دوشنبه ۲۷ دی ۱۳۸۹ - ۱۱:۴۵
دين، سرمايه‌اي مغفول در توسعه اجتماعي

نويسنده كتاب «مسايل سياسي ـ اقتصادي جهان اسلام» كه اين كتاب را براي تدريس در دانشگاه به رشته تحرير درآورده است، رسالت اصلي آن را ارايه تحليلي اجتماعي از نقش دين در جامعه و توسعه اجتماعي برشمرد.\

دكتر سعيد ميرترابي، پژوهشگر حوزه سياسي ـ اقتصادي، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اظهار داشت: اگرچه در رشته علوم سياسي درسي با نام «مسايل سياسي ـ اقتصادي جهان سوم» داريم كه به لحاظ موضوعي با دروس «نوسازي و دگرگوني سياسي» و «نظام‌هاي سياسي و تطبيقي» در ارتباط است و عناصر و مولفه‌هاي توسعه را بررسي مي‌كند، متاسفانه به عنصر دين توجه بسيار اندكي دارد. لذا من تصميم به تاليف اين اثر گرفتم.

وي با اشاره به اين كه متون اين دروس اغلب متاثر از آموزه‌هاي غربي‌اند كه اين علوم را بنيان ‌گذارده‌اند، گفت: كتاب‌هاي مرتبط با اين درس‌ها اغلب با نام مكاتب نوسازي متاثر از نوعي ماركسيسم و نئوماركسيسم‌ به رشته تحرير درآمده‌اند و زمينه‌هاي غربي دارند. اين دروس دانشجويان را با مباني نظري غرب درباره اصول توسعه آشنا مي‌سازند و معيارهاي توسعه و توسعه‌يافتگي را با تقسيم‌بندي‌هاي خود شرح مي‌دهند.

اين استاد دانشگاه افزود: اثر حاضر قصد دارد با نگاهي توسعه‌اي به مجموعه‌اي از كشورهاي اسلامي و همچنين با اشاره به تعارف و نظريه‌هاي همان ادبيات توسعه رايج، ويژگي‌هاي مقوله‌اي توسعه در جهان اسلام و نظر اسلام نسبت به توسعه و ويژگي‌هاي آن را عنوان كند.

دكتر ميرترابي اظهار داشت: اين كتاب مي‌خواهد توسعه نظري و نقش متفاوت دين را در جوامع مختلف به عنوان مبناي نظري خود عنوان كند و مباحث توسعه را به مقوله دين در كشورهاي اسلامي پيوند بزند، شرايط و مشكلات آنها را بيان كند و بگويد كه در جهان اسلام، كشورهاي از نظر توسعه تا چه حد به يكديگر شبيه يا از هم دورند.

وي با اشاره به اين كه اين كتاب واپسين مراحل تاليف خود را طي مي‌كند و قرار است به زودي از سوي دانشگاه امام صادق(ع) به چاپ رسد، اظهار داشت: از آنجا كه ايران در شمار كشورهاي اسلامي قرار دارد و اغلب كشوراي همجوار ما و سرزمين‌هاي خاورميانه در شمار كشورهاي اسلامي‌اند، اين اثر، تاثير دين را به عنوان يك سرمايه اجتماعي در توسعه ـ كه كمتر به آن توجه شده است ـ بررسي مي‌كند و دانشجوي ايراني را با مسايل توسعه كشور خود آشنا مي‌سازد و تلاشي در راستاي بومي‌سازي مباحث توسعه به شمار مي‌آيد.

اين استاد دانشگاه از متن اين كتاب به عنوان پيوندي ميان اهداف اخلاق و دين در عرصه اجتماع و برنامه‌هاي توسعه‌اي ياد كرد كه مي‌خواهد تحليلي اجتماعي از نقش دين در جامعه و توسعه اجتماعي ارايه دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط