبع و متن درسي براي دانشجويان رشته تاريخ و تمدن ملل اسلامي و همچنين موسسات پژوهشي در زمينه تاريخ علم و تمدن و ساير علاقه‌مندان به تاريخ فرهنگ و تمدن اسلامي نكات خواندني ارايه كند. 

چاپ نخست «تمدن اسلامي در عصر امويان» توسط انتشارات چاپ و نشر بين‌الملل در شمارگان 2000 نسخه، 432 صفحه با بهاي 60000 ريال چاپ شده است و از سوي مركز پخش پكتا توزيع مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط