«مسلمانان در مدت نزديك به يك قرن زمامداري امويان بر جهان اسلام در حوزه علم و تمدن چه دستاوردهايي داشتند؟» پرسش اصلي اي است كه زمينههاي پديد آمدن كتاب «تمدن اسلامي در عصر امويان» نوشته دكتر محمد سپهري را فراهم كردهخ است._
پژوهش حاضر ميخواهد با مطالعه و كاوش در متون تاريخي اسلام به اين پرسش پاسخ دهد كه ديدگاه مذكور تا چه اندازه صحيح است؟ آيا ميتوان پذيرفت كه اين تمدن بزرگ مبتني و مسبوق به تلاشها، كوششها و رويكردهاي مسلمانان، خلفا و حكمرانان پس از عصر عباسيان نباشد؟ آيا با رفتن امويان، مسلمانان تغيير ماهيت دادند؟ لذا نويسنده با مطالعات و تحقيقات انجام شده طي چهار بخش «كليات»، «ساختار جامعه امويان»، «تمدن در عصر امويان» و در پايان «نتيجهگيري» به بيان يافتههاي خود ميپردازد.
بخش نخست اين كتاب به بررسي و نقد منابع، شناخت واژهها، گستره جغرافيايي و عصر زمامداري خلفاي اموي اختصاص دارد. در بخش دوم ساختار جامعه اموي در قالب ساكنان، اديان، فرق و مذاهب و طبقات اجتماعي تحقيق ميشود. نويسنده در بخش بعدي ديدگاههاي خود را درباره علم در عصر امويان عنوان ميكند. در بخش چهارم از پديدهها و موسسات تمدني عصر اموي به تفصيل بحث ميشود. در اين بخش سازمانهاي سياسي، اداري، مالي، قضايي و نظامي عصر اموي مطالعه و در فصل جداگانهاي به هنر در دو بخش موسيقي و معماري اسلامي، توجه ميشود.
اين پژوهش ميتواند ضمن ارايه پاسخي صريح و روشن به پرسش طرح شده، به عنوان منبع و متن درسي براي دانشجويان رشته تاريخ و تمدن ملل اسلامي و همچنين موسسات پژوهشي در زمينه تاريخ علم و تمدن و ساير علاقهمندان به تاريخ فرهنگ و تمدن اسلامي نكات خواندني ارايه كند.
چاپ نخست «تمدن اسلامي در عصر امويان» توسط انتشارات چاپ و نشر بينالملل در شمارگان 2000 نسخه، 432 صفحه با بهاي 60000 ريال چاپ شده است و از سوي مركز پخش پكتا توزيع ميشود.
نظر شما